Sabor

Lovrinović protiv brzog uvođenja eura: HNB želi skrenuti pažnju sa svojih promašaja

Hina



Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović oštro se u petak usprotivio inicijativi za brzo uvođenje eura u hrvatski monetarni sustav, za što se, kako je rekao, zalaže Hrvatska narodna banka kako bi skrenula pažnju od dosadašnjih promašaja.


»Inicijativa za uvođenje eura od strane HNB-a je njihova želja da se skrene pažnja od promašaja koje su koji su napravili u slučaju švicarski franak, austrijske štedno kreditne zadruge, visoke kamatne stope koje uništavaju gospodarstvo ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a. Zašto Vlada želi brzo uvođenje eura? Ona ionako sluša Bruxelles i nije joj nacionalni interes u prvom planu«, rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio u Saboru.


Zahtjev za brzo uvođenje eura u Hrvatsku je zahtjev, rekao je, da sjednemo u brzi vlak prema Grčkoj »koja je postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i tečajne politike ostale vezane ruke i ta se zemlje neće izvući iz problema i morat će joj se otpisati cijeli dug«.




»Čini se da nema kraja lošim Vladinim prijedlozima i onima iz HNB-a… O uvođenju eura treba razmišljati za 10 godina, budimo pametni i ne srljajmo jer ionako već imamo puno problema«, poručio je Lovrinović.


Prema medijskim navodima, Vlada i HNB će krajem mjeseca objaviti strategiju za ulazak u eurozonu po kojoj se zamjena kune eurom predviđa za 2022. godinu.