Saborska rasprava

Lovrinović: Državni proračun nije pravedan ni razvojan

Hina



Zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ocijenio je u četvrtak u saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu i projekcijama za iduće dvije godine kako predloženi proračun nije ni pravedan ni razvojan, a da je prognoza rasta BDP-a od 2,9 posto dovoljna samo za servisiranje kamata.


»Tu nema razvoja i takva politika je besperspektivna«, ustvrdio je Lovrinović u pojedinačnoj raspravi , dodavši da se refinaciranjem kamata na javni dug moglo uštedjeti puno više.


»Refinanciranjem se moglo uštedjeti 4,8 milijardi kuna, no Vlada nema snage presjeći da kaže da neće više puniti blagajne banaka i kreditora. Da je refinancirala samo HAC-ove dugove, mogla je na kamatama u dvije godine uštedjeti za Pelješki most«, kazao je.Dodao je da u predloženom proračunu također nisu točne brojke o javnom dugu jer nije uključeno 14 milijardi dugova trgovačkih društava u vlasništvu lokalne uprave i samouprave kao ni 8 milijardi kuna duga u zdravstvu. Lovrinović je opisao hrvatski proračun kao prizor obiteljske večere na kojoj otac kaže ženi i djeci da iduće godine neće biti gladni i žedni, goli i bosi, ali neće imati ni za novi auto, ni za putovanja, ni za liječnika, ni obrazovanje, ni internet.Sabina Glasovac (SDP) upozorila je na smanjenje sredstava za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, posebice za stručno usavršavanje i osposobljavanje učitelja i profesora. »Za stručno usavršavanje i osposobljavanje odgojno obrazovnih djelatnika u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja sredstva se smanjuju za 24 posto što demantira ministricu (Blaženku) Divjak koja kaže da smo u punim pripremama za provedbu kurikularne reforme«, kazala je Glasovac, naglasivši da nakon dokumenata i programa ključan element u reformi je upravo edukacija učitelja i nastavnika.Mostov Miro Bulj ukazao je na smanjenje sredstava za financiranje jedinica lokalne uprave i samouprave kojima je, kako tvrdi, 2015. godine uzeto 100 milijuna kuna a sada se vraća samo 20 milijuna kuna.

Branko Bačić (HDZ) naglasio je da je porezna reforma rasteretila hrvatske građane dok su istovremeno povećani prihodi po svim stavkama, a da je vladine projekcije o rastu BDP-a potvrdila danas Europska komisija (EK).


EK je objavila jesenske ekonomske prognoze u kojima je povećala procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2,9 na 3,2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati. Komisija procjenjuje da će ove godine hrvatsko gospodarstvo porasti za 3,2 posto, 2018. za 2,8 posto, a 2019. za 2,7 posto.Ivan Pernar (Živi zid) prozvao je ministra financija Zdravka Marića da sve gleda kroz ružičaste naočale i, kako je rekao, ponaša poput Ivice Todorića koji je skrivao dugove a sada »bježi po Londonu«. Tijekom rasprave Pernar je uspio izbaciti iz takta predsjedavajućeg Furia Radina koji ga je prozvao zbog neopravdanog korištenja instrument povrede poslovnika. »Gospodine Pernar nemojte nas zafrkavati, nemojte, sjedite!«, rekao mu je Radin povišenim tonom i dodijelio opomenu.Iako se u Saboru očekivala i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ona je odgođena za idući tjedan zbog velikog broja prijavljenih zastupnika za raspravu.Sabor sjednicu nastavlja u petak.