Prozvali DORH i Ministarstvo

Liječnička komora traži tumačenje: ‘Smijemo li objaviti nalaz nadzora u slučaju dječaka iz Metkovića?’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»HLK je pripremila objektivno, detaljno, stručno mišljenje iza kojeg čvrsto stoji. Očekujemo od državnih institucija, nadležnih za tumačenje zakonitosti korištenja i objavljivanja podataka u tako osjetljivom slučaju, da daju službeni stav o pravu javnosti da sazna sadržaj stručnog mišljenja«, priopćila je Hrvatska liječnička komora



ZAGREB Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je u petak službeno tumačenje i mišljenje Državnog odvjetništva i Ministarstva zdravstva o dopustivosti objave mišljenja izvanrednog stručnog nadzora nad zdravstvenim zbrinjavanjem dječaka iz Metkovića koji je umro od sepse.


Iako stručna mišljenja HLK-a koja sadrže osobne podatke pojedinaca i detaljne informacije o bolesti i postupcima liječenja pacijenta ne bi smjelo objavljivati, u medije su već plasirani dijelovi stručnog mišljenja pri čemu je veliki dio tih podataka netočan ili nepotpun, što nanosi štetu obitelji preminulog djeteta i svim uključenim liječnicima, priopćio je HKL.


Službeno tumačenje nadležnih institucija o dopustivosti javne objave tog dokumenta, Komora je zatražila, objašnjavajući da je samo odgovornim postupanjem s dokumentima koji sadrže osjetljive osobne podatke moguće zaštiti interese obitelji pacijenta i interese liječnika.




»HLK je pripremila objektivno, detaljno, stručno mišljenje iza kojeg čvrsto stoji. Očekujemo od državnih institucija, nadležnih za tumačenje zakonitosti korištenja i objavljivanja podataka u tako osjetljivom slučaju, da daju službeni stav o pravu javnosti da sazna sadržaj stručnog mišljenja«, priopćila je Komora.


Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od pet specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Stručno mišljenje doneseno je na temelju svih podataka prikupljenih iz cjelokupne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.


Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.