Strašno otkriće

Lešine pasa uz cestu Vodnjan-Fažana “iskrcao” netko iz jedne istarske veterinarske ambulante?

Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Foto M. Mijošek

Foto M. Mijošek



“U svezi pronalaska strvina pasa uz cestu Vodnjan-Fažana, pulska je policija u suradnji s veterinarskom inspekcijom utvrdila da su neki od vlasnika pronađenih pasa, pse predali jednoj veterinarskoj ambulanti s područja Policijske postaje Pula radi pružanja odgovarajućeg tretmana, no da jedan od djelatnika veterinarske ambulante nije postupao sukladno propisima o zbrinjavanju animalnog otpada”, odgovorili su nam u srijedu iz PU istarske na upit o tome je li se istraga pomakla s mrtve točke i u kojem pravcu, odnosno jesu li, kao i mi, sve informacije vodile u pravcu vodnjanske veterinarske stanice te jesu li pronašli vlasnika psa kojem je jedino čip ostao na vratu.


Vlasnici prepoznali jednog od odbačenih pasa, nitko ne želi preuzeti odgovornost za nedjelo


“Ne mogu vjerovati, to je moj pas.”, tiho je prošaptao jedan od dvojice braće iz Valbandona tijekom prepoznavanja jednog od devet pasa koji su u nedjelju predvečer pronađeni bačeni na području Marana uz cestu Vodnjan – Fažana. Naime, braća Andrej i Patrik jučer su ujutro u Higijenskom servisu pulske Veterinarske ambulante na Kaštijunu gdje se nalazi kontejner u koji se deponira animalni otpad prije prijevoza u zagrebačku kafileriju, prepoznali svoju crnu pudlicu koju su uočili na fotografiji u našim novinama.




– Kad sam u novinama vidio priču imao sam loš predosjećaj, rekao sam bratu da je to sigurno naš pas, a on mi nije vjerovao. Zato smo išli u veterinarsku stanicu u Pulu, razgovarali smo s veterinarima i veterinarskom inspektoricom i oni su nas poslali na prepoznavanje. I sada kada smo ga vidjeli, znam, to je moj pas, ova crna pudlica. Zvao se Arčibald, imao je 17 godina i u četvrtak smo ga odveli na uspavljivanje kod veterinara Franca u Vodnjan. Ovo je užas, ne mogu vjerovati, gotovo u dahu ispričao nam je Andrej, ne krijući suze. Na upit koliko su platili uspavljivanje, kaže da ih je to koštalo 200 kuna.


Bio je član obitelji


Patrik dodaje kako je Arčibald bio stari pas kojeg je teška srca uspavao jer im je bio član obitelji, spavao je s njim u krevetu i svugdje je išao s njima.


– A onda završi ovako bačen u grmlju da ga jedu divlje životinje. Ma kako je to moguće, ne razumijem, tužno dodaje Patrik i kaže kako doma imaju još jednu pudlicu, staru devet godina, koja im je jedino


veselje. Cijeli ga je slučaj jako potresao i neće stati dok se slučaj ne riješi, a odgovorni ne kazne, kaže.


Nakon toga nazvali smo i Franca Bonassina, vlasnika Veterinarske stanice Franco u Vodnjanu, no on nam je izjavio kako o cijelom slučaju nema nikakvih saznanja, osim onih koje je, kako kaže, pročitao u našim novinama.


– Ne znam ništa više, niti tko su ti psi, niti tko su njihovi vlasnici. Ja jesam direktor stanice, ali se, ponavljam, bavim velikim životinjama, doduše cijepim pse, ali se njihovom kurativom ne bavim. To rade moji djelatnici, rekao nam je Bonassin.


Na naše pitanje je li pitao djelatnike o tim psima i da li možda znaju kako su dospjeli u grmlje pored ceste, rekao je da ih je pitao, ali da su mu samo pokazali novine i rekli mu neka čita jer ništa više ne znaju.


Nitko me nije kontaktirao


– Ja ne mogu stalno nadzirati njihov posao, opet ponavljam. Vi me zovete i pitate, ali nitko me drugi, niti službeno ni neslužbeno nije kontaktirao. Kažete da su dečki prepoznali svog psa, ja stvarno ništa ne znam. Osim toga, mi imamo ugovor za zbrinjavanje animalnog otpada s Agroproteinkom, tako da stvarno ne mogu reći kako su ti psi završili tamo, kazao nam je Bonassin.


Naša daljnja pitanja bila su upućena pomoćniku direktora zaduženog za veterinarstvo i kontrolu HACCP-a Agroproteinke Zlatku Herucu, no on nam jučer nije mogao ništa reći o slučaju pronađenih pasa, niti odgovoriti na pitanje jesu li preuzeli pronađene lešine i kako je moguće da su one završile u grmlju.


– Vjerujte, mi skupljamo veliki broj animalnog otpada iz cijele Hrvatske i o ovom konkretnom slučaju u ovom trenutku ne mogu ništa više reći. Što se tiče preuzimanja lešina, postoji aplikacija na razini ministarstva na kojoj se u realnom vremenu prikazuje gdje je preuzeta koja lešina tako da se točno zna gdje je i gdje završava, kazao nam je Heruc i zatražio pismeni upit na temelju kojeg će i on podrobnije istražiti cijeli slučaj.


Treba mu oduzeti licencu


A iz redova veterinara jučer su stizale riječi osude. Svi redom ističu da slučaj treba riješiti do kraja i istjerati stvari na čistac jer da takvi slučajevi bacaju ljagu na sve veterinare što je neprihvatljivo. Također, ističu, ukoliko se doista utvrdi da je riječ o veterinaru, tada bi mu trebalo oduzeti i licencu, uz sve ostalo što počinitelja po zakonu pripada.


– Vidio sam u novinama i to je užas, katastrofa, za svaku osudu. Vidio sam one rezove na vratovima gdje su vađeni čipovi i odmah sam sumnjao tko je to mogao napraviti. Ako je doista riječ o veterinaru tada mu treba uzeti licencu, svakako. To nije niti normalno, niti humano. Ružno, ružno, rekao nam je tako Igor Benčić, veterinar iz Pazina.


Ministarstvo poljoprivrede: Nezakonito se postupalo s nusproizvodima životinjskog podrijetla


Iz Ministarstva poljoprivrede, nadležnog za veterinarsku inspekciju, dobili smo odgovor da je veterinarska inspekcija jučer pregledala lešine na lokaciji Higijenskog servisa Veterinarske ambulante Pula na Kaštijunu te utvrdila da se radi o devet lešina pasa s različitim procesima postmortalnih i truležnih promjena, što upućuje da su lešine odlagane kroz dulji vremenski period i da se ne radi o kaznenom djelu ubijanja životinja već nezakonitog postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla.


– Pregledom lešina utvrđeno je i to da se radi o životinjama na kojima su vidljivi znakovi bolesti (istrošena zubala, više njih bez sjekutića, tumorozne tvorbe i zadebljanja na koži, a kod dva psa i znakovi koji upućuju na operativne zahvate – ravni rezni rubovi i tragovi šivanja).


Sve navedeno upućuje na to da se protivno svim zakonskim odredbama lešine životinja nisu propisno zbrinule već su odbačene na divlje odlagalište. Djelatnici MUP-a, PU Istarske provode potrebne istražne radnje, a veterinarska inspekcija provodi radnje vezane za utvrđivanje identiteta životinja i njihovih vlasnika, a po završetku svih istražnih radnji poduzet će se odgovarajuće mjere i sankcije prema odgovornim osobama, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.


Miletić: Očekujem da će policija pronaći počinitelje


Pulski gradonačelnik Boris Miletić najoštrije je osudio gnusni čin nad životinjama te o tome jučer obavijestio i načelnika PU Istarske Dragutina Cestara.


– Potaknut nedavnim stravičnim pronalaskom ubijenih pasa na cesti Vodnjan – Fažana, izražavam svoju zabrinutost i prenosim brojne upite građana o ovom nemilom događaju koji nas je sve zajedno duboko pogodio. Iako se ovaj gnusni zločin nad životinjama dogodio izvan granica Grada Pule, smatram da nitko ne može ostati ravnodušan i ne reagirati. Odnos čovjeka prema životinjama predstavlja civilizacijski doseg kojemu naše društvo stremi i s kojim se i dalje želimo ponositi. Koristim priliku da i ovim putem apeliram i zahtijevam da policija poduzme sve potrebne mjere i radnje kako bi se počinitelji ovog gnusnog zločina nad nedužnim životinjama čim prije pronašli i adekvatno sankcionirali, piše u pismu gradonačelnika Miletića.