Počela bitka za većinu

LIKA PRED NOVIM IZBORIMA Kustićev HDZ poziva Milinovića da podnese ostavku

Dorotea Prpić

Da je HDZ imao većinu u skupštini,  sigurno ne bi išli na nove izbore – Marijan Kustić / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Da je HDZ imao većinu u skupštini, sigurno ne bi išli na nove izbore – Marijan Kustić / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Župan je stalno isticao da ima većinu koja će glasati za proračun i pustili smo da ta njegova većina proračun izglasa, što se nije dogodilo. Mislimo da je pošteno prema građanima i biračima da oni odluče tko će voditi županiju jer nije realno da se rade neke neprirodne koalicije kojima birači nisu dali glas, ističe prvi čovjek HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji Marijan Kustić



SENJ Nakon neizglasavanja županijskog proračuna za 2019. što je za posljedicu imalo raspuštanje Skupštine Ličko-senjske županije, na županijskoj političkoj sceni naoko vlada zatišje, ali se daleko od očiju javnosti već lobira i kalkulira, vrbuje i dogovara. Razmišlja se i razmjenjuju mišljenja tko bi mogao na liste i tko bi svojim političkim, ali i osobnim vrijednostima mogao pridonijeti da se na skorim izborima za članove Skupštine Ličko-senjske županije osvoji što više mandata.


Prema dosadašnjim saznanjima, za 32 mandata u Skupštini Ličko-senjske županije na izbore će se izaći s barem četiri liste, uz listu HDZ-a i koalicijskih partnera HSU-HSS-HSP AS, bit će tu i lista župana Darka Milinovića, lista SDP-a i lista nezavisnih okupljena u Buru promjena. Izbori najvjerojatnije slijede u ožujku, a predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić uvjeren je da će HDZ na njima osvojiti većinu mandata i da će u budućem sazivu skupštine imati većinu.


»Kupus« skupština


– Nakon destabilizacije skupštine koja je »kupus« skupština jer se ne zna tko je na vlasti, a tko oporba i nakon učestalih poziva župana da je najpoštenije i najkorektnije da se ide na izbore jer se stvaraju neprirodne koalicije, a u situaciji kada HDZ s koalicijskim partnerima u Skupštini Ličko-senjske županije ima samo 12 vijećnika od ukupno 32, mi smo odlučili kod glasanja o proračunu biti suzdržani. Župan je stalno isticao da ima većinu koja će glasati za proračun i pustili smo da ta njegova većina proračun izglasa, što se nije dogodilo. Mislimo da je pošteno prema građanima i biračima da oni odluče tko će voditi županiju jer nije realno da se rade neke neprirodne koalicije kojima birači nisu dali glas. Radi ovakve trenutačne situacije županija sigurno neće stagnirati, naprotiv investicije će ići i naš je program ostanak i opstanak mladih i otvaranje novih radnih mjesta. Mi smatramo da je ovo najbolje rješenje za županiju te da napokon krenu investicije što do sada nije bio slučaj. Učinit ćemo sve da naši mladi više masovno ne napuštaju ovu županiju. Da je HDZ imao većinu u skupštini, sigurno ne bi išli na nove izbore. Naravno da ćemo na tim izborima osvojiti većinu u skupštini i tada ćemo doista moći raditi na razvoju Ličko-senjske županije – kaže prvi čovjek HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji Marijan Kustić.




Jedan od upućenijih u politička zbivanja u Skupštini Ličko-senjske županije je i Željko Biondić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u dosadašnjem sazivu skupštine koji smatra da su upravo potezi župana Milinovića uzrok nastale situacije.


Samovoljni potezi


– Ovo što se dogodilo, moralo se dogoditi. Župan je svojim postupcima u zadnje vrijeme jednostavno to isprovocirao. On je raskolio HDZ u Županijskoj skupštini, povukao je sedam vijećnika iz redova HDZ-a koji su izabrani s liste HDZ-a i koji su prešli u tzv. nezavisne i da taj potez nije odigrao najvjerojatnije ne bi došlo do rušenja proračuna, nego bi vjerojatno proračun prihvatili s amandmanima. Taj proračun i nije tako sjajan kao što župan o njemu priča jer misli da netko ne zna čitati proračun. Ni proračun za 2018. nije bio bajan, ali smo ga prihvatili da ne bismo stvarali problema ustanovama i korisnicima koji se iz njega financiraju. Kod prihvaćanja proračuna za 2019. župan je pokazao da nema većinu. Mi smo tu postupili sukladno dogovoru s našim koalicijskim partnerima HSS-om, HSU-om i HSP AS-om koji su i dalje uz nas, a ne uz župana Milinovića. Uostalom koalicijski partneri su potpisali koalicijski sporazum s HDZ-om, a ne s Darkom Milinovićem, a to što je on tada bio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, to je druga stvar. On sebe ne može prikazivati da je HDZ, on to više nije, on je nestranačka osoba. Već nas nekoliko mjeseci proziva za vjerodostojnost i na ostavku te da se ide na nove izbore, evo, mi smo to sada i napravili. S 12 članova, koliko nam je ostalo s koalicijskim partnerima u skupštini nismo imali većinu, došlo je do preslagivanja snaga i smatramo da je najpoštenije prema biračima da se izađe na izbore – kaže Željko Biondić koji ne sumnja u dobar rezultat HDZ-a na izborima.


– Mislim da ćemo biti blizu da dobijemo najviše mandata u budućem sazivu skupštine zajedno s dosadašnjim koalicijskim partnerima s kojima smo već dogovorili zajednički nastup, a otvoreni smo i za druge moguće koalicije na platformi koju zastupa HDZ – kaže Biondić i opisuje samovoljne poteze župana naročito kod smjenjivanja upravnih vijeća županijskih institucija bez suglasnosti skupštine.


– S obzirom na to da je izabran na listi HDZ-a i da je dobio najviše glasova članova i simpatizera HDZ-a, s njegove strane bi bilo najkorektnije da podnese ostavku i izađe na izbore i konačno pokaže nekakvu svoju vjerodostojnost. Mi smo svoju pokazali. Mislim da će župan na izborima sa svojom listom ostvariti razočaravajuće rezultate i da neće polučiti onakve rezultate kakve najavljuje i očekuje – mišljenja je Biondić.



– Svakoj nezavisnoj listi, bez obzira na to koliko jaka bila, na izborima je teže nego kada iza vas stoji stranka s koalicijskim partnerima. Sigurno je prednost Darka Milinovića što u kampanju ide kao župan, ali mislim da će polučiti daleko lošije rezultate od očekivanog – kaže senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina.



Vlast i opozicija


A HDZ-ov veteran, senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina koji je član stranke od 1990. godine i koji je do detalja upućen u aktualna zbivanja o političkoj situaciji u županiji kaže da odnose u županijskoj skupštini jasno pokazuje rezultat glasovanja o proračunu, 11 za, 14 protiv i sedam vijećnika nije došlo.


– To znači da 21 vijećnik nije bio za proračun, bilo da nisu došli ili su bili suzdržani, a to je zasigurno i rezultat rada župana. Mislim da se župan više trebao baviti svojim poslom, a to je suradnja županije sa svim gradovima i općinama i s resornim ministarstvima. Umjesto toga, župan se bavio samim sobom. Mi kao načelnici ili gradonačelnici od ljeta nismo imali niti jedan zajednički sastanak sa županom Milinovićem. Direktno smo išli prema ministarstvima i javljali se na natječaje, ali zasigurno je da bi županija u tom procesu bila jedna dodatna, poželjna komponenta. Nakon što je župan izbačen iz HDZ-a trebao se baviti poslom župana, a manje zadirati u članstvo HDZ-a. A nakon što je sedam vijećnika HDZ-a prešlo u nezavisne, rad skupštine više nije imao smisla jer se nije znalo tko je vlast, a tko opozicija. Bez obzira na to što će biti novi izbori za skupštinu, i dalje neće biti dobra situacija jer je pitanje hoće li novi saziv skupštine prihvatiti proračun župana Milinovića. Mišljenja sam da je i župan trebao podnijeti ostavku i da građani Ličko-senjske županije odluče kome će dati povjerenje, ovo tim više što župan do listopada 2020. ima osiguran mandat u Hrvatskom saboru i što je za župana izabran dok je bio član HDZ-a. Uz to, na županijskoj skupštini nije bio prisutan niti jedan od tri zamjenika župana što dodatno stvara jednu lošu atmosferu – kaže gradonačelnik Rukavina i ističe kako je nezavisnima na izborima teže nego kada iza njih stoji stranka.



Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac koji je podržao županijski proračun smatra da je HDZ-u bio cilj rušenje župana Milinovića. – Nije u redu da se proračun ruši i mislim da je to za HDZ kontraproduktivno. Proračun je dobar i HDZ ga je mogao mijenjati svojim amandmanima, ali im je primarni zadatak bio rušiti župana Milinovića. I mi s našom listom idemo na izbore, a ako župan Milinović ide sa svojom listom, onda će to biti puno više mandata nego što će ih dobiti HDZ, tim više što su ovim potezom u biti sami sebe srušili – kaže Stjepan Kostelac, dosadašnji vijećnik Županijske skupštine izabran s nezavisne liste Bure promjena i gradonačelnik Otočca.


»Bastion HDZ-a«


Svakako treba imati na umu i da je birače u Ličko-senjskoj županiji dosada uglavnom zanimala stranka, a manje konkretna imena ljudi na listama. Činjenica je i da je HDZ od samostalnosti Hrvatske višestruko potvrđen kao vodeća politička stranka u Ličko-senjskoj županiji, zovu je i »bastion HDZ-a« i da imaju razrađenu taktiku priprema za izbore koja ni županu Milinoviću nije strana i ta saznanja mu u ovoj situaciji mogu samo poslužiti.


Hoće li se mijenjati stav birača prema HDZ-u nakon prošlogodišnjih političkih previranja teško je reći, a vjerojatno i župan Milinović ima svoje adute u rukavu jer ne treba zaboraviti da je »lički šerif« u svom dugogodišnjem političkom angažmanu mnoge zadužio na razne načine, ali i da u HDZ-u ima nezadovoljnih. 


Zasigurno da je u ovom trenutku prerano kalkulirati kome će prirasti većina u Skupštini Ličko-senjske županije i hoće je itko imati, ovo tim više što možda broj od četiri za sada poznate liste koje izlaze na izbore i nije konačan.