Politički pritisci

Kujundžić: Hrvatska povukla kandidaturu za EMA-u zbog neravnopravnog položaja

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Nikakvu pomoć ova Vlada, ministarstvo ni ovaj narod nisu osjetili od gospođe Biljane Borzan, koja kao liječnica dobiva plaću iz kvote Hrvatske....Ona je mogla najviše pomoći jer je u Bruxellesu svaki dan«, rekao je Kujundžić. Pojasnio je da je odluku o povlačenju hrvatska Vlada donijela još u subotu, zajedno s Irskom i Maltom, jer se o budućem sjedištu EMA-e »dogovara na neprincipijelan način«



ZAGREB Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je, u povodu povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), izjavio da je takva odluka donesena zbog političkih pritisaka koji su Hrvatsku stavili u neravnopravan položaj.


Kujundžić je pojasnio da je odluku o povlačenju hrvatska Vlada donijela još u subotu, zajedno s Irskom i Maltom, jer se o budućem sjedištu EMA-e »dogovara na neprincipijelan način«.


»Ovim činom Hrvatska je zajedno s drugim europskim zemljama, koje su se osjetile neravnopravne, poslala poruku kako se slična situacija ne bi dogodila i drugi put«, objasnio je Kujundžić potez Hrvatske koja je odlučila povući kandidaturu Zagreba za sjedište EMA-e na dan kada će u Bruxellesu ministri vanjskih poslova EU-a donijeti odluku u koji od 19 gradova odlazi Agencija.


Bodovi slagani »suprotno načelu pravičnosti«




Ministarstvo vanjskih poslova kao razlog navelo je nejednako vrednovanje svih kriterija u postupku izbora, a slično je bilo i objašnjenje ministra zdravstva koje tvrdi da o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način te su počeli politički pritisci.


Smatra da su Grad Zagreb, te ministarstva vanjskih poslova i zdravstva napravili maksimalno korektnu aplikaciju za EMA-u, no odlučili su povući aplikaciju kada su vidjeli da se ocjene i bodovi slažu »suprotno načelu pravičnosti«.


Europarlamentarki Biljani Borzan (SDP), koja je potez povlačenja kandidature ocijenila kao »sramotan i neozbiljan«, odgovorio je kako je sramotno dobivati nezasluženu plaću u Europskom parlamentu.


Kujundžić: Od Borzan nismo dobili nikakvu pomoć


»Nikakvu pomoć ova Vlada, ministarstvo ni ovaj narod nisu osjetili od gospođe Biljane Borzan, koja kao liječnica dobiva plaću iz kvote Hrvatske. Nikakvu pomoć od nje nismo osjetili, pa onda pitajte nju je li sramotno da nije ništa pomogla, a ona je mogla najviše pomoći jer je u Bruxellesu svaki dan«, rekao je Kujundžić.


Ministar zdravstva dao je izjavu nakon svečanog otvaranja novouređenih prostorija Odjela za intenzivnu medicinu Klinike za anesteziologiju i stavljanje u rad aparata za digitalnu mamografiju na Kliničkom zavodu za radiologiju u KB Dubrava.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je poručio kako mu je žao zbog povlačenja kandidature Zagreba, ali da o razlozima treba pitati resornog ministra i premijera jer oni imaju puno više informacija i znaju zašto su povukli kandidaturu.


Marić: Konkurencija je bila oštra


I ministar financija Zdravko Marić komentirao je na marginama poslovnog skupa hrvatskih izvoznika povlačenje kandidature Zagreba za EMA-u, rekavši da bi dalekosežne koristi o dobivanja EMA-e bile značajne.


No, kaže, on osobno nije dovoljno upoznat sa svim detaljima hrvatske kandidature da bi mogao relevantno o tome govoriti.


»Može se pretpostaviti da je konkurencija bila vrlo oštra, međutim mislim da ne trebamo odustati od drugih kandidatura, u Zagreb i Hrvatsku treba dovesti pojedine europske agencije jer bi Hrvatska od toga imala velike koristi«, izjavio je Marić.


Dodao je kako smo to zaslužili kao najmlađa članica EU-a, a to bi sigurno bila dobra poruka svima u Hrvatskoj.