MORH

Krstičević primljen u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a

Hina

Svečanost tim povodom održat će se 27. ožujka u kompleksu Ratne škole kopnene vojske u vojnoj bazi Carlisle Barracks u Pensilvaniji, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH)



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primljen je u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, a svečanost tim povodom održat će se 27. ožujka u kompleksu Ratne škole kopnene vojske u vojnoj bazi Carlisle Barracks u Pensilvaniji, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).


Krstičević je prvi hrvatski časnik koji je završio Ratnu školu kopnene vojske SAD-a – najvišu obrazovnu institucije Kopnene vojske, najveće grane Oružanih snaga SAD-a, osnovanu 1904. godine – koji će biti primljen u njezinu Kuću slavnih međunarodnih polaznika (International Fellows Hall of Fame U.S. Army War College).


Obavijest o tome dobilo je Hrvatsko vojno diplomatsko predstavništvo u SAD-u od američke Kopnene vojske, navodi MORH.




US Army War College ministar Krstičević završio je 1998. godine i prvi je časnik Oružanih snaga RH koji je završio takvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj instituciji koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja, navodi MORH.


Do sada je tu ratnu školu uspješno završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik Oružanih snaga RH.


Procedura primanja u Kuću slavnih sastoji se od nominacije, postupka odobravanja te svečanog prijema odnosno davanja počasti bivšem polazniku u prostorijama Ratne škole.


Nominacija je u nadležnosti američkih časnika koji se nalaze na službi u stranim zemljama ili zapovjednika teritorijalnog američkog borbenog zapovjedništva, a pismo nominacije odobrava veleposlanik ili šef diplomatske misije SAD-a. Time se osigurava potvrda o časnoj i profesionalnoj službi predložene osobe i njegovoj dostojnosti za navedeno priznanje, što u svim aspektima treba biti u skladu s profesionalnim, etičkim i moralnim vrijednostima Kopnene vojske SAD-a, navodi MORH.


Suglasnost i odobrenje daju Ministarstva obrane te Državno tajništvo SAD-a, a nakon odobrenja, osoba koja je dobila priznanje poziva se na svečanost formalnog prijema u Hall of Fame.


Ratnu školu pohađali su američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleyja, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske, a uz američke polaznike svake godine školu pohađa oko 80 međunarodnih studenata, vojnih časnika ili civilnih polaznika, iz savezničkih zemalja i bliskih partnera SAD-a, sa svih kontinenata.


Do sada je takvo priznanje primilo oko šezdeset pet međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels, te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije i brojnih dugih zemalja, navodi MORH.


»Kopnena vojska osnovala je Hall of Fame u Ratnoj školi kako bi pružila prestižno i vidljivo poštovanje i priznanje međunarodnim polaznicima koji su kroz profesionalnu karijeru postigli najvišu vojnu ili civilnu poziciju u svojim zemljama ili koji su imali ekvivalentnu poziciju po položaju ili odgovornosti u multinacionalnoj organizaciji«, navodi MORH.