Ministasrtvo obrane

Krstičević: Krajem svibnja bit ću primljen u Ratnu školu slavnih kopnene vojske SAD-a; zatvorio sam temu sa Srbijom

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Ja sam zatvorio tu temu, mi smo pobjednici i fokusirani smo na budućnost«, rekao je Krstičević. Na dodatno novinarsko pitanje kakva je poruka narodu, Krstičević je kratko rekao »da bude pobjednički, što hrvatski narod i jest«



SPLIT Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević potvrdio da će biti primljen u Ratnu školu slavnih kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država te poručio kako je zatvorio temu sa Srbijom nakon što je u toj zemlji proglašen nepoželjnom osobom.


»Na svečanosti 22. svibnja u Sjedinjenim Američkim Državama bit ću primljen u Ratnu školu slavnih kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Džava i to je ogromno priznanje za mene i za pobjedničku Hrvatsku vojsku«, rekao je u subotu ministar Krstičević odgovarajući na novinarska pitanja na splitskoj Rivi prilikom obilaska naoružanja i opreme Hrvatske vojske izložene na rivi na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade.


»Ono što je ključno, fokusiran sam na budućnost i jačanje i razvoj sposobnosti Hrvatske vojske«, istaknuo je Krstičević, koji je na svečanosti u Splitu nazočan kao izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića.


Krstičević je ocijenio da dnašnja izložba na Rivi i mnoštvo građana koji je razgledaju pokazuje golemu energiju svih vojnika, dočasnika i časnika, generala i admirala da se Hrvatska vojska razvija u pravom smjeru.»I to je ključ, to je naša odgovornost prema budućnosti Hrvatske«, istaknuo je.

Na novinarsko podsjećanje da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagirao na njegovu izjavu »o dva različita svijeta« kazavši kako doista jesmo dva različita svijeta u pogledu nekih moralnih pitanja poput Jasenovca, ali, kako je novinar dometnuo, Vučić kaže kako Hrvatska i Srbija ostavljaju dojam »poput dva ovna na brvnu« u očima međunarodne zajednice, ministar Krstičević je odgovorio riječima kako je on tu temu zatvorio.


»Ja sam zatvorio tu temu, mi smo pobjednici i fokusirani smo na budućnost«, rekao je Krstičević. Na dodatno novinarsko pitanje kakva je poruka narodu, Krstičević je kratko rekao »da bude pobjednički, što hrvatski narod i jest«.


 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane je za današnju proslavu 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade rekao da je veličanstvena i na ponos Splita i Splitsko-dalmatinske županije.


»Vidite danas da smo s narodom i da je crvena beretka simbol snage i pobjede u Domovinskom ratu. Kad vidim danas ovu sposobnost, mi smo trajan jamac mira i sigurnosti u našoj Hrvatskoj«, poručio je Krstičević u izjavi novinarima prigodom obilaska izložbe naoružanja i opreme Hrvatske vojske u povodu 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade čiji je bio ratni zapovjednik.


Načelnik Glavnog stožer OS RH general Mirko Šundov, koji je također tijekom rata bio jedno vrijeme zapovjednik 4. gardijske brigade, istaknuo je kako je današnja svečanost u Splitu iznimna.


»Izuzetan je dan biti danas u Splitu i ponovno se prisjetiti svega onog što je 4. gardijska brigada učinila od samog početka kad je general Ivo Jelić počeo ustrojavati tu brigadu zajedno sa svima nama i naravno svi mi koji smo kroz rat vodili brigadu imali smo uvijek maksimalnu potporu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji i svih institucija«, kazao je general Šundov.


Istaknuo je kako se na današnjoj izložbi na Rivi vidi kako Hrvatska vojska ima nove sposobnosti.


»Cilj nam je bio da danas i ovdje na Rivi pokažemo slavnu prošlost 4. gardijske brigade kao sastavnice pobjedničke Hrvatske vojske i ove nove sposobnosti s kojima Hrvatska vojska garantira svojem narodu i svojoj državi sigurnu budućnost«, poručio je general Šundov.