Izborili se

Kraj izrabljivačke prakse: Agencijskim radnicima počinju stizati odštete

Gabrijela Galić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Radnici u čiju su korist do sada sudovi pravomoćno presudili zato što ih je agencija – u ovom slučaju ADECCO – zakinula na materijalnim pravima, dobili su naknadu štete u iznosu od 20 do 30 tisuća kuna. Do sada je doneseno tridesetak presuda



ZAGREB Nezavisni cestarski sindikat (NCS), odnosno radnici koji su radili putem agencija, a koje sindikat zastupa u sudskom sporu, dokazali su nezakonitu praksu agencija koje krše propise i ustupljene radnike plaćaju manje od njihovih kolega koji rade kod istog poslodavca u stalnom radnom odnosu. Radnici u čiju su korist do sada sudovi pravomoćno presudili, na ime toga što ih je agencija – u ovom slučaju ADECCO – zakinula na materijalnim pravima, sudskim putem su dobili naknadu štete u iznosu od 20 do 30 tisuća kuna. Tako je i sudskim putem dokazana praksa kršenja odredbi radnog zakonodavstva od strane agencija za privremeno zapošljavanje.


Prekipjelo im


Do sada su sudovi donijeli presude u tridesetak predmeta vezanih uz agencijske radnike u cestarskim poduzećima. Mahom su te presude u korist radnika. No, tek su četiri presude postale pravomoćne, pri čemu ima i primjera da je presuda u drugostupanjskom postupku preinačena u korist radnika.



Agencija je radnicima isplaćivala niže:– plaće– prekovremene sate– noćni rad– rad nedjeljom– rad blagdanom– smjenski rad




Ovih dana Općinski radni sud u Zagrebu donio je prvostupanjsku presudu u korist radnika kojeg je agencija ADECCO u nekoliko navrata tijekom 2011. i 2012. godine na određeno vrijeme ustupila poduzeću Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ) radi obavljanja poslova radnog mjesta vozač-strojar. Iako je ustupljeni radnik obavljao identične poslove kao i radnik koji je u radnom odnosu u ARZ-u, agencija mu je isplaćivala nižu plaću kao i materijalne dodatke, poput dodataka za prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, blagdanima, smjenski rad. Radnici su zakidani i na troškovima prijevoza. Prema odredbama Zakona o radu, ustupljeni, odnosno agencijski radnik ne smije biti u nepovoljnijem položaju od radnika koji je zaposlen kod poslodavca na istom radnom mjestu.


Drugim riječima, odredbe kolektivnog ugovora za radnike matičnog poduzeća moraju se primjenjivati i na ustupljenog, odnosno agencijskog radnika. Međutim, u praksi se zakon kršio i krši te mnogi agencijski radnici ne ostvaruju prava koja im zakonski pripadaju. Zadnjim izmjenama Zakona o radu od prije tri godine ugrađena je mogućnost da agencijski radnik ima niža primanja od matičnog radnika u poduzeću, ali samo u slučaju da agencija koja ga ustupa ima kolektivni ugovor. No, prema dostupnim podacima kolektivnih ugovora u agencijama nema. Agencijski radnici u strahu da će izgubiti i to, makar privremeno radno mjesto, pak, pristaju na niže uvjete. No, u nekom trenutku im »prekipi«, što se primjerice vidjelo na primjeru zagrebačke Čistoće u kojoj se Sindikat Čistoća nakon dugotrajne borbe uspio izboriti za zapošljavanje radnika koji su bili angažirani putem agencija, a iako su radili isti posao kao i radnici na plaći u Čistoći, nisu bili jednako plaćeni. 


Ništa ne potpisivati


– Mi smo apsolutno protiv agencijskog rada dok god se društvo ne uredi – veli Mijat Stanić, predsjednik NCS-a. Upravo znajući kako su agencijski radnici lošije plaćeni, a ono što im se plati pretvara se u zaradu poduzeća koje ih je unajmilo, taj je sindikat pozvao sve radnike koji su radili u cestarskim firmama da se jave sindikatu kako bi sudskim putem izborili ono što im je pripadalo. Javilo se 70-tak radnika, no svi nisu ušli u sudski spor jer je dio radnika potpisao izjavu prema kojoj nema daljnih potraživanja prema agenciji. Stoga Stanić upozorava agencijske radnike da takve izjave ne potisuju jer se tako odriču mogućnosti da od poslodavca – agencije – potražuju nešto što im je pripadalo, a nije im osigurano.