Međunarodni tajnik HDZ-a

Kovač: Postoji samo jedna istina, a Vulin zna da su rat u Hrvatskoj i protiv nje vodile JNA i srpske snage

Hina

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač istaknuo je u ponedjeljak da su rat u Hrvatskoj i protiv Hrvatske vodile JNA i srpske snage, da se rat nije vodio u Srbiji niti su tamo razarani gradovi i sela, te da to zna i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, čiju je izjavu da je u Hrvatskoj vođen »građanski rat« nazvao pokušajem povijesnog revizionizma na koji treba odgovoriti jasnim mjerama i porukama. »Postoji samo jedna istina. Istina je da su rat Hrvatskoj i protiv Hrvatske vodile JNA i srpske snage. Nisu ga vodili u Srbiji protiv Srbije i nisu razarali gradove i sela u toj zemlji i to je istina. I to zna i Vulin«, rekao je Kovač novinarima prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan za komentar Vulinove izjave.

Kovač: Suzbijati reviziju istine o ratu protiv Hrvatske


Smatra da na takve srbijanske teze Hrvatska treba odgovarati vrlo jasnim porukama i mjerama te suzbijati reviziju istine o Domovinskom ratu.Naime, Vulin je u nedjelju u Šibeniku, osvrčući se na osude iz Hrvatske zbog postavljanja spomenika bivšem oficiru JNA Milanu Tepiću u Srbiji koji je 1991. izazvao eksploziju u skladištu oružja JNA kod Bjelovara u kojoj je poginulo 11 hrvatskih branitelja, rekao kako se o tom pitanju ne može postići dogovor jer »u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana«. I zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić opetovano je neprihvatljivom ocijenio Vulinovu izjavu. »To je neprihvatljiva izjava jednog od dužnosnika Republike Srbije, koji po ne znam koji put ponavlja jednu tezu i laž da je u Hrvatskoj vođen građanski rat. I Haški sud je svojim pravomoćnim presudama potvrdio da je u Hrvatskoj vođen obrambeni, oslobodilački i pravedan Domovinski rat. Znamo jako dobro tko je agresor. Hrvatske snage nikada nisu stupile na teritorij Republike Srbije, nego su kolone tenkova iz Beograda dolazile u Hrvatsku«, izjavio je Brkić novinarima.Ne misli da je bio oštar u svojoj jučerašnjoj izjavi kada je za Vulina rekao da je »vječiti glasnogovornik svog šefa, inače glinskog četnika Vučića«, koji »na već viđeni način pokušava provući velikosrpsku tezu o građanskome ratu« te abolitrati provokacije srbijanskih vlasti postavljanjem spomenika Tepiću.

»Očito neka gospoda u Republici Srbiji zaboravljaju da je Hrvatska samostalna država, da smo punopravna članica EU i NATO-a, a oni se nikako s tim ne mogu pomiriti. Ali, to je njihov problem nije naš«, naglasio je Brkić.


Brkić o Istanbulskoj konvenciji: Hrvatskoj ne trebaju nikakve konvencije izvana


Upitan hoće li na HDZ-ovom Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću biti govora o ratifikaciji Istanbulske konvencije koja je podijelila zastupnike HDZ-a u Europskom parlamentu, odgovorio je da su svi na političkoj sceni jedinstveni i suglasni vezano uz zaštitu prava žena i prava žrtava nasilja, pri čemu tu vlada nulta tolerancija prema nasilju. Smatra da se zaštita žrtava nasilja može riješiti i domaćim zakonodavstvom, te da Hrvatskoj ne trebaju »nikakve konvencije izvana«.


Brkić je naglasio kako HDZ u svojim temeljnim postavkama i vrijednostima ima demokršćanstvo koje podrazumijeva zaštitu obitelji, braka i djece, te da stranka ne smije »dopustiti da se pod izlikom imaginarne zaštite, koju se može riješiti nacionalnim zakonodavstvom, uvodi rodna ideologija«. »To sigurno nama u HDZ-u nije prihvatljivo, nije ni meni osobno«, poručio je.