Nacrt zakona

Kosor neće podržati formulaciju po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj, protiv i Zagreb Pride te AŽKZ

Hina

»Da žena i muškarac u braku koji nemaju djece nisu obitelj može predložiti samo netko tko živi u srednjem vijeku ili tko je opasni fanatik. Za takav prijedlog zakona neće nikada imati moju ruku u Saboru«, napisao je Kosor u kratkom priopćenju



 Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor priopćio je u četvrtak da nikada neće glasati za prijedlog novog obiteljskog zakona po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj, a toj se formulaciji suprotstavio i Zagreb Pride te Autonomna ženska kuća Zagreb.


»Da žena i muškarac u braku koji nemaju djece nisu obitelj može predložiti samo netko tko živi u srednjem vijeku ili tko je opasni fanatik. Za takav prijedlog zakona neće nikada imati moju ruku u Saboru«, napisao je Kosor u kratkom priopćenju.Takvom nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona usprotivio se i Zagreb Pride. »On predstavlja odlučan napad na sve obitelji u Hrvatskoj, a u njegovom pisanju sudjelovale su pripadnice i pripadnici desno-klerikalnih glasova koji već pet godina sustavno djeluju protiv ljudskih prava u Hrvatskoj, ističe se u reagiranju Zagreb Pridea. Isti ljudi koji su 2013. navodno željeli zaštiti brak, pa su referendumom i uz pomoć HDZ-a unijeli definiciju braka u Ustav, ocjenjuje Zagreb Pride, sad u novom Obiteljskom zakonu tvrde da čak ni suprug i supruga bez djece nisu obitelj.Navodi se da LGBTIQ zajednica, zajedno sa svojim obiteljima, poručuje da nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona ne štiti obitelji, već ih napada i ugrožava.  Stoga iz Zagreb Pridea pozivaju sve da se »zajedno odupru i odlučno suprotstave tom nasilju koje predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima hrvatskoga društva u cjelini«.Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) izrazila je zgražanje i snažno protivljenje definiciji obitelji te vjeruju da će javna rasprava spriječiti uvođenje nedopustivo diskriminatornih odredbi tog zakona.