Teatar apsurda

Konfuzija na Ibleru se nastavlja: SDP će imati dva šefa Kluba zastupnika u Saboru?

Dražen Ciglenečki

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Jedina je mogućnost da Glavni odbor SDP-a većinom glasova sazove Konvenciju, na kojoj bi mu se izglasalo nepovjerenje i raspisali unutarstranački izbori. Ako se Komadina s tim složi, već do kraja listopada možemo imati izbore za novog šefa SDP-a, kaže jedan »antibernardićevac«



ZAGREB Intervju predsjednika SDP-a Davora Bernardića našem listu izazvao je veliko zanimanje u toj stranci, naravno, najviše dio u kojem on jasno poručuje da se ne namjerava povući s mjesta predsjednika SDP-a, pa čak niti odustati od dužnosti šefa Kluba zastupnika, o čemu se posljednjih dana spekuliralo kao o gotovoj stvari.


Bernardić se, dakle, odlučio boriti do kraja. Ne postoji, po svemu sudeći, niti najmanja šansa da uspije zamisao Zlatka Komadine i nekih članova Predsjedništva da predsjednika stranke, objašnjavajući mu da više ne uživa njihovu podršku, uvjere da mu nije preostalo ništa osim podnošenja ostavke. Ali, za budućnost SDP-a svejedno je ključno što će učiniti Komadina i ti njegovi istomišljenici. Bernardić je za naš list hvalio Komadinu, nazivao ga prijateljem i tvrdio da ga on i dalje apsolutno podržava.


Naravno, svjestan je predsjednik SDP-a da to nije istina i da Komadina komplotira protiv njega. Ako ne ranije, Bernardić je to doznao iz izjava SDP-ove europske zastupnice Biljane Borzan, koja je medijima otkrila da je s Komadinom razgovarala o njegovoj želji da, kao potpredsjednik stranke s najviše glasova na Konvenciji, bude vršitelj dužnosti predsjednika barem do izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine. Bernardić, znači, zna da Komadina više s njim ozbiljno ne računa, ali se iz taktičkih razloga javno pravi da je među njima sve u najboljem redu. Komadina jučer nije htio komentirati navode iz Bernardićevog intervjua.


Komadina odlučuje




– Komadina će morati odlučiti je li mu važnije da Bernardić odstupi, nakon čega bi mogao započeti proces revitalizacije i stabilizacije stranke, ili da on godinu dana bude v.d. predsjednika. Bernadić neće dragovoljno otići i stoga nam je jedina mogućnost da Glavni odbor SDP-a većinom glasova sazove Konvenciju, na kojoj bi mu se izglasalo nepovjerenje i raspisali unutarstranački izbori.


Ako se Komadina s tim složi, već do kraja listopada možemo imati izbore za novog šefa SDP-a. U slučaju da je Komadini bitnije da kao v.d. on na dulji rok vodi stranku, što podrazumijeva prethodnu Bernardićevu ostavku, sve u SDP-u ostaje po starom, analizirao je jučer opcije u SDP-u jedan pripadnik kamanjske skupine, koja traži Bernardićev odlazak.


Kako Konvenciju može inicirati i četvrtina članova Glavnog odbora, njih 25, idućih će dana, ako Komadina ne nagovori Bernardića na ostavku, »kamanjci« pokušati prikupiti dovoljan broj potpisa članova tog tijela u prilog prijedloga za sazivanje Konvencije. Budući da je protiv suspenzija četvero članova Predsjedništva u srpnju bilo više od četvrtine članova Glavnog odbora, za očekivati je da će ih potrebnih 25 staviti potpis na ovu inicijativu. Tada bi Komadina i njegovi suradnici morali prelomiti hoće li stati uz Bernardića ili će se na sjednici Glavnog odbora izjasniti za Konvenciju i izglasavanje nepovjerenja predsjedniku SDP-a.


Bauk daje ostavku


U utorak se, pak, održava sjednica Kluba zastupnika, koju je sazvao još aktualni predsjednik Arsen Bauk. On je najavio da će podnijeti ostavku ako se stanje u Klubu ne sredi, pa je izvjesno da će u utorak to učiniti. Bernardićev je plan da on, sukladno odluci Predsjedništva SDP-a, preuzme dužnost šefa Kluba, ali u intervju za naš list nije pojasnio kako će to izvesti. Može svoj izbor staviti na glasovanje, ali najmanje 25 zastupnika će mu uskratiti podršku.


Druga je mogućnost da Bernardić samo izvijesti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je novi šef Kluba SDP-a. Što god da Bernardić od toga odabrao, na sjednici Kluba u utorak njegovi protivnici će izabrati Baukovog nasljednika, najvjerojatnije Peđu Grbina. Uskoro bi, dakle, situacija u SDP-u mogla postati potpuno apsurdna, možda će imati dva predsjednika Kluba zastupnika.