Prvi susret Milanovića i Cerara od izbijanja Pirangatea

Konferencija zapadnog Balkana i EU u Beču: Izbjeglička kriza zasjenila spor Zagreba i Ljubljane oko arbitraže

Denis Romac

Angela Merkel posjetila je jučer izbjeglice u kampu Heidenau, a danas će o izbjeglicama govoriti i u Beču  / Foto REUTERS

Angela Merkel posjetila je jučer izbjeglice u kampu Heidenau, a danas će o izbjeglicama govoriti i u Beču / Foto REUTERS

Ovaj najnoviji hrvatsko-slovenski spor oko arbitraže, čak i ako o njemu ne bude govora za glavnim stolom, zasigurno će biti jedna od glavnih tema na marginama bečke konferencije, kao i ključno pitanje svih bilateralnih susreta slovenske, a vjerojatno i hrvatske delegacije



ZAGREB  Iako su približavanje zapadnobalkanskih zemalja Europskoj uniji te suradnja na infrastrukturnim i energetskim projektima trebale biti glavne teme današnje konferencije čelnika zemalja zapadnog Balkana i EU u Beču, očekuje se da će izbjeglička vrućica koja trese cijelu Europu zasjeniti druge teme, s obzirom  da je balkanska izbjeglička ruta, kojom izbjeglice iz kriznih žarišta pokušavaju stići u bogate europske zemlje, osobito pogađa balkanske zemlje, ponajprije Makedoniju i Srbiju.


Njemačka je prva destinacija izbjeglica iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih ratom uništenih država, a Berlin ove godine očekuje 800 tisuća zahtjeva za azilom. Njemačke vlasti, međutim, toliki broj ljudi planiraju primiti tako što će istodobno deportirati velik broj tražitelja azila iz zapadnobalkanskih zemalja, primjerice Kosova, Srbije ili Albanije, koje se smatraju sigurnima.


Akteri stabilizacije


O tom planu sigurno će danas biti riječi na konferenciji u Beču, koja se održava u sklopu tzv. berlinskog procesa, koji je prošle godine pokrenula njemačka kancelarka, želeći zbog straha od širenja ruskog utjecaja na Balkanu ubrzati integraciju zapadnobalkanskih zemalja u EU.




Domaćini bečke konferencije su kancelarka Merkel i austrijski kancelar Werner Faymann, kojima će se pridružiti i talijanski premijer Matteo Renzi, koji će i time pokazati stalan talijanski interes za situaciju na istočnoj strani Jadrana.


EU će predstavljati visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini te povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a očekuje se dolazak svih šest premijera zemalja zapadnog Balkana – albanskog premijera Edija Rame, srpskog premijera Aleksandra Vučića, Denisa Zvizdića iz BiH, crnogorskog premijera  Mila Đukanovića, makedonskog Nikole Gruevskog i kosovskog premijera Ise Mustafe – kao i premijera Hrvatske i Slovenije Zorana Milanovića i Mira Cerara, čije su zemlje članice EU i koje bi, barem tako očekuju u Berlinu, trebale biti akteri stabilizacije i europeizacije zapadnobalkanske regije.


Stoga se s posebnom pozornošću očekuje današnji susret Milanovića i Cerara u Beču, prvi od izbijanja afere Pirangate i hrvatskog izlaska iz arbitražnog postupka, upravo zbog regionalnog konteksta hrvatsko-slovenskog arbitražnog postupka.


Prikladan alat


Dok hrvatska strana smatra kako je  skandal Pirangate, u kojem je razotkriven pokušaj prevare u kojem su sudjelovali slovenski arbitar Sekolec i slovenska agentica Simona Drenik, nepopravljivo kontaminirao arbitražni proces, zbog čega on nije primjeren model za rješavanje ne samo spora u Piranskom zaljevu, nego i drugih graničnih sporova u regiji, slovenska diplomacija od prvog dana afere, i to s opipljivim rezultatima, pokušava ne samo spasiti i nastaviti arbitražni postupak, nego i uvjeriti europske čelnike kako je upravo arbitraža najprikladniji političko-pravni alat za rješavanje svih ostalih zapadnobalkanskih graničnih sporova. 


Jedan od njih, onaj između BiH i Crne Gore, prvi je put na ovim prostorima mirno okončan dogovorom dviju strana, što je i verificirano u Beču, potpisivanjem sporazuma o granici.


Zbog toga će ovaj najnoviji hrvatsko-slovenski spor oko arbitraže, čak i ako o njemu ne bude govora za glavnim stolom, zasigurno biti jedna od glavnih tema na marginama bečke konferencije, kao i ključno pitanje svih bilateralnih susreta slovenske, a vjerojatno i hrvatske delegacije.