Dubrovnik

Koncesija za žičaru do Srđa dodijeljena na 50 godina obitelji Lukšić

Hina



Dubrovačko Gradsko vijeće izglasalo je na sjednici u ponedjeljak navečer odluku o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra zračnog prostora kojim prolazi trasa žičare do brda Srđ društvu Excelsa nekretnine na 50 godina uz fiksni iznos koncesije od 12 tisuća kuna te varijabilni iznos od 15 posto prihoda od prodaje ulaznica.


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je ta odluka pozitivna po gradski proračun, a donesena je nakon dugih i mukotrpnih pregovora koja traju od 2011. godine. Podsjetio je kako je još kao saborski zastupnik inzistirao na izmjenama Zakona o koncesijama, u kojima je kao djelatnost naveden i promet žičarom. »Riječ je o dugogodišnjoj borbi. Za ovo se zalagala i bivša gradska uprava, a ja sam prosvjedovao zajedno s bivšim gradonačelnikom Vlahušićem. Grad Dubrovnik bit će nositelj najveće koncesije u Republici Hrvatskoj«, naglasio je Franković.


Dio dubrovačkih gradskih vijećnika prigovorio je na odredbu prema kojoj se varijabilni dio koncesijske naknade smanjuje s 15 na 10 posto za slučaj da koncesionar ostvari pad prihoda u prodaji karata od 50 posto. Rikard Rossetti (Dustra) smatra da u takvim slučajevima treba smanjiti fiksni dio, Miho Obradović (HNS) izrazio je nadu da se takav scenarij neće dogoditi, dok je Mladen Gojun (SDP) istaknuo kako su vlasnici tvrtke Excelsa nekretnine, obitelj Lukšić, ugovorom dobili sve što su tražili. Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) ugovor je ocijenio porazom grada Dubrovnika.




Uz odluku o dodjeli koncesije izglasana je i prateća odluka o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila u zoni posebnog prometnog režima na području oko žičare.