Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Ispis članka: Koncertom u HNK obilježen početak hrvatskog predsjedanja EU-om - Novi List

NoviList.hr

Koncertom u HNK obilježen početak hrvatskog predsjedanja EU-om

Slavlje u Zagrebu

9. siječanj 2020 22:25

Napisao: HINA

Plenković je okupljene u HNK podsjetio da se predsjedanje događa u sedmoj godini hrvatskog članstva u Uniji i uoči 30. godišnjice uvođenja demokracije. "Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah", rekao je premijer najmlađe članice Unije

Foto Josip Regović / PIXSELL

Najviši europski i hrvatski dužnosnici okupili su se u četvrtak navečer u Zagrebu na koncertu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, javlja televizija N1.

Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen, javlja teevizija N1.

Djela Mozarta, Vagnera, Verdija, Bethovena, Gounoda i Dvoržaka te Lisinskog, Zajca i Gotovca izvedena su posjetiteljima središnjeg nacionalnog kazališta, uključujući odlazeću predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenković s cijelom vladom.

Foto Tomislav Miletić / Pixsell

Hrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU-a od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj.  "Snažna Europa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedanje blokom 28 država članica.

Plenković je okupljene u HNK podsjetio da se predsjedanje događa u sedmoj godini hrvatskog članstva u Uniji i uoči 30. godišnjice uvođenja demokracije. "Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah", rekao je premijer najmlađe članice Unije.

Dodao je da je europska kulturna baština, nastala interakcijom nacionalnih kultura, motiv za političko djelovanje i razmišljanje o budućnosti Europe. "Pritom nam cilj treba biti daljnja demokratizacija donošenja političkih odluka, približavanje europskih politika i institucijama građanima jer ćemo tako još bolje moći odgovoriti na njihova očekivanja i potrebe", istaknuo je Plenković.

Foto Josip Regović / Pixsell

Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar-Kitarović.

Dolaskom Europske komisije u Zagreb i koncertom u HNK službeno je obilježen početak predsjedanja, a međunarodno otvaranje bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Michel je u Zagreb stigao ranije u četvrtak i s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o pojedinostima predsjedanja, a u petak će se održati zajednička sjednica Europske komisije i hrvatske vlade.

Hrvatsko predsjedanje dolazi na samom samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija.

Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.