"Nesvrstani"

‘Komunisti mu ne daju naprijed’ Ispitali smo motive udruge koja piše TV kućama o Bernardiću

Dražen Ciglenečki

On je pametan, kulturan. Nažalost, stari ortodoksni komunisti u Bernardićevom okruženju, Zlatko Komadina i ostali, ne daju mu naprijed. Nisu njegova razina, mali je iznad njih, kaže predsjednica Udruge za zaštitu ljudskih prava Nada Balen



ZAGREB Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava u posljednje vrijeme, može se slobodno reći, vodi kampanju za bolji tretman predsjednika SDP-a Davora Bernardića u pojedinim hrvatskim medijima.


Nakon N1 televizije, kojoj su krajem prošle godine pisali da prestanu negativno prikazivati Bernardića, »najobrazovanijeg, najpoštenijeg, najpristojnijeg i najperspektivnijeg hrvatskog političara«, na red je došao televizijski kanal Z1. Nada Balen, predsjednica ove udruge, pisanim je putem zamolila njihovu urednicu Hanu Tabaković da pomogne »visokoobrazovanom, marljivom, pristojnom i moralno neukaljanom« Bernardiću. Zanimalo nas je koji su motivi Nade Balen da se ovako zauzima na lidera parlamentarne opozicije.


Ni lijevi, ni desni 


– Naravno da ga štitimo, bez veze je dobio izvanredni otkaz. Sve je to rekla – kazala, netko je nešto snimio, ali ništa nije dokazano. Bože sačuvaj, odgovorila nam je Nada Balen.




Pogrešno je shvatila da je pitamo za vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je iz jedne osnovne škole potjeran nakon što se saznalo da je učenicima pričao da treba strijeljati neke političare. Njezino društvo je, naime, ustalo i u obranu Bagarića. A zašto Bernardić?


– Nemamo mi tu nikakvih posebnih motiva. Nismo ni lijevi, ni desni, ni srednji. Ne zastupamo niti jednu političku opciju. Isključivo pohvalimo ljude koji su ispravni, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, jesu li crveni, žuti ili možda plavi. Sve mi štitimo, Srbe, Rome i komuniste također. Mi smo politički potpuno neutralni, nismo svrstani. Što se konkretno Bernardića tiče, poznajem ga i komuniciram s njim. On je u redu, kulturan je, pametan, napredan. Završio je ozbiljan fakultet, fiziku, a ne neki od ovih komunističkih, pravo, ekonomija i slično. Nažalost, ovi stari ortodoksni komunisti u Bernardićevom okruženju, Zlatko Komadina i ostali, ne daju mu naprijed. Nisu njegova razina, mali je iznad njih, objasnila nam je Nada Balen čime ju je to privukao Bernardić da mu pokušava osigurati bolji status u medijima.


Rezolutno odbacuje mogućnost da SDP donira njezinu udrugu, pa da se zato nastoji nekako odužiti Bernardiću.


– Ni govora. Od kad smo se osnovali 1989., kao prvi koji smo se u Hrvatskoj bavili zaštitom ljudskih prava, nismo ni od koga primili niti jednu kunu. Sve aktivnosti sami financiramo. Čak nismo dobili niti gradski prostor u koji bismo se smjestili. Ne želimo ovisiti ni o kome, ističe naša sugovornica.


Ridikulozno 


Osim što u svojim pismima televizijama hvali predsjednika SDP-a, Nada Balen kritizira njegovog prethodnika Zorana Milanovića, kojeg naziva neradnikom i sijačem mržnje.


– Bernardić se sam probijao kroz život i u političkoj karijeri, a Zorana Milanovića je gurao njegov otac Stipe. Kao i Andreja Plenkovića. Bernardić se bori sam, sugerira Nada Balen osnovnu razliku između Bernardića i Milanovića.


Član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević na Twitteru je izrazio nezadovoljstvo što Nada Balen na ovakav način želi pomoći predsjedniku njegove stranke. Dopis Z1 televiziji smatra ridikuloznim i »pritiskom na slobodne medije koji zaslužuje svaku osudu«. Bernardić ga, međutim, nije htio izravno osuditi. »Nemam namjeru komentirati takve stvari. Uvijek se zalažem za slobodu govora, ali i neovisno novinarstvo«, prenijela nam je glasnogovornica SDP-a Đurđica Klancir Bernardićev odgovor na naše pitanje koji je njegov stav o tome što za njega radi Nada Balen.