Utjecaj na politiku

Koliko će uhićenja utjecati na izbore: Proces protiv Mamića šteti HDZ-u, ali ne presudno

Zdenko Duka

Foto B. Kovačev / Cropix

Foto B. Kovačev / Cropix

Zdravko Mamić financirao je kampanju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, proslavu njenog rođendana i trebao biti jedan od glavnih prikrivenih financijera HDZ-ove predizborne kampanje. Hapšenje braće Mamić sigurno je težak udarac HDZ-u



Koliko će uhićenje i istraga protiv braće Mamić, optužnica protiv Božidara Kalmete, ali i protiv Nadana Vidoševića, koji je barem petnaestak godina bio član HDZ-a naškoditi toj stranci? Hoćemo li i prije ovih parlamentarnih izbora biti u sličnoj situaciji kao i prije prošlih, kada je zbog afere Fimi medija HDZ bio kriminaliziran kao stranka?


Istraga je pokrenuta i protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac, šefice HDZ-ove izborne kampanje i iznimne prijateljice šefa stranke Karamarka te Zdravka Mamića. Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, prepisao je diplomski rad. Do izbora će možda biti objelodanjena i pravomoćna presuda o HDZ-u zbog Fimi medije a u nepravomoćnoj presudi u ožujku 2014. dosuđeno mu je da mora platiti pet milijuna kuna, ali i vratiti u državni proračun 24,25 milijuna štete.


Koliko policijski i USKOK-ovi izvidi, istrage, optužnice pa i pravosudne presude političara i poznatih financijera i donatora stranaka utječu na rezultate izbora u Hrvatskoj? Biraju li doista DORH, USKOK i policija približno vrijeme kada je politički oportuno i poželjno krenuti u akcije privođenja i dizanje optužnica, kao što ih optužuju HDZ i Tomislav Karamarko? Koliko politički narod, odnosno građani dugo pamte i koliko im je zaista važno da im nisu na čelu lopovi, osumnjičenici, financijski malverzatori, porezni utajivači, medijatori korupcijskih mreža, slatkorječivi populistički kleptomani?


I na kraju seta sličnih pitanja – jesu li građanima miliji nesposobni poštenjaci ili sposobni šefovi i političari koji za sebe uzimaju, ali kako se ono ranije vrlo često govorilo – daju i drugima?Naravno teško je znati da uzimaju. »Muž zadnji dozna« to je bio alibi-odgovor Nadana Vidoševića, kad je bila uhićena njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel. Ali, barem kad se to pokaže i dokaže, vjerujemo li DORH-u, policiji i sudu ili svejedno glasamo i za sumnjive političare i za sumnjive stranke?

Mnogima ne smeta to što su političari »snalažljivi« jer ionako bavljenje politikom doživljavaju kao priliku političara da osiguraju pristojnu egzistenciju i poslije mandata, ako već ne i da se obogate dok su na vlasti. Naše, hrvatsko iskustvo o političarima potvrđuje takva mišljenja o njima.


Građanska savjest


Dakle, ne može se reći da naši ljudi imaju baš nultu toleranciju na lopovluk i korupciju. Nije pristojno javno simpatizirati i voljeti takve ljude, ali ako su oni »naši«, tobože brane »naše« društvene vrijednosti, ako argumentraju slično nama, naše su nacionalnosti i vjere, veliki su domoljubi, borili su se u Domovinskom ratu, onda im se mogu oprostiti i sitniji lopovluci i marifetluci. Nije li Davor Šuker rekao za Mamiće – oni su naši prijatelji i nevini su?


I troje visokih SDP-ovih lokalnih čelnika »palo« je pred zakonom. Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Szabo odrađuje osmomjesečnu zatvorsku kaznu zbog podmićivanja dvoje vijećnika u Vukovaru. Dignuta je optužnica protiv bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel zbog zloupotrebe položaja, davanja mita i pranja novca. 


Naravno da Željka Sabe, Marine Lovrić Merzel i bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, protiv koje je također dignuta optužnica, ovog puta neće biti na izbornim listama Kukuriku koalicije vladajućih stranaka.


»Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva nego suučesnik«, tako je govorio poznati britanski antitotalitarist i antikomunist George Orwell.


To je čvrsti, intelektualistički stav i ta opća suodgovornost načelno postoji, ali se ona iz raznih razloga, ne može istjerivati s vrha do dna. »Svi smo mi krivi« to opet zvuči populistički i skida odgovornost s onoga tko je stvarno kriv. Ali, ako nam tužiteljstvo i sud sugeriraju pa i tvrde da su pojedinci učinili neka ozbiljna kaznena djela, i ako su oni tako ozbiljno kompromitirali stranku koju su donirali ili bili u njenom vrhu, građanska svijest i savjest bi nam nalagali da ne glasamo za tu stranku.


No, kod nas građanski odgoj nije predmet u školama, taj bi kurikulum bio protivan našem tradicionalnom kršćanskom odgoju koji, barem kod nas otkad je naše države, lako oprašta nedjela, samo ako nisu u suprotnosti s domoljubljem. A kriminalci su često izdašni i u crkvenim milodarima.


Mjerilo za domoljublje


Otkad se uopće počelo istraživati korupciju i privredni kriminal, HDZ koji je od ukupno 25 godina Hrvatske, 18 bio vladajuća stranka,  apsolutni je pobjednik u krimi-aferama Kolokvijalno, mnogi i tvrde i komentiraju da je HDZ »lopovska stranka« ali za glasače HDZ to nije toliko značajno da za HDZ ne bi još jednom glasali a za druge »neutralne« glasače ta činjenica još uvijek ima manji utjecaj nego što bi trebala imati, manji utjecaj nego što bi takvi i slični događaji imali u nekim drugim zemljama Europske unije.


Bio je rat i doživljavali smo, pomalo zaplašeni, privatizaciju u Hrvatskoj kao pljačku ratnih i tranzicijskih profitera i od te prvobitne akumulacije ništa se bitno nije promijenilo. Naravno da nisu na frontu bili ni Sanader, ni braća Mamići, nije bio niti Vidošević niti mnogi drugi koji su preko stranke HDZ-a uspjeli zaraditi silna bogatstva a da se ne zna kako.


Sjetimo se 2010. i 2011. godine. Jadranka Kosor, Sanaderova nasljednica koja se osjetila od njega ugroženom u stranci, izbacila ga je iz HDZ-a, a desetak mjeseci kasnije uhićen je u Austriji kad je navodno želio odletjeti za Ameriku. Nešto prije kampanje pa i u toku kampanje istraživale su se korupcijske priče o Sanaderu i HDZ-u.


Neki će reći kako Zdravko Mamić ne može biti mjerilo za bilo kakvo domoljublje, pa ga se valjda zbog toga i ne treba previše vezivati uz HDZ. Za normalno domoljublje vjerojatno Mamić nije mjerilo, ali mjerilo za šovinizam iz koristoljublja, za govor mržnje sigurno da može biti. Pa zar se nije razmetao s Hrvatskom i Hrvatima a za Željka Jovanovića govorio da »iz njegovih očiju šiklja krv, a kada se nasmije, vidite samo zube spremne za klanje«. Ne govori on to toliko zbog toga što Jovanovića mrzi kao Srbina, jer se Mamić na beogradskoj Skadarliji jako dobro zna zabavljati i zajedno s »belim orlom« Božovićem, nego zato što su očito još za Jovanovićevog ministarskog mandata počele istrage čudnih, multimilijunskih Mamićevih transakcija.Mamići su afera s najvećom težinom u eurima, ako je istina ono za što ih optužuje DORH od svih su nas najviše koštali. Još dok je bio u Moravskim Toplicama, Zdravko Mamić je zaprijetio da će biti predsjednik, premijer. Jednako onako kako je Milan Bandić išao na predsjedničke izbore da se pokuša osigurati od kaznenog progona, ili Nadan Vidošević u predsjedničku kampanju.

Financijske veze


To je Mamićeva kontraofanziva kad govori o tome da će se kandidirati za predjednika Republike i predsjednika Vlade, kao i kad Bandić hrabri sebe, dok osniva stranku s kojom će na izbore.


Možemo mi reći da ih sudski procesi ne kompromitiraju pred građanima onoliko koliko bi to bilo i normalno i potrebno, ali s druge strane, sigurni smo da im  nimalo ne pomažu u popularnosti. Bandić sigurno više u životu neće moći dobiti niti jedne izbore.


Istražuju se brojne financijske veze između Mamića i Bandića. Crni kapital koji caruje u ovoj zemlji a tužitelji su ga zapravo počeli ozbiljnije istraživati gotovo tek prije koju godinu ima ogroman politički značaj, krucijalno utječe i taj začarani krug kretanja novca ne dopušta da Hrvatska konačno raskrinka što se to događalo ovih 25 godina i na koji način su se pored nas izdigli bogataši, iskoristivši i tuđmanizam, rat, »domoljublje«, proskribiranje »neprijatelja« i sve što uz to još ide.


Zdravko Mamić financirao je kampanju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, proslavu njenog rođendana i trebao biti jedan od glavnih prikrivenih financijera HDZ-ove predizborne kampanje. Hapšenje braće Mamić sigurno je težak udarac HDZ-u jer birači ih vezuju uz HDZ koji im je omogućio takvo poslovanje i neprikosnoveno poslovno carstvo. Nije slučajno da je od 17 članova Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, čak njih 11 članova HDZ-a.

Ipak, sudske istrage i procesi imat će izvjestan utjecaj na parlamentarne izbore, ali ne i presudan.