Ne skriva ambicije

Karamarko zove “domoljube u HDZ-u” da sruše Plenkovića. Stigao i odgovor: ‘Neće mu proći plašenje naroda’

Dražen Ciglenečki

Tomislav Karamarko u programatskom intervjuu nedvosmisleno signalizira spremnost za novi politički početak, ali ne izvan HDZ-a, nego faktično zaziva puč u toj stranci, prozivajući Plenkovića da je HDZ uveo u neformalnu koaliciju sa SDP-om



ZAGREB Tomislav Karamarko više ne skriva ambicije da revitalizira svoju političku karijeru, naglo prekinutu u lipnju 2016. godine. Novi broj tjednika 7Dnevno objavljuje na naslovnici da Karamarko, poslije dvije godine šutnje, poručuje: »Vraćam se…« I nije to nategnuta medijska konstrukcija – Karamarko u opširnom, programatskom intervjuu doista nedvosmisleno signalizira spremnost za novi politički početak. Ali, ne izvan HDZ-a, kojem je četiri godine bio predsjednik, nego Karamarko faktično zaziva puč u toj stranci protiv Andreja Plenkovića, kojeg optužuje da je HDZ uveo u neformalnu koaliciju sa SDP-om.


Ključne rečenice


»Nakon dvije godine političke izolacije, nakon dugotrajne analitike uzroka i posljedica mog političkog uspona i pada, još sam više učvrstio svoja domoljubna politička stajališta i u tome me neće slomiti. Ako kao takav, s ogromnim političkim iskustvom i jasno deklariranim svjetonazorom, budem potreban hrvatskom narodu, dužnost mi je – odazvati se«, odgovorio je na pitanje je li spreman još jednom se uključiti u političku utakmicu.


Tomislav Karamarko


Tomislav Karamarko





Karamarko se prisjeća mandata predsjednika HDZ-a i tvrdi da su u tom razdoblju »započeli nezaustavljivi procesi pozitivnih promjena u Hrvatskoj, što je danas vidljivo u potpunom rasulu neojugoslavenske ljevice«. I tu dolaze tri vjerojatno ključne rečenice ovog intervjua. »Danas je HDZ ponovo odlutao s demokršćanske trase, dajući neojugoslavenskoj ljevici umjetno disanje, ali uvjeren sam da u HDZ-u ima dovoljno kvalitetnih domoljuba koji znaju o čemu govorim i koji će u datom trenutku prepoznati što im je činiti. Mislim da je mogućnost stvaranja velike koalicije jedina i najveća prijetnja opstanku HDZ-a. HDZ već danas jest u neformalnoj velikoj koaliciji, što neminovno rezultira rasipanjem HDZ-ovog biračkog tijela«, bespoštedno je Karamarko kritizirao nasljednika na mjestu predsjednika HDZ-a i praktično pozvao zdrave snage u stranci da sruše Plenkovića. Kad je Plenković postao lider HDZ-a, prije parlamentarnih izbora 2016. raskinuo je koalicije koje je prethodno sklopio Karamarko. Bivši predsjednik HDZ-a uvjeren je da je nužno opet formirati domoljubni blok. »HDZ-u je prijeko potreban jaki koalicijski partner na desnom političkom spektru i bilo bi pametno da ohrabre i infrastrukturno pomognu snaženje takve političke opcije«, ocjenjuje. HDZ bi, smatra, morao, po uzoru na mađarskog premijera Viktora Orbana, težiti osvajanju dvotrećinske većine u Saboru, »kao pretpostavke za značajne promjene političkog sustava u Hrvatskoj«.

Prevrat nemoguć?


Karamarko je prvim pravim političkim istupom nakon odlaska sa scene pobudio zanimanje u HDZ-u. No, Plenkovićevi suradnici sigurni su da on ne predstavlja realnu opasnost.– Govori da će se odazvati hrvatskom narodu, ali takav mu poziv neće doći. Uzaludno ga čeka, ljudima je dosta priča o neprijateljima države. Međutim, ako je itko dao umjetno disanje SDP-u, koji Karamarko naziva neojugoslavenskom ljevicom, to nije bio Plenković nego upravo Karamarko. Plašenjem naroda Jugoslavijom i komunizmom mobilizirao je SDP-ove birače i presudno pridonio odličnom rezultatu Zorana Milanovića na izborima 2015. godine Ubrzo nakon što je Plenković preuzeo HDZ, Milanović je otišao iz politike. Zato nikakav prevrat u HDZ-u, koji Karamarko priželjkuje, nije moguć – rekao nam je jučer jedan premijerov suradnik.