Zajednica utemeljitelja

Kakva pljuska HDZ-ovcima: Pročitajte ostavku stranačkog veterana, fino ih je ismijao

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Krpina se požalio kolegama da su mu opisane aktivnosti predstavljale veliko opterećenja i zamolio ih da ga stoga zamijene nekim »s mnogo više svježine, entuzijazma i poleta«



ZAGREB – HDZ-ov veteran Drago Krpina zatražio je da ga se razriješi s dužnosti zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a »dr Franjo Tuđman«. Krpina se prije nekoliko godina politički reaktivirao i to upravu kroz ovu Zajednicu, s tim da je bio vrlo oštar kritičar predsjednika stranke Andreja Plenkovića.


Nakon izbora za Europski parlament, na kojim ja HDZ dobio rekordno malo glasova, Krpina je uputio javno pismo u kojem je ustvrdio da nije uspio Plenkovićev »bahati i nasilni pokušaj promjene svjetonazorskog i ideološkog identiteta HDZ-a, (Istanbulska konvencija i ostalo)«.


No, razlog Krpinine odluke da se povuče iz Zajednice utemeljitelja nisu njemu neprihvatljivi premijerovi politički stavovi nego, prema njegovoj ocjeni, nerad organizacije koja okuplja ljude koji su u HDZ-u od početaka stranke. Pritom je Krpina svoju zamolbu da ga se razriješi, koju je poslao Predsjedništvu Zajednice, intonirao na njemu svojstven ironičan i ciničan način.




»Intenzivno djelovanje, mnogobrojne opsežne i temeljite rasprave o najznačajnijim unutarstranačkim i općepolitičkim pitanjima, brojne prevažne odluke i inicijative koje je Zajednica, u protekle dvije godine, uputila prema stranačkim tijelima, (od kojih su mnoge od stranačkog vrha i Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, ozbiljno razmotrene i prihvaćene), ozbiljno su me iscrpili.


Zahtjevna dinamika rada tijela Zajednice očituje se, primjerice, u zasjedanju Predsjedništva Zajednice. Tako je Predsjedništvo u 2018. godini zasjedalo čak tri puta, od toga jednom u elektronskom formatu, a 2019., molim lijepo, čak dva puta, od toga jednom (prije nekoliko dana) u elektronskom formatu«, napisao je Krpina.


Istaknuo je da u »navedeni zgusnut i naporan kalendar u protekle dvije godine« treba pridodati i jedan sastanak Nacionalnog odbora Zajednice, »u trajanju pola sata, možda čak i koju minutu dulje« te jednu Izvještajnu konvenciju, »također u istom trajanju«.


Krpina se požalio kolegama da su mu opisane aktivnosti predstavljale veliko opterećenja i zamolio ih da ga stoga zamijene nekim »s mnogo više svježine, entuzijazma i poleta«.


Predsjednik Zajednice Mario Kapulica nije htio komentirati Krpinin potez.