Ni btke ni rata

Kako je Plenković spasio šefa SDP-a: Davor Bernardić srlja iz podbačaja u podbačaj

Tihana Tomičić

Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

U vrijeme kada je rasprava u Saboru bila na vrhuncu, Bernardić je bio na Pantovčaku, dok su HNS i HDZ samo telefonski bili u kontaktu s predsjednicom. Šef SDP-a opet je postupio kao da je šef neke manje stranke, a ne lider oporbe, komentirao je dio SDP-ovaca



SDP doista nema sreće: prošle godine kad se tražio opoziv Tomislava Karamarka, socijaldemokrati su uspjeli i Vlada je pala, ali nakon toga ipak nisu dobili i izbore; ovoga puta opet je SDP bio toliko blizu izglasavanja nepovjerenja Vladi kroz opoziv Zdravka Marića, a opet nije uspio jer HDZ je zadržao većinu i novih izbora vrlo vjerojatno neće biti.


Davor Bernardić kao predsjednik stranke koji nije uspio u svom naumu, međutim, ima niz problema ne samo sa svojim rejtingom u javnosti nego i u samoj stranci, gdje se na klubu zastupnika neprestano vode ratovi i jedva se donose odluke čak i tehničkog karaktera, kao što je pitanje da li držati kvorum HDZ-u pri izglasavanju novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.


U petak je naime sjednicu kluba demonstrativno napustio njegov bivši šef Igor Dragovan, nakon svađe s aktualnim predsjednikom Arsenom Baukom, a to je samo jedna od epizoda u klubu zastupnika koji cijelo vrijeme ne podržava vlastitog predsjednika stranke. Kod tih zastupnika smatra se da je ovaj novi podbačaj SDP-a tek jedan u nizu podbačaja novog predsjednika stranke.


Kiks do kiksa




Sve je počelo odmah po preuzimanju funkcije kad je Davor Bernardić pisao premijeru Andreju Plenkoviću i tada predsjedniku Sabora Boži Petrovu, želeći razvijati međustranački dijalog, a što je i u stranci i u javnosti doslovce ismijano jer Hrvatska nije u ratnom stanju i doista nema potrebe za nacionalnim konsenzusom, posebno ne u tom trenutku kad je vlada djelovala vrlo stabilno. Plenković i Petrov nikad mu nisu ni odgovorili, a onda je Bernardić učinio još jedan gaf i otišao na Pantovčak, na razgovore s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako su mnogi tada rekli, »ničim izazvan«. On je objašnjavao da je išao jer je pristojno odgovoriti na poziv šefice države, no taj razgovor doista ga nigdje nije doveo.



Igor Dragovan potvrdio nam je da je jučer napustio sjednicu kluba. – Da, otišao sam nakon što mi je Arsen Bauk izrekao opomenu, za što ne vidim nijedan razlog, i prvi put nakon toliko godina rada. Ako će se opomenama zabranjivati izricanje mišljenja na klubu, nećemo daleko dogurati, rekao je Dragovan, koji se s Baukom sukobio jer je argumentirao da je SDP-ovo petljanje s Mostom na kraju dovelo do propasti inicijative o opozivu Zdravka Marića.


Potom se dogodilo da je, nakon blamaže s plagijatom ministra obrazovanja Pave Barišića, inicijativu za njegov opoziv pokrenuo HNS, a ne SDP, koji se nećkao, pa zakasnio. Cijelo vrijeme SDP je paralelno pokušavao udarati ritam, i nametati »svoje« teme o minimalnoj plaći i slično, ali to se jednostavno nije hvatalo. U međuvremenu je izbio slučaj Agrokor, pri čemu je SDP opet kaskao, a odgovor na krizu bilo je osnivanje SOS telefona, što je opet izazvalo porugu u javnosti. Također, Bernardić je ostao bez koalicijske podrške HNS-a i IDS-a, te je platformu za »Dobro društvo« potpisao sa HSS-om i HSU-om, te marginalnom strankom Ive Josipovića i Laburistima koji su skoro nestali.


Mršić poželjniji


I na koncu, sada, SDP je krenuo u opoziv ministra Marića, u kojem nije uspio – doduše, ponašanje Tomislava Sauche pritom je epska izdaja mimo utjecaja Bernardića ili bilo koga drugoga u SDP-u – ali nikome nije jasno zašto je SDP uopće krenuo u opoziv Marića, a ne i premijera Andreja Plenkovića povodom afere Agrokor i činjenice da je Vlada ostala bez dijela ministara.


U ovom trenutku, na stolu je opet HNS-ova inicijativa o opozivu Plenkovića, a krive procjene nekih od SDP-ovaca, primjerice Peđe Grbina, koji je mislio da opozov premijera treba čuvati u rezervi za naredne mjesece, sada rezultiraju time da opet HNS vodi igru, dok SDP opet igra drugorazrednu ulogu.


I u petak popodne popodne, u vrijeme kada je rasprava u Saboru bila na vrhuncu, Bernardić je bio na Pantovčaku, dok su HNS i HDZ samo telefonski bili u kontaktu s predsjednicom. Šef SDP-a opet je postupio kao da je šef neke manje stranke, a ne lider oporbe, komentirao je dio SDP-ovaca.


Nakon obraćanja predsjednice i zbivanja u Saboru, jasno je da novih izbora zasad neće biti. No, da ih je bilo, dio SDP-a želio bi da kandidat za premijera uopće ne bude aktualni šef stranke nego – Zvonimir Mršić, donedavni direktor Podravke.


 Hajdaš otvoreno


Čan Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić je čak otvoreno to i rekao, na upit novinara bi li Zvonimir Mršić bio bolji kandidat za premijera od Bernardića, odgovorio je:


– O kandidatu za premijera odlučit će stranačka tijela, imamo predsjednika koji ima određene mogućnosti da bude naš kandidat za premijera, ali ne trebamo isključiti i druge opcije, pustit ćemo vremenu. Neće biti ista pozicija Bernardića danas, za četiri mjeseca ili godinu dana. O svemu ćemo razgovarati – rekao je Hajdaš Dončić.


Naime, gotovo pola Predsjedništva, kako se čini, podržalo bi taj prijedlog i neki su čak već Bernardiću to i rekli. Time bi SDP ponovio situaciju iz 2007. godine, kad je šef stranke bio Zoran Milanović, a kandidat za premijera Ljubo Jurčić, što je bilo neuspješno. A zapravo, pozadina priče je da bi to zapravo bio način da se Beru natjera da i stranku prepusti Mršiću, kojeg se smatra uspješnim tehnomenadžerom, a dovoljno je dugo u stranci da bude prihvatljiv velikoj većini.


Evo, Bernardić ima na koncu ipak bar malo sreće: novih izbora za Sabor neće biti, pa SDP ne traži novog kandidata za premijera. Tako, iako mu glavna inicijativa, ona za opoziv Marića nije uspjela, Bernardić zasad opstaje u stranci. No, kako javnost gleda na niz dosadašnjih gafova, pokazat će budućnost.