"Naša zarobljena mista"

Kadrovi za potkupljivanje: Profesor Koprić tvrdi da je lokalna samouprava izvan Zagreba – besmislena

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Koprić je naveo da je ukupno 317.000 zaposlenih u centralnoj i lokalnoj državi, od toga samo 40.000 u lokalnoj samoupravi što ukazuje na nevjerojatnu centraliziranost Hrvatske.



ZAGREB – Republika Hrvatska ne zna što bi s lokalnom upravom i lokalnom demokracijom, a u 27 godina nismo se makli od početne paternalističke pozicije u kojoj je centralna država otac i majka, a lokalna razina razmaženo dijete koje radi probleme, kazao je predstojnik Katedre za upravnu znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić na predstavljanju Istraživačkog izvještaja studije kvalitete lokalnog javnog upravljanja »Naša zarobljena mista«.


Istraživanjem su obuhvaćeni Zagreb, Dubrovnik, Slavonski Brod i Istarska županija.


Koprić je naveo da je ukupno 317.000 zaposlenih u centralnoj i lokalnoj državi, od toga samo 40.000 u lokalnoj samoupravi što ukazuje na nevjerojatnu centraliziranost Hrvatske.




Konstatirao je da se centralna država sve više širi, ali vidimo »ove na lokalnoj razini, a tko vidi agencije«. Koprić je zaključio da je lokalna samouprava, kakva jest, besmislena izvan Zagreba, a temeljni smisao lokalne samouprave postalo je zarobljavanje i potkupljivanje.


Siniša Zrinščak, također s Pravnog fakulteta, kazao je da je zarobljavanje države na lokalnoj razini »puno više od korupcije i klijentelizma«. Radi se o prisvajanju djela sustava od lokalnih čelnika za svoje interese koji nisu vidljivi u javnosti, a koji dovode do nejednakosti.


Nives Miošić-Lisjak iz GONG-a je na temelju istraživanja zaključila da su lokalni akteri vrlo umješni u kombiniranju formalnih i neformalnih praksi u zarobljavanju države. Velika opasnost krije se u nefunkcioniranju kontrolnih mehanizama, jer u proučavanim slučajevima slabo funkcioniraju i lokalni mediji, i civilno društvo, i opozicija.


– Najporaznije je to što su građani dobro upoznati s praksama i veliku većinu to ne smeta, a nefunkcioniranje kontrolnih mehanizama najveća je opasnost za demokratski razvoj, zaključila je Miošić-Lisjak.