Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Ispis članka: KRK KAO AMERIČKA BAZA Pentagon oružje za Bliski Istok dostavlja preko Zračne luke Rijeka? - Novi List

NoviList.hr

KRK KAO AMERIČKA BAZA Pentagon oružje za Bliski Istok dostavlja preko Zračne luke Rijeka?

BIRN tvrdi

3. listopad 2017 18:17

Napisao: P. N.

Pentagon je navodno rutu na Krk preselio zbog odluke američkih vlasti da se te rute odmaknu od Njemačke budući da su u Njemačkoj počele istrage i propitkivanja jesu li kršeni zakoni prenošenjem oružja preko Njemačke za područje Sirije

Foto: M. GRACIN

Zračna luka Rijeka na Krku postala je važna, ali i neslužbena logistička baza Pentagona preko koje se dostavlja oružje na Bliski Istok, između ostalih, i sirijskim pobunjenicima, tvrdi se u tekstu objavljenom na Balkan Insight

Istraživački novinari okupljeni u mrežu BIRN, donose priču kako je od travnja mjeseca prisutan veći broj teretnih aviona koji, tvrdi se, prenose municiju i neidentificirane vojne potrepštine s područja istočnog bloka. 

Novinari su identificirali 14 teretnih letova u posljednjih šest mjeseci koji nose, ili vjerojatno nose, oružje.

Pentagon je navodno rutu na Krk preselio zbog odluke američkih vlasti da se te rute odmaknu od Njemačke budući da su u Njemačkoj počele istrage i propitkivanja jesu li kršeni zakoni prenošenjem oružja preko Njemačke za područje Sirije. 

Zračna kontrola na riječkom aerodromu odbila je komentirati teret u avionima, ali su novinarima priznali da je ovakvih letova više ove godine. 

Od travnja, 10 letova je bilo na relaciji Zračna luka Rijeka - baza Al Udeid u Kataru, a posljednji je odletio 25. rujna. 

Prema dokumentima u posjedu novinara, avioni tvrtke Silk Way, koja ima flotu velikih ruskih Iljušin-76 zrakoplova, iz Azerbajdžana su na hrvatsku obalu dopremali oružje "sovjetskog stila" po narudžbi SOCOM-a. 

SOCOM je tajni ogranak američke vojske koji se bavi nabavkom oružja i opreme za "osjetljive" partnere, navodi se u tekstu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE