Kriza potresa Ibler

KONAČNI OBRAČUN ‘Bernardić pada na konvenciji u prosincu ili SDP neće ostati u – komadu’

Tihana Tomičić

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Ako inicijativa za smjenu Bernardića ne uspije, on će ojačati svoju poziciju u SDP-u, ali nije poznato bismo li tada ostali u jednom komadu – rekao nam je jučer član Predsjedništva SDP-a



ZAGREB Kriza SDP-a tolika je da je malo tko u glavnoj oporbenoj stranci pokušava negirati. Javno je o tome jučer, nakon što je dan ranije održana iznimno burna sjednica Kluba zastupnika SDP-a, govorilo nekoliko poznatih stranačkih imena. Gordan Maras je, primjerice, precizirao da »SDP ima krizu vodstva i stvari ne funkcioniraju«.


Pritisak na predsjednika SDP-a Davora Bernardića, dakle, raste, ali, što je ključno, zasad nema jasnih naznaka raspleta, a nešto se ozbiljno naprosto mora dogoditi jer ovakvo loše, nedefinirano stanje u SDP-u ne može još dugo potrajati. Najizglednijim se čini da će izvještajno-tematska konvencija, koja se sukladno statutu održava jednom godišnje, biti poprište završnog obračuna Bernardićevih pristalica i protivnika u stranci.


Ta konvencija još nije sazvana, ali teško će je Bernardić izbjeći u idućih nešto više od tri mjeseca jer kad bi to napravio, pokazao bi da se boji.




– Bit će konvencija, vjerojatno u prosincu, a na njoj će, 99 posto je sigurno, netko zatražiti dopunu dnevnog reda raspravom i glasovanjem o povjerenju Bernardiću, možda i cijelom Predsjedništvu. Ako većina prisutnih to podrži i ako u konačnici bude izglasano nepovjerenje Bernardiću, netko od potpredsjednika stranke, u slučaju da ne padne čitavo Predsjedništvo, bit će vršitelj dužnosti predsjednika do izbora novog. A ako, pak, inicijativa za smjenu Bernardića ne uspije, on će ojačati svoju poziciju u SDP-u, ali nije poznato bismo li tada ostali u jednom komadu – rekao nam je jučer član Predsjedništva SDP-a koji je Bernardićev protivnik.


Jedan naš sugovornik, koji nije čvrsto niti uz jednu sukobljenu stranu, smatra da je problem SDP-a cijelo Predsjedništvo, jer »čine ga ljudi koji ne znaju donositi odluke«.


– Svi su oni bili naučeni da odlučuje Zoran Milanović. Nisu sve njegove odluke bile dobre, ali on je preuzimao odgovornost, a to je u politici najvažnije. Bernardić nije takav, on bio htio dijeliti odgovornost s drugima, a svi oni u Predsjedništvu, uključujući i njega, ne znaju što je to teret odgovornosti. Zato se odluke stalno mijenjaju i SDP ne funkcionira kao oporba najlošijoj Vladi u hrvatskoj povijesti – analizirao je jučer bivši SDP-ov ministar uzorke krize koja je zahvatila njegovu stranku.


Jučer se spekuliralo da bi nezadovoljni SDP-ovci mogli formirati vlastiti Klub, a Bernardić planira team-building, okupljanjanje svih zastupnika, članova Predsjedništva i vodstva stranačkog Glavnog odbora, na kojem bi se otvoreno razgovaralo i pokušalo sniziti tenzije.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…