Potvrđena diskriminacija

KONAČNA PRESUDA Radnik HT-a umjesto kojeg su zaposlili “svježu krv s manje obaveza” pobijedio na sudu

Gabrijela Galić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Slučaj Darka Tomrlina, bivšeg radnika HT-a, jedini je do kraja sudski okončan slučaj diskriminacije u Hrvatskoj, te sada još preostaje dovršiti postupak utvrđivanja financijske naknade zbog dovođenja radnika u nepovoljniji položaj



ZAGREB Vrhovni sud potvrdio je odluke nižih sudskih instanci u kojima je utvrđena nedvosmislena diskriminacija po osnovi dobi, bračnog i obiteljskog statusa bivšeg radnika Hrvatskog telekoma. Prije godinu dana pisali smo o slučaju radnika Darka Tomrlina koji je u 31. godini života dobio otkaz, a njegova »muka« s poslodavcem krenula je pred kraj 2014. godine nakon ocjene direktorice sektora prodaje u dućanima da na radnom mjestu višeg specijalista za razvoj kanala prodaje treba »svježa krv, mlađe osobe i s manje privatnih obiteljskih obaveza«. Iako ovaj slučaj diskriminacije nije jedini koji je završio u sudnici, jedini je koji je do kraja okončan i to nakon što je poslodavac od Vrhovnog suda zatražio reviziju te ju je taj sud ocijenio nedopuštenom. Nakon nedvosmisleno utvrđene diskriminacije još preostaje dovršiti postupak utvrđivanja financijske naknade zbog dovođenja radnika u nepovoljniji položaj.


Odbio ugovor


Cijeli slučaj diskriminiranog radnika započeo je nakon što je odbio potpisati ponuđeni novi ugovor o radu za obavljanje posla administrativne prirode, na radnom mjestu stručnog suradnika za razvoj kanala prodaje. Slabije plaćeno radno mjesto koje mu je tim ugovorom ponuđeno predviđeno je za srednju stručnu spremu, dok oštećeni radnik ima visoku stručnu spremu. Odlukom poslodavca radnik je smijenjen, a na njegovo mjesto došla je šest godina mlađa osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem, koja »nije bila udana niti je imala obaveza uzdržavanja«, kao što je sudskim postupkom utvrđeno. Oštećenom radniku, pak, poslodavac je davao administrativne poslove »iz ugovora koji je odbio potpisati«.


U konačnici je sud presudio da je HT povrijedio pravo radnika na jednako postupanje na radnom mjestu višestrukom i produljenom diskriminacijom s osnove dobi, bračnog i obiteljskog statusa, obrazovanja, uvjerenja i izražavanja. To je iskazano nedavanjem radnih zadataka i kršenjem ugovora o radu, povremenim dodjeljivanjem radnih zadataka koji nisu u skladu s tužiteljevim ugovorom o radu i radnim iskustvom, faktičnim degradiranjem na radno mjesto srednje stručne spreme uz istovremeno zapošljavanje osobe srednje stručne spreme na njegovo radno mjesto. Sudskim postupkom utvrđeno je i da je smijenjeni radnik sprečavan u napredovanju, pristupu profesionalnom usmjeravanju i usavršavanju sustavnim izazivanjem straha prijetnjom otkazom i navodima kako je nepotreban, star i istrošen te da ima privatne probleme. Sud je ustvrdio i kako je poslodavac sustavno ignorirao radnikova upozorenja na interne nepravilnosti poslodavca što je rezultiralo povredom njegova dostojanstva te je narušilo, odnosno bitno ugrozilo njegovo zdravlje.


Nova diskriminacija


– Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi za dugotrajnu, tešku diskriminaciju počinjenu po više osnova i zabrani svakog daljnjeg postupanja kojim se krši moje pravo na jednako postupanje, diskriminacija prema meni se, na svojevrstan način, nastavlja i dalje – veli Tomrlin. Naime, na zadnjoj Skupštini HT-a u svojstvu dioničara stavljen je »u neravnopravan položaj u odnosu na druge dioničare« jer mu nije dopušteno govoriti o njegovom protuprijedlogu, niti je on pročitan i prikazan za razliku od ostala tri. O tome je informirana i Pučka pravobraniteljica za diskriminaciju kojoj HT uopće nije odgovorio u roku. Bivši HT-ov radnik ističe kako je s kolegom podigao kaznenu prijavu protiv nekadašnje direktorice Sektora za prodaju te predsjednika Uprave HT-a zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede ravnopravnosti. – DORH je odbacio kaznenu prijavu, ali na vrlo upitan način jer su za vjerodostojne uzeli izjave osumnjičenih bez da su provjerili istinitost tih navoda. Prigovor sam napravio na Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu te glavnog državnog odvjetnika, a sam odgovor me navodi na sumnju u počinjenje još jednog kaznenog djela – davanje lažnog iskaza te ću o tome ponovo obavijestiti DORH – veli Tomrlin navodeći kako i nepotrebni troškovi koje Uprava stvara sudskim postupcima idu i na štetu dioničara.