Predsjedništvo SDP-a

KOMADINA VODI IZBORE ZA ŽUPANIJSKA VODSTVA SDP-a Predsjedništvo traži da Mrsić povuče svoj zakon, on neće

Tihana Tomičić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Franko Vidović potvrdio je i kako će zastupnik Mirando Mrsić morati iz saborske procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima, kojega je Predsjedništvo SDP-a sinoć jednoglasno odbilo. 



ZAGREB – Krajem svibnja ili početkom lipnja održat će se izbori za SDP Grada Zagreba i ostale županijske organizacije, a nova izborna pravila, koja će sredinom travnja prihvatiti Glavni odbor, pisat će povjerenstvo u sastavu Zlatko Komadina, Arsen Bauk i Zvane Brumnić, odluka je Predsjedništva SDP-a.


Ta će pravila biti napisana sukladno novom statutu SDP-a kojega je konvencija donijela prošlog tjedna, i to znači da će zagrebački SDP, koji već duže vrijeme vodi “prinudna uprava”, napokon dobiti novog predsjednika, jednako kao i 20 ostalih županijskih organizacija.


Nakon sjednice Predsjedništva član Predsjedništva Franko Vidović potvrdio je i kako će zastupnik Mirando Mrsić morati iz saborske procedure povući svoj prijedlog zakona o doprinosima, kojega je Predsjedništvo SDP-a sinoć jednoglasno odbilo. Naime, kako se saznaje, akcijska radna grupa SDP-a koja kontrolira taj resor zalaže se za drugačije rješenje, koje poslodavce rasterećuje umjesto da ih, kao prema Mrsićevu prijedlogu dodatno opterećuje, sve u cilju snaženja zapošljavanja. To je zakon na kojem su se ranije bili sukobili Mirando Mrsić i Gordan Maras, i sad će ga Mrsić morati povući.




Međutim, on nam je potvrdio da to neće učiniti:


– U uvetima ovakvog gospodarskog rasta socijaldemokrati moraju biti za pravednu distribibuciju i uspostavu ravnoteže radnika i poslodavaca, i tu se nikako ne može podvesti prijedlog da stimuliranje rada na određeno pada na trošak proračuna. Ovim mojim izmjenama zakona o doprinosima potičemo poslodavce da umjesto ugovora na određeno budu obavezani na ugovore na neodređeno. Ova odluka Predsjedništva potvrđuje ne samo površnost vodećih ljudi u donošenju odluka, nego i činjenicu da je SDP krenuo tragom političkog pragmatizma, Prijedlog zakona su, također, potpisala 22 člana kluba SDP-a, te kluba HSU-a i Glasa, kao i zastupnik Snage Goran Aleksić. Ta podrška je neupitna i ne namjeravam povući zakon, rekao nam je Mrsić nakon sjednice, dodajući da je najinteresantnije da sada Predsjedništvo SDP-a i vlada HDZ-a vode politiku na istom tragu po tom pitanju.


Inače, dio potpisnika Mrsićevog zakona ujedno su članovi Predsjedništva, i sad će biti zanimljivo pratiti što će vrh SDP-a poduzeti prema Mrsiću kad on odbije povući zakon, kao i što će sada učiniti ona 22 SDP-ovca koja su to već ranije potpisala.


Franko Vidović rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke i da su zadovoljni svim postignutim rezultatima.


– SDP se potpuno okrenuo plasiranju svoje politike prema van, rekao je, a o gorućem pitanju, ratificiranju Istanbulske konvencije, ponovio je riječi šefa Davora Bernardića:


– Već godinu dana inzistiramo da se ratificira Istanbulska konvencija, ali bez ograda jer je sve ostalo licemjerno. Ili će usvojiti konvenciju onako kako je izvorno napisana, ili je nećemo podržati – zaključio je Vidović. To znači da će Andrej Plenković sam morati tražiti većinu za konvenciju, a ako ne uspije, zaljuljat će se njegova pozicija na vrhu stranke.