Splitski čvor

KERUM OPTUŽIO HDZ: Silom su htjeli pobijediti, ali ja sam gradonačelnik. HDZ vjeruje u preokret

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Njih je uhvatila panika i na silu su htjeli pobijediti na izborima. Pogledajte što su sve radili, što je radila Slobodna Dalmacija. Meni prvi suradnik, kad je vas vidio, kaže da bacim osmjeh. Ma ja se smijem. Meni nije teret niti izgubiti kao što je njima. Ali ja sebe već sad smatram gradonačelnikom, rekao je Kerum.:



Splitski kandidat za gradonačelnika Željko Kerum komentirao je prve izlazne ankete i pritom optužio HDZ da je na izborima primjenjivao silu. Podsjetimo, prve izlazne ankete Kerumu daju  50.18 posto, a njegovom protukandidatu Andri Krstuloviću Opari 49.19 posto.


– Njih je uhvatila panika i na silu su htjeli pobijediti na izborima. Pogledajte što su sve radili, što je radila Slobodna Dalmacija. Meni prvi suradnik, kad je vas vidio, kaže da bacim osmjeh. Ma ja se smijem. Meni nije teret niti izgubiti kao što je njima. Ali ja sebe već sad smatram gradonačelnikom, rekao je Kerum.


Kad su ga pitali da pojasni svoje tvrdnje o sili, Kerum je samo rekao: “Sila, sila…”




Istaknuo je potom da njegovim ljudima HDZ nije dao da rade svoj posao, misleći pritom po svemu sudeći na promatrače koje je angažirao za izbore.


– Htjeli su upotrijebiti silu. Nemoguće je ući u detalje. Morao sam razgovarati sa svojim ljudima da ne odustaju. Oni su ih htjeli staviti na marginu, da ne mogu pratiti postupak biranja, rekao je Kerum.


Predsjednik splitskog HDZ Petar Škorić je nakon objave izlaznih anketa, po kojima je u izboru za splitskog gradonačelnika kandidat Hrvatske građanske stranke Željko Kerum u prednosti ispred HDZ-ova kandidata Andre Krstulovića Opare, izjavio kako vjeruje u preokret i pobjedu Krstulovića Opare.


»Mi vjerujemo u preokret i da će nakon prebrojavanja svih glasačkih listića Andro Krstulović Opara pobijediti i postati gradonačelnik Splita, jer prvi rezultati izlaznih anketa su u razini statističke pogreške«, rekao je Škorić nakon što su prve izlazne ankete pokazale da je Kerum osvojio 50,81 posto glasova, a Krstulović Opara 49, 19 posto glasova.


Škorić, koji je i voditelj predizborne promidžbe Krstulovića Opare, rekao je da je njihov izborni stožer zadovoljan prvim rezultatima izlaznih anketa jer se, dometnuo je, sada vodi »mrtva trka« između Krstulovića Opare i Keruma za razliku od prvog izbornog kruga u kojem je Kerum ostvario predanost oko pet posto u odnosu na Krstulović Oparu.


Škorić je podsjetio kako je u prvom izbornom krug lista HDZ za splitsko Gradsko vijeće osvojila 11 vijećničkih mandata od ukupno 35, koliko ih broji splitsko Gradsko vijeće, što je više od bilo koje druge izborne liste.


»Vjerujemo kako ćemo mi s gradonačelnikom Krstulović Oparom sastaviti buduću vlast u Splitu«, istaknuo je.


Škorić je izrazio žaljenje što je u drugom izbornom krugu 4. lipnja izlaznost glasača bila manja no u prvom izbornom krugu 21. svibnja ove godine.