Sve grublja retorika

KAD SE LJEVICA DOHVATI ‘Ljigavci, slinavci, izdajnici, hijene…’

Tihana Tomičić

Ne vrijeđaju se samo politički suparnici nego čak i pripadnici istih koalicija, kao što su to Željko Jovanović i Marko Boras Mandić, pa i pripadnici istih stranaka, dakle stranački kolege međusobno



RIJEKA Politička situacija u Matuljima posvađala je ljude u SDP-ovoj koaliciji – nakon što je novoformirana Unija Kvarnera u Općinskom vijeću Matulja, suprotno očekivanjima, odbila podržati SDP te se priklonila Akciji mladih, HDZ-u i ostalima u formiranju vijećničke većine, zaredale su se međusobne optužbe i prozivanja. Ne samo da su matuljski SDP-ovci na sjednici Predsjedništva županijskog SDP-a oštro napali šefa koalicije Zlatka Komadinu što brani svog podžupana Marka Borasa Mandića iz Unije Kvarnera, nego je podžupana na Facebooku napao i zastupnik SDP-a Željko Jovanović, a sve je završilo međusobnim uvredama i neprimjerenim javnim diskursom.


Je li normalno da se političari međusobno »časte« izrazima poput licemjera, ljigavaca, slinavaca, izdajnika, vjeverica ili hijena? S rastom prisutnosti društvenih mreža to je sve češća pojava jer političari očito svoje postove smatraju poluprivatnima, mada su javno dostupni, ali u zadnje vrijeme ne vrijeđaju se međusobno samo politički suparnici nego čak i pripadnici istih koalicija, kao što su to Jovanović i Boras Mandić, pa i pripadnici istih stranaka, dakle stranački kolege međusobno. Poznat je sukob Miranda Mrsića i Milanke Opačić kontra Davora Bernardića unutar SDP-a, ali nedavno je i unutar riječkog SDP-a, s najavom novih kandidatura, »životnjski rječnik« poprimio novu dimenziju, te je Vojko Obersnel svoje konkurente nazvao hijenama.


Javni prostor


Konkretno, Jovanović je za podžupana Borasa Mandića na Facebooku napisao da je »licemjer, izdajnik i ljigavac« zbog zbivanja u Matuljima, a ovaj mu je odgovorio na Twitteru, rekavši da je u politici najveći kompliment baš kad te Jovanović izvrijeđa, usput mu još rekavši da je on sramota za Sabor u kojem sjedi ad tempus vitae, dakle cijeli vijek. Tu se potom razvila rasprava u kojoj su se nastavili međusobno vrijeđati, a uključili su se i neki koji su branili jednoga, odnosno drugoga, sve do termina »seljačina« i slično.





Poznato je da su se upravo SDP-ovci međusobno najviše vrijeđali nadimcima iz životinjskog svijeta, pa je tako Zlatko Komadina svojedobno za Milanovićeve nekritičke pobornike govorio da su slinavci, neki su Rajka Ostojića zvali vjevericom, ovaj je odgovarao da se kobci mogu slikati, a poznat je i interni nadimak Vojka Obersnela kao »pande koja u Rijeci jede bambus i mirno opstaje, jer nema prirodnih neprijatelja«.



SDP-ov Željko Jovanović poznat je po oštroj retorici, on je autor znamenite uzrečice o HDZ-u kao o »zločinačkoj organizaciji«, a također je u legendu ušla i njegova preporuka Zdravku Mamiću da se pljune kad se pogleda u ogledalo. Naravno, ni nakon ove prepiske s podžupanom Borasom Mandićem ne otupljuje oštricu, pa na naše upite da objasni zašto se tako izražava u javnom prostoru, odgovara:– Ponavljam pitanje: a koga u Županiji predstavlja Marko Boras Mandić nakon izdaje SDP-a i PGS-a u Matuljima? Kako ga nije sram pojaviti se na presici na kojoj govori u ime kolicije SDP-a i PGS-a u PGŽ-u? Samo mu je njegova fotelja podžupana važna! Nikad je bez SDP i PGS u PGŽ ne bi vidio! Može li se, stoga, biti veći licemjer i ljigavac? Uostalom, to je pitanje koje postavljam svima, a ne konstatacija. A ako se on prepoznaje i nakon svega ponosi što je u društvu HDZ-ovih korumpiranih pljačkaša ili likova poput Mamića ja mu čestitam, kaže Jovanović.

Građani gube vjeru


Po njemu, ključni problem danas u djelovanju političara jest u tome što su građani izgubili vjeru u politiku i povjerenje u političare: »Vidi se to u sve manjoj izlaznosti na izbore i nepopularnosti koju političari imaju u javnosti, a nevjerodostojno ponašanje Boras Mandića koji ulazi u sporazum sa SDP-om i PGS-om za mjesto podžupana uz obvezu da neće u Matuljima ni na koji način raditi protiv koalicije SDP-PGS, to pokazuje. On, nakon što si je osigurao fotelju podžupana, prvo što učini – jest izdaja PGS-a i SDP-a u Matuljima. To se zove izdaja, a onaj tko to učini je za mene izdajnik, licemjer i ljigavac, da to kažem na našem lijepom hrvatskom jeziku. Tvitovi Borasa ujepšani latinskim, samo su dokaz frustracije političara koji nije, niti će ikada vidjeti Sabor, osim na televiziji. A ako već pišete o mojim navodno neprimjerenim izjavama kako to da se niste osvrtali na huliganske navijačke ispade tog čovjeka koji zajedno s katoličkim talibanima udruženim tviteraškim poduhvatom meni dijeli lekcije o lijepom ponašanju, kaže Jovanović.Boras Mandić odgovara da ga žalosti takva javna komunikacija, ali da on u toj priči s negativnim diskursom – nije. »Ja nisam u tome, ne spuštam se na taj nivo i ne bih komentirao«, kaže podžupan.

U njegovoj stranci misle da je u pozadini zapravo Jovanovićev napad na Komadinu, a ne na njega, koji je u toj priči samo sredstvo unutarstranačkih obračuna. A što se tiče Matulja, kažu da su tamo bili odustali od svog kandidata za načelnika, išli su in favorem SDP-u, ali na kraju o većini u vijeću s njima nitko nije ni pokušao razgovarati, i na kraju je Unija Kvarnera glasala kako je glasala.


Inače, Željko Jovanović je i sam nedavno bio »žrtvom« jednog drugog, također na jeziku oštrog svog stranačkog kolege, šefa riječkog SDP-a Vojka Obersnela koji je na pitanje o mogućoj Jovanovićevoj kandidaturi za predsjednika SDP-a u Rijeci, koju je ovaj javno najavio, rekao da je riječ o – hijenama.


– Ne komentiram hijene. Mogu samo kao biolog objasniti ulogu hijena u životinjskom svijetu – uvijek iz prikrajka čekaju da bi napale nekog tko je ozlijeđen ili onemoćao. Ali se pri tom često prevare i polome zube. Ne bojim se unutarstranačkih izbora jer su rezultati stranke i moji u okvirima situacije u Hrvatskoj više nego izvrsni – ocijenio je tada Obersnel.


Neprimjerene riječi


Naravno, Jovanović ni njemu ne ostaje dužan, te kaže: »Iskreno, ne razumijem Obersnelovu izjavu i očekujem da je pojasni. Ne prepoznajem sebe u toj izjavi, budući da nisam biolog, nisam ni stručnjak za tu temu, ali imam kući album »Životinjsko carstvo«, pa ću ga prelistati da se prisjetim. S druge strane, jesam stručnjak za farmakologiju i svima kojima treba pomoć za nemoć ili nervozu rado ću dati savjet«, kaže on. Je li normalno da se u politici koristi takav rječnik, i da li biračima to smeta, ostaje neodgovoreno pitanje jer, uostalom, doskočice zabavljaju javnost, a baš akteri ove priče, bez obzira na svoj diskurs, uspješno opstaju u politici praktički već desetljećima – primjerice, baš je Jovanović bio u Sabor prvi put izabran još 1990. godine i danas je doslovno najdugovječniji saborski zastupnik nakon što su iz Sabora otišli Vladimir Šeks i Andro Krstulović Opara s kojima je u klupama zajedno sjedio još 1990. godine. Primjerice, na parlamentarnim izborima 2016. Jovanović je dobio19.000 preferencijalnih glasova od građana.