Odabrana prva četiri projekta

Junckerov plan kreće u Hrvatskoj s – dubrovačkom zračnom lukom

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

EIB je odobrio povoljan kredit od 32,5 milijuna eura kojim će se financirati nacionalna komponenta za provedbu projekta, a računa se  da će se oko 75 posto investicije financirati iz strukturnih  EU fondova



ZAGREB  Izgradnja i dogradnja dubrovačke zračne luke među prvim je europskim projektima koji će se moći financirati u okviru tzv. Junckerovog plana, priopćila je jučer Europska investicijska banka (EIB), potvrdivši tako najave otprije tri tjedna da će jedan od hrvatskih projekata biti među prvima koji će ući u Investicijski plan za Europu kojim Europska komisija želi pokrenuti investicije vrijedne 315 milijardi eura.


Okosnicu tzv. Junckerovog plana čini Europski fond za strateške investicije (EFSI) koji još uvijek nije službeno uspostavljen, a koji će jamčiti za projekte kako bi oni bili zanimljiviji ulagačima. No, iz EIB-a, koji također sudjeluje u investicijskom planu, već su ranije najavljivali da će početi odobravati projekte i prije nego što EFSI postane operativan. Stoga je EIB, osim zračne luke u Dubrovniku, odobrio još tri projekta, a to su ulaganja u zdravstvena istraživanja u Španjolskoj, izgradnja 14 zdravstvenih centara u Irskoj i potpore za industrijske inovacije u Italiji.  Ministri Branko Grčić i Siniša Hajdaš-Dončić složili su se jučer da je odluka EIB-a o dubrovačkom projektu sjajna vijest.


»To je dobra vijest. Najavljeno je prije tri tjedna da će EIB kroz Junckerovu inicijativu financirati jedan od hrvatskih projekta, a sada je sasvim jasno, to je dubrovačka zračna luka, gdje se jedan dio vlastitog financiranja tog projekta, jer najveći dio ide iz EU fondova, financira sredstvima EIB-a«, kazao je jučer Grčić tijekom boravka u Varaždinu. Prema informacijama iz nadležnih ministarstava, EIB je odobrio vrlo povoljan kredit od 32,5 milijuna eura kojim će se financirati nacionalna komponenta za provedbu projekta, a računa se da će se oko 75 posto investicije financirati iz strukturnih fondova EU-a. I Grčić i Hajdaš-Dončić naglasili su da se ovom odlukom EIB-a izbjegava i državno jamstvo za dubrovački projekt, budući da će jamstvo biti osigurano kroz Junckerovu inicijativu.




Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen istaknuo je da je ovaj tjedan bio »jako dobar« za ulaganja u radna mjesta i gospodarski rast u Europi«. Komentirajući odluku EIB-a o hrvatskim i drugim projektima, Katainen je poručio da je to »fantastična vijest za investicije u Europi«.


– Tek smo u travnju, a EIB je već ispunio svoje obećanje da će predfinancirati projekte dok EFSI ne bude u potpunosti operativan, kazao je Katainen podsjetivši da su ovoga tjedna i odbori Europskog parlamenta glasovali o uspostavi novog fonda. Prema priopćenju Komisije, odobreni projekti u Hrvatskoj, Španjolskoj, Irskoj i Italiji služe kao primjeri ulaganja koja će podupirati budući Europski fond za strateške investicije.