Odgovor ministra znanosti, obrazovanja i sporta nakon Bozanićevog napada

Jovanović: Dijeljenjem letaka koji vrve lažima Crkva se ponaša neodgovorno i miješa u nešto što – ne razumije

Portal Novilist.hr

Upravo je suprotno od onog što Bozanić tvrdi, zdravstveni odgoj ne razara čovjeka, već ga oslobađa od straha i pruža priliku djeci  da nakon informacija koje dobiju u školi o tome razgovaraju sa svojim roditeljima - odgovara ministar Željko Jovanović



RIJEKA – “Ponašanje svih koji napadaju zdravstveni odgoj je neodgovorno, zlonamjerno i neistinito. Letak, koji crkva dijeli po supermarketima, kioscima i benzinskim pumpama  vrvi lažima koje samo pokazuju da se Crkva ponaša neodgovorno i da se miješa u nešto za što nema pravo, a na žalost niti razumije. Prema tome, Crkva kroz nastavu vjeronauka može zastupati stavove koje želi, ali kada je riječ o zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama, on će se provoditi na temeljima znanosti i struke. Upravo tako je i izrađen.” Odgovor je to ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na postupak Zagrebačke nadbiskupije koja je u ponoć potvrdila da dijeli letke HBK-a protiv spolnog odgoja u trgovinama Konzuma i kioscima Tiska.


 - Crkva nema pravo miješati se u sadržaj zdravstvenog odgoja jer za to nije nadležna, navodi Jovanović te dodaje:


 - Još jedenom pozivam roditelje da na internetskim stranicama Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje sami pročitaju kurikulum zdravstvenog odgoja i uvjere se da u njemu nema ništa sporno. U uvodnim dijelovima kurikuluma jasno je ukazano učiteljima i nastavnicima da održe roditeljske sastanke i upoznaju sve roditelje sa sadržajem zdravstvenog odgoja. Dakle, Crkva širi neistine i poluinformacije, a mislim da ni to nije u skladu sa crkvenium naukom! Zdravstveni odgoj može biti sporan samo onima koji ne shvaćaju da živimo u 21. stoljeću. Djeci su danas dostupni različiti sadržaji koji za njih mogu biti štetni ako im se ne objasne. Zdravstveni odgoj neće mijenjati svjetonazor djece, već će ih informirati. Zdravstvene ankete o zdravlju naših učenika pokazuju da su zakazali i obitelj i škola i crkva, pa uvođenje zdravstvenog odgoja u škole od prvog razreda  predstavlja šansu da se i škola i obitelj puno uspješnije uključe u odgoj i obrazovanje za zdravlje naše djece.




Dakle, upravo suprotno od onog što Bozanić tvrdi, zdravstveni odgoj ne razara čovjeka, već ga oslobađa od straha i pruža priliku djeci  da nakon informacija koje dobiju u školi o tome razgovaraju sa svojim roditeljima. 5000 maloljetničkih trudnoća, porast spolno prenosivih bolesti i podatak da samo 20 % učenika razgovara sa svojim roditeljima o temama koje će slušati na zdravstvenom odgoju govori da je zdravstveni odgoj neophodan! 


 - Kaže Bozanić da dijeljenje letaka nije akcija već informacija, ne, uvaženi kardinale, to je potpuna dezinformacija! – zaključuje ministar Željko Jovanović