Novosti u Institutu za religijska djela

Josip Bozanić u nadzoru Vatikanske banke

Igor Duvnjak

Na čelo IOR-a imenovan je Jean Baptiste Farnssu, umjesto Ernsta von Freyberga. Bozanić postaje šesti član nadzora



VATIKAN Francuz Jean Baptiste de Franssu je od jučer na čelu IOR (Institut za religijska djela) umjesto Ernsta von Freyberga. Hrvatski kardinal i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovan je šestim članom kardinalskog povjerenstva za nadzor IOR-a.


U vodstvu ustanove, često spominjane i kao Vatikanska banka, monsignor Alfred Xuereb, glavni tajnik Tajništva za ekonomiju će u njezinu Savjetu biti tajnik bez prava glasa dok Prelat ovog Savjeta ostaje monsinjor Battista Ricca. U Savjet su imenovani novi članovi, redom laici.


Osim de Franssua tu su Clemens Boersing (Njemačka), Mary Ann Glendon (SAD) i Sir Michael Hintze (Velika Britanija. U priopćenju je rečeno da IOR ovako nastavlja svoju transformaciju. Uz ostalo valja reći da je detaljno provjeravano čak 18.000 klijenata.




Objavljujući podatke o poslovanju Vatikan je obavijestio o drastičnom padu prihoda IOR–a, posljednjih godina često spominjanog po zlu. Prihodi su s 86,6 milijuna eura u 2012. godini u prošloj godini drastično sniženi na samo 2,9 milijuna eura u 2013. To je objašnjeno čišćenjem tisuća i tisuća sumnjivih bankovnih računa a uz to je banka prošle godine otpisala 28,5 milijuna vrijedna ulaganja. 


   – Postoje razna pitanja kao što su premještanje redovne Sekcije APSA–e (Upravljanje baštinom Svete Stolice), Mirovnog fonda, Vatikanskih medija i IOR–a i to su pitanja kojima treba hitno pristupiti. Sveti Otac je jasno izrazio da se takve primjene moraju dogoditi brzo, rekao je kardinal George Pell, Prefekt Tajništva za ekonomiju tijekom brifinga u vatikanskom press centru predstavljajući novu gospodarsku sliku Svete Stolice. 


   Što se tiče Josipa Bozanića on će se u povjerenstvu pridružiti dosadašnjim članovima, kardinalima Pietru Parolinu,vatikanskom državnom tajniku, Jean-Louisu Tauranu predsjedniku Pontifikalnog vijeća za međuvjerski dijalog, Christophu Schoenbornu bečkom nadbiskupu, Thomas Christopheru Collinsu nadbiskupu Toronta i Santosu Abrilu y Castellu nadsvećeniku papinske bazilike svete Marije Velike.