Proces izvanredne uprave pri kraju

Jednoglasno prihvaćena nagodba u Agrokoru, čeka se blagoslov Trgovačkog suda

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Ovo današnje postignuće, za koje vjeruje će biti izglasano na ročištu vjerovnika koje će odrediti Trgovački sud i kasnije potvrditi tu odluku, omogućuje provedbu nagodbe, nastavak gospodarskog rasta u Hrvatskoj i šalje ključnu poruku povjerenja u sposobnost hrvatskih institucija, Vlade, Sabora, sudova, da se suočimo s jednim od najvećih restrukturiranja u Europi, kaže Plenković



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da je Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora jednoglasno prihvatilo nagodbu, kazavši da su time postignuti svi ciljevi – opći interes hrvatske ekonomije, očuvanje radnih mjesta i budućnost kompanije.


Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je na sjednici jednoglasno dalo suglasnost povjereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru.


»To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentarna većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je, iz mog kuta gledanja i općeg interesa Hrvatske, spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje, koji je omogućio zadržavanje radnih mjesta, koji je omogućio ekonomsku budućnost Agrokora i svih partnera, dakle dobavljača, malih poljoprivrednika«, izjavio je Plenković novinarima na marginama svečane dodjele počasnog doktorata članu predsjedništva BiH Draganu Čoviću, ocijenivši postizanje nagodbe sjajnom viješću.




S te strane, dodao je, ovo današnje postignuće, za koje vjeruje će biti izglasano na ročištu vjerovnika koje će odrediti Trgovački sud i kasnije potvrditi tu odluku, omogućuje provedbu nagodbe, nastavak gospodarskog rasta u Hrvatskoj i »šalje ključnu poruku povjerenja u sposobnost hrvatskih institucija, Vlade, Sabora, sudova, da se suočimo s jednim od najvećih restrukturiranja u Europi«.


Istaknuo je i da je to napravljeno na način da su »naše kompanije izrazito zadovoljne, a da su strani vjerovnici, ostavši u Agrokoru i odlučivši ga kreditirati u teškim okolnostima, poslali poruku da vjeruju kompaniji ali i Hrvatskoj«.


Ocijenio je da je to bio odvažan potez Vlade. »To nije bilo nešto što smo planirali u našem programu. Međutim, djelovali smo brzo, djelovali smo u skladu s Ustavom«, kazao je Plenković podsjetivši da je Ustavni sud ocijenio da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom, a Vlada je omogućila i da zakon postane dio pravne stečevine EU kao dio insolvencijskih zakona država članica.


»Moja je odgovornost bila opći interes hrvatske ekonomije, hrvatskih radnih mjesta i budućnost ove kompanije. Sve te ciljeve, u ovom trenutku, možemo reći da smo ostvarili«, rekao je.


Na upit novinara, kazao je kako je uvjerljiva većina vjerovnika zadovoljna nagodbom i modelom koji je primijenjen. »Da li će biti eventualno nekih aktera koji će tražiti neki drugi pravni put, to ćemo vidjeti. Prije svega, idemo najprije da na ročištu dvije trećine vjerovnika izglasa nagodbu a da je sud potom potvrdi i da kasnije krene provedba i nastavak restrukturiranja kompanije«, rekao je Plenković te dodao kako mu se čini, gledano u globalu, da je cijeli taj proces bio izrazito uspješan za Hrvatsku.


Na upit novinara kako komentira izjavu predstavnice velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marice Vidaković, koja je u utorak zahvalila i bivšoj potpredsjendici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić na doprinosu cijelom procesu, Plenković je kazao kako je to za njega bilo očekivano s obzirom da zna na koji način rade i u kakvim su okolnostima radili i koliko su radili na tome da gledaju opći interes hrvatske ekonomije i države.


»Za mene nema tu ništa iznenađujuće. Ono što je zanimljivo je da su tu prijavu (Uskoku) podnijele stranke koje se, čini mi se, bore protiv cijepljenja. Pa možda ako imaju još koju briljantnu ideju oko tog tipa, ili izlaska iz EU ili NATO-a, neka nastave. Siguran sam da će naići na jako pozitivan odaziv hrvatske javnosti«, poručio je Plenković.


Kako je u ponedjeljak izvijestilo Državno odvjetništvo, Uskok je u ponedjeljak odbacio kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra financija Zdravka Marića u aferi Hotmail. Riječ je o prijavama koje su, zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabe povlaštenih informacija, podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, a tužiteljstvo je utvrdilo da »nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela«.