''Trava'' na recept

Jednoglasna preporuka Ministarstva zdravlja: Medicinsku marihuanu legalizirati u Hrvatskoj

Ljerka Bratonja Martinović

Reuters

Reuters

Stav je da, po uzoru na druge zemlje Europske unije, kanabis treba staviti u skupine droga čija je prodaja uz liječnički recept dopuštena pojedincima. Time bi se i cijena pripravaka od marihuane na tržištu snizila



ZAGREB » Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene indijske konoplje/kanabionoida u medicinske svrhe jednoglasno je preporučilo promjenu zakonske regulative kako bi se omogućila primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj. Predlaže se dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i izmještanje kanabisa iz prve skupine droga prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept.


 »Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tržištu, nužno je regulirati njegov uzgoj, preradu, promet i propisivanje u medicinske svrhe. Važeći zakon to ne dopušta, što je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni«, kaže se u zaključku koji je Vargino povjerenstvo donijelo na prvoj sjednici.  

 Mak može


Osim promjene zakonodavstva, traži se i uvođenje efikasnih mehanizama kontrole kojima bi se spriječila svaka moguća zlouporaba, te napominje kako previsoka cijena medicinskog kanabisa također može učiniti lijek nedostupnim pacijentima.



Prema evidenciji Varginog povjerenstva, na inozemnom tržištu dostupna su tri legalna pripravka medicinske marihuane – Cesamet i Marinol odobreni za primjenu u SAD-u i Sativex koji ima odobrenje u EU državama, Kanadi i Švicarskoj. Cijena ovog pripravka se kreće od 500 do 650 eura za tri bočice od 10 ml, što bi u prosjeku iznosilo oko 3.100 kuna. Ovi bi se lijekovi, kažu u povjerenstvu, mogli vrlo brzo dovesti u Hrvatsku ako to bude u interesu farmaceutima. Zahtjev za odobrenjem nekog lijeka, naime, podnose farmaceutske tvrtke zainteresirane za njegov plasman na hrvatsko tržište.





 U prilog takvom zaključku, članovi povjerenstva navode da prema evidenciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga 12 zemalja Europske unije dopušta upotrebu kanabisa u medicinske svrhe To su Češka, Finska, Rumunjska, Italija, Španjolska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija i Slovenija. Pozivaju se i na preambulu Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. gdje se izričito dopušta uporaba droga u medicinske svrhe, te propisuje da ona ne smije biti bezrazložno ograničena. Hrvatski Zakon o suzbijanju zlouporabe droga općenito dopušta uporabu droge u medicinske svrhe, ali ne regulira uporabu kanabisa, pa se njegova primjena smatra zlouporabom. Istodobno, tim je zakonom u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj, prerada i promet opijumskim makom u medicinske svrhe, pa bi na isti način, smatraju u Povjerenstvu, trebalo regulirati i kanabis.


 – Smiješno je da u Hrvatskoj možete uzgajati opijumski mak, a ne možete marihuanu. Zaštita opijumskog maka potječe još iz doba Jugoslavije, zahvaljujući čemu je Alkaloid postao jedan od najvećih izvoznika. Možda i u Hrvatskoj netko postane veliki izvoznik konoplje, kaže Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva.


 Biljni lijek


Preporuka je da se ista pravila igre utvrde i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje, a nalaze se na Popisu droga. Na tom je popisu kanabis danas u skupini I, koja dozvoljava »korištenje droge u veoma ograničene medicinske svrhe« što iznimno komplicira i poskupljuje kontrolu prometa droge, a liječenje čini dostupnim tek u eksperimentalne svrhe, kao što je slučaj s LSD-om za liječenje depresije.


 Povjerenstvo smatra da po uzoru na druge EU zemlje, kanabis treba staviti u skupinu II ili III, jer je za te skupine droga dopuštena prodaja pojedincima uz liječnički recept. Time bi se i cijena pripravaka od marihuane na tržištu bitno snizila. Na idućoj će sjednici krajem veljače povjerenstvo raspravljati o marihuani kao biljnom lijeku i magistralnom pripravku.  – To ne znači da će korisnici medicinske marihuane moći konoplju saditi doma, ali postoji mogućnost kako legalizirati uzgoj marihuane. To će moći samo onaj tko zadovolji stroge propise zadane pravilnicima i zakonima, kaže Brborović.