Sedmodnevno putovanje

Jasen Mesić (HDZ) optužio Marasa: Koliko je ministar potrošio na put u SAD?

Hina

Maras je, pravdajući svoje sedmodnevno putovanje u SAD, predočio ne račune za to putovanje, nego svoje izvanredne uspjehe u dogovaranju snimanja novih serija u Hrvatskoj, rekao je Mesić, tražeći saborsku stanku kako bi »izvijestio o jedinstvenim uspjesima producentske kompanije Maras, odnosno ministra Marasa«



ZAGREB – Saborski zastupnik HDZ-a Jasen Mesić poručio je u srijedu ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu da bi trebao predočiti koliko je potrošio na put u Sjedinjene Američke Države, te ga pozvao da se prestane »petljati« u posao za koji nije zadužen on, nego Hrvatski audio vizualni centar (HAVC).


Maras je, pravdajući svoje sedmodnevno putovanje u SAD, predočio ne račune za to putovanje, nego svoje izvanredne uspjehe u dogovaranju snimanja novih serija u Hrvatskoj, rekao je Mesić, tražeći saborsku stanku kako bi »izvijestio o jedinstvenim uspjesima producentske kompanije Maras, odnosno ministra Marasa«.


Kolege zastupnike je podsjetio kako je to »isti onaj ministar koji je javnost uvjeravao u velike uspjehe kad je posjetio Silicijsku dolinu«, a sada želi predočiti da je dogovorio snimanje dvije godine unaprijed popularne serije »Igra prijestolja«.




Mesić navodi da u HAVC-u, instituciji odgovornoj za taj posao, ne postoje podaci da će ta serija biti ugovorena za sljedeće dvije godine, »jer svi znaju da se serije ugovaraju godinu za godinu sukladno gledanosti«.


»Ukoliko producentski studio Maras može dogovoriti takvo snimanje koprodukcijskih serija, onda možemo slobodno ukinuti HAVC«, istaknuo je Mesić.


Upozorio je kako bi angažman »producentskog studija Maras« mogao rezultirati samo penalizacijom Hrvatske zbog netransparentnog miješanja državnih vlasti u poslove ugovaranja audiovizualnih projekata.


Podsjetio je da je ministar nedavno »glumio« u jednom promotivnom spotu, pa se ironično pita jesu li njegovi motivi ugovoriti glumački posao nakon što mu prestane dužnost ministra. Ipak, zaključuje Mesić, važnije je pitanje koliko je novca Maras potrošio na putu u SAD.


»Pozivam vas da vas ministar Maras nagradi jer ste mu postali kum, dali ste ime njegovoj producentskoj kući«, komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko.