Zahvala

Japanci, u trenucima najveće krize, donirali Osijeku 304.000 eura za razminiranje oko Tenje

Tomislav Levak



OSIJEK Gradonačelnik Krešimir Bubalo i Yoshio Tamura, japanski veleposlanik u RH, na zgradi Mjesnog odbora Tenja otkrili su ploču zahvale Japanu na donaciji za projekt razminiranja područja Ugljarice uz Tenju.


Kako je istaknuto, u ožujku, u jednom od najtežih trenutaka u povijesti Japana, netom nakon razornog potresa i katastrofe u gradu Fukushima, Vlada Japana ipak je odlučila donirati 304 tisuće eura za razminiranje područja Ugljarice, odnosno 25 hektara minski sumnjivih površina, na kojima je potom ponovno pokrenuta poljoprivredna proizvodnja. »Na području grada Osijeka i okolice nekada je, nakon Domovinskog rata, bilo više od 20 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. Danas smo to uspjeli smanjiti na 7,5 četvornih kilometara, zahvaljujući i ovakvim donacijama, ali i Hrvatskom centru za razminiranje i drugim nadležnim institucijama. No, svi zajedno moramo raditi da Osijek i Hrvatsku potpuno očistimo od mina, a ja upućujem poziv za pomoć svima koji to žele i mogu«, kazao je Bubalo.


Naglašeno je kako je Osječko-baranjska županija, s više od 140 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, i dalje treća u Hrvatskoj po zagađenosti minama. »Iduće godine, kao dio projekta IPA 2010, bit će osigurano oko četiri milijuna eura za čišćenje još jednog dijela poljoprivrednog zemljišta u Tenji. Natječaj će uskoro biti raspisan«, rečeno je.