Prešao granicu

Jandroković mora podnijeti ostavku. Predsjednik Sabora nema pravo zastupnike zvati – “smećem”

Dražen Ciglenečki

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Nešto se uistinu neobično događa s vodećim ljudima HDZ-a koji se predstavljaju kao umjereni, mainstream političari europskih manira. Premijer Andrej Plenković zalijeće se na zastupnike, tako da ga saborski stražari moraju zaustavljati, a Jandroković ih naziva smećem



Zastupnici nerijetko u sabornici izgovaraju neistine i vrijeđaju. Nije, dakle, Nikola Grmoja, koji je u četvrtak napadajući HDZ-ovce ponešto i izmislio, nikakav izuzetak. No, kao o svim zastupnicima, i o njemu će u konačnici sud dati birači. U parlamentu je zastupnicima zajamčena sloboda govora, a ona se odnosi i na istupe koji nisu u potpunosti utemeljeni na činjenicama ili su, pak, uvredljivi.


Predsjednik Sabora, međutim, nema tu slobodu.


Gordan Jandroković, nakon što je Grmoji rekao da je smeće, ne smije više biti predsjednik Sabora. Ta je dužnost protokolarna, predsjednik Sabora je čisto tehnička osoba. Jandroković je važan čovjek hrvatske politike jer je glavni tajnik HDZ-a, da je samo predsjednik Sabora jedva da bi bio vrijedan spomena.




Niti jedan predsjednik Sabora nakon 1990. nema političkih postignuća zato što ih na toj poziciji jednostavno nije mogao imati. Ali, parlament je bitna institucija liberalne demokracije i predsjednik tog tijela mora biti dostojan te dužnosti.


Osim toga, Sabor ima veliko simboličko značenje u hrvatskoj nacionalnoj mitologiji, kaže se da je iznad njega samo Bog. Stoga je i to razlog da na čelu Sabora bude netko tko je barem pristojan. Jandroković to, pokazao je u četvrtak, nije. Nakon što je oporbenom zastupniku vikao da je smeće, Jandroković ne može očekivati da ostane predsjednik Sabora.


Nešto se uistinu neobično događa s vodećim ljudima HDZ-a koji se predstavljaju kao umjereni, mainstream političari europskih manira. Premijer Andrej Plenković zalijeće se na zastupnike, tako da ga saborski stražari moraju zaustavljati, a Jandroković ih naziva smećem. Da je neki zastupnik Mosta to kazao HDZ-ovcu, Jandroković bi mu oduzeo riječ do kraja dana. U ovom slučaju Jandroković bi sebe trebao sankcionirati na način da podnese ostavku.