Zbrka s koeficijentima

JOŠ JEDAN HRVATSKI APSURD Savjetnici inspektora imaju više plaće od – inspektora

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Tako su ispred višeg inspektora i inspektora i razni savjetnici, viši savjetnici, stručni savjetnici, viši upravni savjetnici, viši informatički savjetnik... koji su uglavnom sinonim za uhljebe



Veće plaće od inspektora u Inspektoratu imaju savjetnici, ali i inspektori u ministarstvima, piše u petak Večernji list, pozivajući se na Vladinu uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u Državnom inspektoratu.


Ta je uredba, navodi dnevnik, otkrila barem dva apsurda. Njom su izjednačeni koeficijenti inspektorima koji su dosad, kada je 17 inspekcija bilo u osam ministarstava, imali različite koeficijente za iste poslove.


Međutim, za inspektore u Državnom inspektoratu koeficijent složenosti poslova morao se, na zahtjev Ministarstva financija, uskladiti s koeficijentima u Carini i Poreznoj upravi i zbog toga ti inspektori imaju manje koeficijente nego inspektori koji i dalje rade po raznim ministarstvima.




Tako viši inspektor u Državnom inspektoratu ima koeficijent 1,697, a inspektor, primjerice, u Ministarstvu prometa 1,843. Kada se ti koeficijenti pomnože s bruto osnovicom od 5584,19 kuna, ispada da viši inspektor u Inspektoratu ima temeljnu plaću od 9476 kuna bruto (bez dodataka, poreznih olakšica), a onaj u Ministarstvu prometa, ili bilo kojem drugom ministarstvu, 10.291 kunu bruto.


Zbog toga nisu zadovoljni u Državnom inspektoratu. Kao podapsurd mogli bismo istaknuti i to što unatoč osnivanju Državnog inspektorata i dalje postoje inspekcije po raznim ministarstvima, odnosno tek je 17 inspekcija u Inspektoratu, a preostale 23 su po ministarstvima, ističe Večernji list.


Drugi apsurd jest taj što je uredba otkrila da je viši inspektor, odnosno inspektor u Inspektoratu, po visini koeficijenta tek na 21., odnosno 26. mjestu od 44 sistematizirana radna mjesta. Doduše, viši inspektor-specijalist je na 13. mjestu.


Tako su ispred višeg inspektora i inspektora i razni savjetnici, viši savjetnici, stručni savjetnici, viši upravni savjetnici, viši informatički savjetnik… koji su uglavnom sinonim za uhljebe, donosi Večernji list.