Postoji li kombinacija

JE LI U PITANJU FAKE NEWS? Papa ne može smijeniti kardinala Bozanića, ali ima i drugi način da ga makne

Anđelo Dagostin

Foto arhiva Nl

Foto arhiva Nl

Mons. Želimir Puljić kaže da napisi u medijima odudaraju od uhodanoga protokola Svete Stolice i nisu utemeljeni na službenim informacijama, a Ivica Maštruko,  bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici, kaže da nije uvjeren u točnost te informacije koja je, kaže, možda proistekla iz krugova koji su nezadovoljni Bozanićem



ZAGREB  Papa Franjo smjenjuje kardinala Josipa Bozanića, a novi zagrebački nadbiskup će biti Dražen Kutleša, biskup Porečko-pulske biskupije, objavio je jučer zagrebački tjednik u kolumni svoga glavnog urednika. Izvori ovoga tjednika navode da se »kardinale ne smjenjuje« pa je moguće da Bozanićev »proces odlaska« može završiti Bozanićevim umirovljenjem. No, njegovo razrješenje bit će objavljeno najkasnije do kraja ove godine, objavio je jučer zagrebački tjednik.


Kao razlog navodi da »odnos između liberalne politike koju provodi Papa i konzervativne većine u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gotovo da nije postojao… Crkva se mora mijenjati ma što o tome sisački biskup Košić mislio«. Novi biskupi u Hrvatskoj koje je posljednjih godina imenovao papa Franjo nisu imali nikakve veze s kaptolskom hijerarhijom i s kardinalom Bozanićem. Tjednik navodi i nedavnu izjavu kardinala Reinharda Marxa: »Ne može se biti katolik i nacionalist. Kao kršćani smo i patrioti i građani svijeta«. S dobrim razlogom tvrdi da je nemoguće da nešto slično izjavi neki hrvatski crkveni velikodostojnik.


HBK demantira


Novi list je uputio molbu za komentar Uredu za tisak Svete Stolice i iz Ureda su odgovorili da ne komentiraju medijske objave, nego informiraju o službenim Papinim imenovanjima biskupa. Poslali smo upit i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, ali nije stigao nikakav odgovor. No, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić ipak se oglasio te, kako prenosi Hina pozivajući se na IKA-u, istaknuo kako napisi u medijima o tzv. »smjeni«, odnosno »umirovljenju« zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića odudaraju od uhodanoga protokola Svete Stolice i nisu utemeljeni na službenim informacijama.




Kardinal Bozanić / Foto arhiva NL


Kardinal Bozanić / Foto arhiva NL



»Poštovani, razumijem znatiželju novinara glede teme članka o tzv. »smjeni«, odnosno »umirovljenju« zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (…) ovim putem apeliram na javnost da ne nasjeda takvim dezinformacijama«, poručio je Puljić. Naglasio je kako sadržaj napisanoga u tom članku odudara od uhodanoga protokola Svete Stolice i nije utemeljen na službenim informacijama. »Nije bez razloga papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije upozorio na »fake news«, podsjetio je predsjednik HBK-a. »Želio je time i on«, naglasio je zadarski nadbiskup, »pridonijeti zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti, ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskog zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćivanju istine«. Podsjetio je kako je u kontekstu navedenoga članka dobro još jednom promotriti aktualnost ovogodišnje Papine poruke »Istina će vas osloboditi«. »Papina poruka i stav, naime, mogu pomoći medijskim djelatnicima da budu oprezni pred širenjem dezinformacija, kako bi bili i ostali »neumorni tražitelji istine u stvaranju povjerenja na putu mira i zajedništva«, poručio je predsjednika HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


Priče o nasljedniku


I Ivica Maštruko, sociolog religije i bivši veleposlanik dviju zemalja pri Svetoj Stolici, i SFRJ-a i Hrvatske, kaže nam da nije uvjeren u točnost te informacije koja ja možda proistekla iz krugova koji su nezadovoljni Bozanićem.


Kardinal Bozanić / Foto arhiva NL


Kardinal Bozanić / Foto arhiva NL



– Papa ne može smijeniti kardinale osim ako slučaj nije opterećen nekim težim prekršajima kanona i slično – kaže Maštruko koji dopušta da možda postoji kombinacija da se Bozanića »povuče« u neku kongregaciju pri Svetoj Stolici, pa bi to možda sličilo na unapređenje.


– Zatim bi onda Papa postavio čovjeka koji bi bio »više posvećen pastoralnim pitanjima nego političkim izletima«. Iz dosadašnjih imenovanja može se naslutiti da je Papa sklon osobama koje će više voditi računa o pastoralu i o njegovim stavovima  – kaže Maštruko. Svakako, Josip Bozanić ima 69 godina i nije za umirovljenje. Glasine koje su se pojavile da će porečki i pulski biskup koadjutor, monsinjor Dražen Kutleša, naslijediti zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića jučer su nam ipak potvrđene iz više izvora od dobrih poznavatelja prilika unutar Crkve. No, iako su informacije neslužbene, kao razlog ove promjene spominju se navodni zdravstveni problemi kardinala Bozanića, rođenog Vrbenčana, zbog čega će ga Vatikan umiroviti.

Ime monsinjora Kutleše kao njegova nasljednika u crkvenim se krugovima spominje već mjesecima. Inače, porečki i pulski biskup uživa visoki ugled unutar Crkve, posebice visoko kotira u njenom hrvatskom dijelu te često boravi u Vatikanu. Podsjetimo, Kutleša, rođen u Tomislavgradu (BiH), na čelo je »istarske crkve« došao nakon što je zbog imovinskog spora oko samostanskog posjeda u Dajli između benediktinskog reda iz talijanskog mjesta Praglije i Porečke i pulske biskupije umirovljen dotadašnji biskup Ivan Milovan.