Franjo Habulin

Izložbu u muzeju u Jasenovcu treba odmah promijeniti

Boris Pavelić

Memorijalni muzej u Jasenovcu  / snimio N. REBERŠAK

Memorijalni muzej u Jasenovcu / snimio N. REBERŠAK

Kad već imamo muzej, važno je i da bude posjećen, kaže Franjo Habulin, i dodaje da bi osmaši i srednjoškolci morali obavezno obilaziti Spomen-područje



Odmah treba promijeniti izložbu u Spomen-području Jasenovac, kako bi pričala istinu o ustaškom gubilištu i logoru smrti, izjavio je za naš list predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) Franjo Habulin, koji je postao predsjednik savjeta Spomen-područja Jasenovac, obnovljenog u ponedjeljak nakon što nekoliko godina nije djelovao.



Franjo Habulin, antifašisti


Oleg Mandić, uime zatočenika




Aneta Lalić, srpska zajednica


Sanja Tabaković Zoričić, židovska zajednica


Veljko Kajtazi, romska zajednica


Željka Josić, Sabor


Marija Mačković, načelnica Jasenovca


Nevio Šetić, Ministarstvo kulture


Ivo Pejaković, Spomen-područje



Istina o logoru


Nakon što se prije četiri godine tiho ugasio, savjet je obnovljen na konstituirajućoj sjednici u ponedjeljak, objasnio nam je Habulin. Osim njega, koji u savjetu predstavlja antifašiste, članovi novoformiranog savjeta su bivši logoraš Auschwitza Oleg Mandić uime zatočenika logora, Aneta Lalić uime srpske zajednice, Sanja Tabaković Zoričić uime židovske te Veljko Kajtazi uime romske zajednice. U savjetu su i saborska zastupnica Željka Josić uime Sabora, načelnica Marija Mačković uime Općine Jasenovac, Nevio Šetić uime Ministarstva kulture te ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković.


Habulin je za naš list kazao kako je »prihvaćen prvi prioritet, promjena izložbenog postava«. »Izložbu treba promijeniti tako da prikazuje istinu o logoru smrti od njegova otvorenja u kolovozu 1941. do proboja zatočenika 22. travnja 1945. i rušenja logora«, kaže Habulin. »Također, kad već imamo muzej, važno je da bude i posjećen. Sadašnji broj posjetitelja, dvije do tri tisuće godišnje, malo je i ništa. Zato su već obavljeni razgovori s ministricom znanosti i obrazovanja da učenici osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci obavezno posjećuju spomen-područje, gdje bi im bio održan sat povijesti o rasnim zakonima, logorima u NDH i sudbini zatočenika«, kaže Habulin. Osim toga, naglašava, važno je nastaviti znanstvena istraživanja, a dugoročni je plan i obnova zatvorsko-logorskog kompleksa u Staroj Gradiški. Savjet Spomen-područja Jasenovac savjetodavno je tijelo, a Habulin kaže kako će usko surađivati s Upravnim vijećem, koje vodi kustosica Nataša Mataušić.


Bojkot


Neki su mediji spekulirali da bi obnova savjeta Spomen-područja Jasenovac predstavnike zajednica žrtava mogla ponukati da sudjeluju u ovogodišnjoj državnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca 22. travnja u spomen-području, ali to se pokazalo netočnim: predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus prošlog je tjedna izjavio kako predstavnici židovske zajednice neće sudjelovati u toj komemoraciji, nego će 15. travnja u podne održati svoju, jer ne kane komemorirati zajedno s vladom koja tolerira ustaški pozdrav.