Novo vodstvo

Izborni sabor HDZ-a: Milijan Brkić dobio 1601 glas, Karamarko poručio da “stranka ide dalje”

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

 Imamo što smo htjeli, balans između iskusnih, 'starih vukova' koji znaju pobjeđivati i mladih, novih lica. Veliki sam optimist, naglasio je Karamarko



Na Općem izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića.


Za potpredsjednike stranke izabrani su Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver.


Najviše glasova među 14 kandidata za šest potpredsjednika dobio je Oleg Butković (1270).




Između 32 kandidata, za članove Predsjedništva stranke izabrani su Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek, Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja i Željko Turk.


Najviše je glasova dobio Hasanbegović (1227), a slijede ga Milinović (1210) i Tušek (1100).


Izabrani su i članovi Središnjeg odbora, u koji su uz ostale ušli Dinko Čutura, Stjepan Tuđman, Lovro Kušević itd.


HDZ je time okončao izborni proces u kojem je, prije nešto više od mjesec dana, za predsjednika u još jednom mandatu izravnim izborom potvrđen Tomislav Karamarko.


Delegati su se u velikoj mjeri držali “šalabahtera” objavljenog u medijima, a koji su navodno usuglasili prvi ljudi stranke Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak.


Sa “šalabahtera” koji je objavljen, u Predsjedništvo nije ušao jedino Nenad Horvatić, a umjesto njega, delegati su izabrali Križanića.


Objava rezultata na Općem izbornom saboru HDZ-a, najavljena za oko 18 sati, kasnila je, a neslužbeno obrazloženje je da se pokvario optički čitač.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je, zaključujući stranački Opći sabor, kako HDZ-ovi izaslanici izlaze sa Sabora ponosni, uzdignute glave.


Porukama koje šaljemo sa Sabora, mnogi su scenariji propali, mnogi su očekivali da ćemo izaći pognutih glava, da će biti nesretnih, ali ništa se od toga nije dogodilo, ustvrdio je Karamarko pred malobrojnim izaslanicima koji su dočekali rezultate izbora za novo vodstvo stranke.


Čestitao je izabranima u novo vodstvo ističući kako se radi o kvalitetnim ljudima. “Konfiguracija odabranih može služiti na ponos. Imamo što smo htjeli, balans između iskusnih, ‘starih vukova’ koji znaju pobjeđivati i mladih, novih lica. Veliki sam optimist”, naglasio je Karamarko.  


Stranka, poručio je, ide dalje. Situacija u kojoj se danas nalazimo, naša pobjeda na izborima je ‘pobjeda sa kamenčićem u cipeli’ i to će se riješiti. Nitko HDZ neće ignorirati ni ponižavati ni ucjenjivati, istaknuo je Karamarko i ‘pobrao’ pljesak preostalih izaslanika.  


U KD Vatroslava Lisinskog u subotu se okupilo više od 1.800 izaslanika kojima je predsjednik stranke zahvalio na “dobroj i prekrasnoj atmosferi koja asocira na jedinstvo”. 


Ipak, malobrojni su dočekali objavu izbornih rezultata. Naime, prebrojavanje glasova, koje je trebalo biti gotovo poslijepodne, razvuklo se do iza 22 sata, zbog tehničkih problema sa optičkim čitačem.


Karamarko se našalio na tu činjenicu, zahvalivši svima koji su ostali, jer je “15 minuta potrajalo malo duže”.