Utrka za drugi mandat

Izazvala bijes desnice, ali će dobiti HDZ-ovi biračku vojsku: Što nakon preobražaja predsjednice?

Tihana Tomičić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Glavno je pitanje za Kolindu Grabar-Kitarović postoji li tajni plan desnice za njeno rušenje, koji bi podrazumijevao prljavu kampanju, što bi ujedno bio udar i na sam HDZ i Plenkovića

Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je »Za dom spremni« stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv – hoće li ova izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kojom je napravila politički salto u odnosu na sve što je donedavno zastupala i u odnosu na ljude s kojima je dotad surađivala, na predstojećim predsjedničkim izborima stajati je drugog mandata, to će vjerojatno biti ključno pitanje ove kampanje.Njome se predsjednica vratila u krilo umivenog, građanskog HDZ-a na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je potom potvrdio i podršku HDZ-a njezinu novom mandatu.

No, jednako tako izazvala je buru u redovima ekstremne desnice: ljudi s kojima se družila ranije, a od kojih su neki na njenoj inauguraciji prije četiri godine bili zgrozili javnost, od notornog Velimira Bujanca, preko »šatoraških« generala u vidu Željka Sačića i njegove ekipe, pa sve do Thompsona i zadrtih pravaša koji sada predsjednici prijete da je tom izjavom »pljunula sve hrvatske branitelje«, i na koncu do njena bivšeg savjetnika Mate Radeljića kojega je dala smijeniti krajem prošle godine – svi su joj oni ovih dana, nakon njene izjave o ZDS-u, počeli javno prijetiti da će glasove desnice ubuduće moći samo sanjati.


Pljuvačka u lice


Prvi udar krenuo je od Bujanca, koji je u svojoj Bujici zajedno sa Antom Đapićem sipao drvlje i kamenje na Kolindu, do te mjere da je Youtube doslovno zabranio objavu tog sadržaja, potom se Željko Sačić počeo rugati da će sada valjda i »vratiti Titovu bistu na Pantovčak«, da bi trebala »pomilovati srpske ratne zločince« Vučiću za ljubav i »ispričati mu se za Oluju«, Thompson je na svojim stranicama ponovio sporni »Za dom spremni« mada mu prijete nove kazne zbog korištenja tog pozdrava, a najjači udar, sada već poslovično, uputio joj je Radeljić koji je izjavljivao da je postigla dogovor sa Aleksandrom Vučićem o tome da se izraz »velikosrpska agresija« više uopće nikad ne koristi u Hrvatskoj.



– Uvjeren sam da predsjednica nije izvršila politički salto mortale. Zbog dva razloga: ma koliko izgubila na radikalnoj desnici, ostaje joj sada zajamčena većina ustegovljene HDZ-ove biračke vojske. To još nije dostatno, ali daje joj jake šanse. S druge strane, kako znamo iz cirkuske prakse, skakači(ce) kojima uspije jedan salto, nerijetko pokušavaju ponoviti atrakciju – kaže analitičar prof. Žarko Puhovski.





Gospićki gradonačelnik i šef tamošnjeg HSP-a Karlo Starčević poslao joj je pismo u kojem kaže da je »pljunula na sve žrtve Domovinskog rata, a jednako tako i na poginule branitelje – pripadnike HOS-a – koji su položili svoje živote za taj pozdrav, koji je bio službeni natpis na njihovim odorama. »Pljunuli ste u lice većini hrvatskog naroda. Za čije to interese činite i po čijim nalozima radite«, napisao je Starčević u prilično prijetećem pismu. Javni pritisak desnice na nju ovih dana ne staje.


No, istovremeno s Kolindinim približavanjem HDZ-u i Plenkoviću, paralelno se u toj stranci odvija proces eliminiranja utjecaja Milijana Vase Brkića kao eksponenta iste te desnice i najveće opasnosti za ovu kampanju – njegov kum Blaž Curić i Franjo Varga ostaju u pritvoru za aferu SMS, a Plenković eliminira sve njegove ljude, pa tako Ivana Maletić više neće biti na listi za Europarlament (doduše, ponuđena joj je još bolja funkcija, ali van dnevne politike).


Glavno je pitanje za Kolindu u ovom trenutku postoji li tajni plan desnice za njeno rušenje, koji bi podrazumijevao prljavu kampanju, puštanje u javnost privatnih snimki s druženja sa Zdravkom Mamićem i ostalim pripadnicima tog miljea, ali i računa koji bi dokazivali financijsku povezanost s tim ljudima, što bi ujedno bio udar i na sam HDZ i Plenkovića. Naravno, plan je na izborima pritom Kolindi Grabar-Kitarović i HDZ-u tada suprotstaviti jednog jakog desničarskog kandidata, koji bi je pokušao izbaciti iz utrke. A sve zbog toga što se odrekla ZDS-a.


Najopasniji protivnik


No, Kolinda na svojoj strani ima i niz prednosti: prvo, iza nje će stati HDZ s kompletnom svojom infrastrukturom, a to znači i vojskom discipliniranih birača. Drugo, predsjednica uživa opću popularnost, posebno nakon prošlogodišnjih nogometnih pojavljivanja, i ako ne napravi sama neki veći gaf, prilično je mirna što se omiljenosti među građanima tiče. Treće, njeno približavanje desnom centru zapravo je pozitivan trend cjelokupne hrvatske politike – i SDP je danas stranka vrlo umjerenog lijevog centra, a Plenkovićev HDZ umjerenog desnog centra. Obje velike stranke vode mainstream politiku koja dominira i u samoj EU nasuprot pošasti deideologiziranih populista u Europi.



– Ovaj potez, skoro godinu dana prije izbora, dobro je tempiran, i on potvrđuje da se Kolinda prilagodila i prihvatila politiku desnog centra koju danas promoviraju Plenković i HDZ. Ako se u prvom krugu glasovi desnice i raspu, u drugom krugu oni će opet pripasti Kolindi. Birači HDZ-a su stabilni u izlasku na izbore, kaže analitičar i PR stručnjak Krešimir Macan. Po njemu, krajnja desnica nema kapacitet za rušenje niti Plenkovića, a niti Kolinde, oni mogu računati na maksimalno desetak posto podrške, ali Plenković i HDZ ne bi se smjeli uspavati na lovorikama, nego ozbiljno odraditi kampanju koja je pred njima i predsjednicom.



Takva politika je i očekivanje Europske unije u odnosu na Hrvatsku, i stoga će se prava bitka na ovim predsjedničkim izborima voditi za glasače centra, a ne krajnjih političkih polova koji će, doduše, u vidu Ivana Vilibora Sinčića, Mislava Kolakušića, Brune Esih ili tko zna koga iz Brkićeve torbe, također pokušati pobijediti na ovim izborima. No, realno, izbore će dobiti onaj tko zahvati najviše glasova na centru, i u tom smislu najopasniji protivnik Kolindi Grabar Kitarović može biti samo Zoran Milanović, ako se kandidira, odnosno neki umjereni kandidat SDP-a, tipa Tonina Picule, ako scenarij na lijevom centru tako završi.


Izborna matematika je zapravo vrlo egzaktna: bez milijun glasova nitko ne može postati predsjednikom Hrvatske, a to ne može dobiti nitko tko ne zastupa mainstream politiku. Odricanjem od ZDS-a, makar i uz tako nemušta opravdanja o tome da joj je ranije »savjetnik bio objasnio da je to stari hrvatski pozdrav«, Kolinda Grabar Kitarović napravila je pomak koji joj na ovim izborima, s prevladavajućom političkom atmosferom u Hrvatskoj i očekivanjima EU-a, samo može pomoći. Desnica će galamiti, pokušavati udarati i na nju i na Plenkovića, ali izbore zacijelo neće dobiti.