Tko tu koga...

Iz Hitne se žale da su dvije osobe umrle jer nemaju timova, ministru sve tip-top

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iz Hitne stiču da je broj od pet timova T1 nedostatan, dok u Ministarstvu tvrde - nitko nije tražio povećanje



RIJEKA Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije izvijestilo je da je uz preminulog mladića M.R. u Zaprešiću istog dana preminula još jedna osoba u Jastrebarskom. Razlog? Jastrebarsko je ostalo bez tima koji je bio i kasnio na intervenciju u Zaprešiću, dok su ostali raspoloživi timovi također bili angažirani drugdje.


Izražavaju žaljenje zbog ovih tragedija i sućut preminulima, ali ističu da je za ovakva područja broj od pet timova T1, koje čine liječnik, medicinska sestra i vozač, nedostatan.


Ministarstvu sve ok


S druge strane Ministarstvo zdravstva tvrdi da od zadnje izmjene Mreže hitne medicine 2016. godine do danas, Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije zaprimio niti jedan zahtjev za izmjenom Mreže od strane Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Godine 2016. zatraženi su dodatni timovi, te od lipnja te godine Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije povećan je na 45 timova T1 i 5 timova T2. To je povećanje od ukupno 10 timova, odnosno 15 timova T1 više u odnosu na prethodnu Mrežu, kažu u Ministarstvu.




Tako to izgleda pogled na stanje u hitnoj pomoći iz kabineta ministra zdravstva, ali kako izgleda stanje na terenu? Sve je jasno opisano u priopćenju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.


– Uvidom u ispise poziva hitne medicinske službe za dan 12. kolovoza 2018. godine utvrđeno je sljedeće: Telefonski poziv upućen je preko tel. broja 112 u 17:25. Razlog dojave: asmatičar, jako teško diše, uulici Stanka Vraza S Poziv je predan Zaprešiću u 17:27.


Timovi pucaju od posla


Zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj, tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu med. sestra prvostupnica i vozač (a što je zakonski propisano ) je krenuo na intervenciju u 17:28 u Stanka Vraza S. Istovremeno Prijavna dojavna jedinica obavještava najbliži slobodan T1 tim (Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom.


Na mjesto intervenicije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije, gosp. R. je preminuo.


Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom, priopćili su iz Zavoda.


U smjeni – 1 tim


Iz Zavoda napominju da je sukladno Mreži hitne medicine rad organiziran na način da u smjeni radi jedan tim.


– Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, med. sestra/ med. teh. i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama ( Dugo Selo, lvanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti lvan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić ) te 10 timova u Velikoj Gorici. Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor sa HZZOom za navedeni broj timova u svakoj ispostavi.


Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposbljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu ( Zaprešić ima 5 defibrilatora), napominju u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije.


Iz Ministarstva zdravstva pak navode kako je inspekcijski izvid u tijeku i da će se po njegovu dovršetku detaljnije očitovati te ustanoviti je li bilo ikakvih propusta. Oni također izražavaju duboku sućut obiteljima preminulih