Ratni put sisačko-moslavačkog dožupana

IVICA PANDŽA ORKAN: ‘Potporučnika srpske vojske na mjestu sisačkog dožupana naslijedio – pukovnik srpske vojske’

Robert Frank

snimio Ivica Ćutuk / Pixell

snimio Ivica Ćutuk / Pixell

»Informacije o Bjelajcu ne govore previše: nagađa se da je tih godina radio i na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu te da navodno ima čin pukovnika. To će mu biti i prvo pitanje na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine sisačko-moslavačke županije. Pitanje je politički korektno, dozvoljeno i legitimno. Prethodnik Dušana Bjelajca na mjestu dožupana, na koje srpska nacionalna manjina ima zakonom omogućeno pravo, bio je notorni SDSS-ovac Bogdan Rkman.



Želimo znati tko je Dušan Bjelajac, novi sisačko-moslavački dožupan. Ono što je o njemu poznato je sljedeće: 66-godišnji pulmolog rođen u Malom Gradcu, selu pokraj Gline; do rata je radio u Bjelovaru, Požegi i Virovitici. Njegov ratni put, koji je proveo na neprijateljskoj strani, zasad nije previše poznat, kaže umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, vijećnik HSP-a u Županijskoj skupštini sisačko-moslavačke županije koji smatra da hrvatska javnost, kao i njegovi kolege u skupštini imaju pravo saznati ratni put novog dožupana.


»Informacije o Bjelajcu ne govore previše: nagađa se da je tih godina radio i na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu te da navodno ima čin pukovnika. To će mu biti i prvo pitanje na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine sisačko-moslavačke županije. Pitanje je politički korektno, dozvoljeno i legitimno. Prethodnik Dušana Bjelajca na mjestu dožupana, na koje srpska nacionalna manjina ima zakonom omogućeno pravo, bio je notorni SDSS-ovac Bogdan Rkman.


Oko Rkmana i ratnog puta koji je proveo na neprijateljskoj strani, bilo je toliko loših stvari da imamo pravo, eto sada kao kolege vijećnici u jednoj hrvatskoj županijskoj skupštini, znati tko s nama kao njegov nasljednik sjedi za istim stolom. Rkmana smo nažalost imali priliku upoznati i četiri ga godine istrpjeti kao dožupana koji od njemu mrske Hrvatske protiv koje se borio nije imao nikakvih moralnih problema uzeti auto, voziti ga 24 sata s plaćom od oko 12 tisuća kuna. I sa svim ostalim povlasticama koje mu omogućuje nevoljena hrvatska država.




Zbog svega toga sada imamo pravo znati tko je taj Bjelajac koji s nama troši novac hrvatskih poreznih obveznika, protiv kojih su se i on i Rkman u ratu borili«, kaže Orkan, poznati načelnik Stožera obrane  Sunje i čovjek koji je nakon ratnog puta u kojem je teško ranjen veliku životnu energiju usmjerio u istraživanje zločina koje su počinili srpski neprijateljski vojnici koji i dalje žive, te politički funkcioniraju na područjima svojih ratnih osvajanja i razaranja.


I baš zbog toga Orkan se intenzivno bavi razotkrivanjem, isključivo na razini činjenica, a bez ikakvih mišljenja i dojmova, ratnih biografija pripadnika srpske nacionalne manjine koji sada ulaze ili već sudjeluju ili su sudjelovali u lokalnoj politici kroz općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na područjima Banovine, Moslavine, Pounja i Korduna koja su kroz rat i okupaciju teško stradala. »Krajišnici« u hrvatskoj politici, to je tema koja trenutno okupira Orkana.


Ne želimo imati predrasude


– Mi županijski vijećnici, ili bar dio nas, stvarno želimo upoznati dožupana Dušana Bjelajca. Ne želimo imati nikakve predrasude prema njemu, no moramo znati tko je taj čovjek među nama. Ovdje kod nas, u Sisku, Glini, Petrinji, Kostajnici, ratne su rane još svježe. Počinitelji zločina još žive među nama. Neprocesuirani, smiju nam se, i nama i žrtvama. I još su toliko drski da se usuđuju baviti politikom te kreirati političke događaje u Hrvatskoj«, kaže Orkan s cinizmom zaključujući da je Sisačko-moslavačka županija umjesto potporučnika Bore Rkmana na mjestu dožupana sada dobila viši čin –  pukovnika Bjelajca!


»Riješili smo se potporučnika za pukovnika. Stvarno napredujemo«, kaže Orkan. Navodi, o dožupanu Dušanu Bjelajcu, par zanimljivih i javno dostupnih činjenica koje je pronašao na njegovom facebook profilu.


– Prijatelji su mu živopisni likovi, sve cvijetak do cvijetka: komandant bataljuna Vojske RSK i osumnjičenik za ratne zločine Mile Letica, bivši operativac milicije Republike Srpske Krajine Novica Godić, bivši ministar kulture u Vladi RSK Mićo Jelić Grnović i bivši oficir Vojske RSK Dušan Bastašić«, kaže Orkan.


Sve apsurde hrvatske politike i cinizam Orkan je prepoznao u kandidaturi Davora Karajčića Dače za dogradonačelnika Hrvatske Kostajnice na tek završenim izborima. Srećom, Karajčić nije prošao.


– Zamislite da dogradonačelnik jednog hrvatskog grada koji je u ratu pretrpio golemu štetu i razaranja, stotine mrtvih i ranjenih, grada koji je četiri godine bio pod okupacijom, sada vodi čovjek koji ga je okupirao, čovjek koji je bio pomoćnik Kapetana Dragana kojem se sada u Splitu sudi za ratne zločine, čovjek koji je bio u Legijinim crvenim beretkama, ratovao po Hrvatskoj, obučavao i vodio specijalnu postrojbu srpske vojske Alfe i tko zna što sve nije radio. To je rubna Hrvatska. To je realnost nas koji živimo na ovim područjima«, kaže Orkan koji o Karajčiću želi naglasiti još dvije situacije: jedna se odnosi na činjenicu da je prije nekoliko godina blizu Siska uhićen s 4 kilograma marihuane i sada se bez problema kandidirao na izborima, a druga je da se liječi u klinici za dijabetes Vuk Vrhovec u Zagrebu, istom onom koji je bio njegov ratni cilj.


Srećom nije prošao Gavrilović


U Glini u utrci za dogradonačelnika iz srpske nacionalne manjine nije prošao kandidat SDSS-a Željko Gavrilović, čovjek koji je među ostalim javno optužio katoličku crkvu da je bila inspirator i duhovni vođa zločina koje je ustaška vlast počinila nad Srbima u 2. svjetskom ratu.


– U Glini je srećom, kao nezavisna kandidatkinja za dogradonačelnika iz srpske nacionalne manjine, izabrana čestita građanka gospođa Branka Bakšić«, kaže Orkan.


Idemo dalje: neprihvatljivih imena i situacija, za Orkana i mnoge hrvatske branitelje s tog područja, ali i civile koji su osjetili svu silinu, snagu i bezobzirnost neprijateljske vojske, ima bezbroj.


– Dušan Šipov. Donačelnik Općine Sunja od 2013. do 2017. Oficir Vojske Republike Srpske. Ratni raspored: aerodrom Zalužani kraj Banja luke, odakle su avioni polijetali u agresiji na Zapadnu Slavoniju. Što mislite da su avioni izbacivali: konfete, cvijeće…«, kaže Orkan.


Iako je bio dio vojne jedinice koja je iz zasjede kraj sela Brđani pobila i ranila veći broj hrvatskih vojnika, Miodrag Pajić bez ikakvih je problema donačelnik Općine Sunja od 2009. do 2013.


Podsjetimo, u kolovozu ’91. u selu Brđani na cesti Sisak-Sunja ranjen je srpski vojnik Miodrag Pajić, tom prilikom na istoj strani poginuo je i njegov brat Nenad Pajić.


S naše strane poginulo je pet pripadnika Druge brigade ZNG-a, dok ih je 17 ranjeno. No to nije sve.


– Nedavno su Boro Rkman, Dušan Šipov i Miodrag Pajić, sve SDSS-ovci, od kojih je Rkman bio dožupan, a Pajić i Šipov općinski donačelnici, u selu Brđani započeli gradnju spomenika na mjestu gdje su poginuli srpski okupatorski vojnici. Željeli su lažno prikazati da je to mjesto stradanja srpskih civila. Mi smo to razotkrili, prezentirali javnosti i radovi su obustavljeni. Trebalo bi ih pitati zašto to rade, zašto lažiraju određene događaje i povijest. Ti se ljudi, koji nažalost predstavljaju jedan veći dio birača, nikada neće pomiriti sa samostalnošću Hrvatske protiv koje su se borili. Oni vrijeđaju, izmišljaju, pakiraju, žive u mržnji. Oni ne mogu smisliti Hrvatsku u kojoj žive. Oni očito imaju to pravo, kao što mi imamo pravo reći što mislimo o njima, tko su oni i što su u ratu radili«, kaže Orkan.


Ružnim i zlonamjernim manipulacijama jednog dijela srpskih političara iz ovog područja, pogotovo onih koji pripadaju sve više gubitničkom SDSS-u, nikad kraja.


Rkman zapovijedao snajperistima


Kao crvena krpa i provokacija najviše je od svih SDSS-ovih političara na ovim područjima označen Bogdan Boro Rkman, sisačko-mosčlavački dožupan od 2013. do 2017. Impozantan je njegov ratni put, koji je proveo na neprijateljskloj strani. Orkan ga je rekonstruirao služeći se isključivo dokumentima pronađenim u arhivima Vojske i Policije Republike Srpska krajina.


– Tijekom 1991. je među ostalim zapovijedao vodom Vojske RSK u kojem su bila i tri snajperista koji sigurno nisu pucali na glinene golubove. Nakon srpske okupacije Topuskog radio je u odjeljenju za propagandu Radija srpske Petrove Gore odakle sigurno nije puštao ni šansone ni pjesme Olivera Dragojevića. Onda je 1992. bio zapovjednik voda specijalne jedinice MUP-a RSK. Bio je i zapovjednik u 21. graničarskom odredu.


Poslije Oluje i oslobađanja okupiranih prostora bježi u okupirani Vukovar, gdje postaje zamjenik šefa press centra, a ubrzo i šef za okupiranu Istočnu Slavoniju i Baranju. Sudjelovao je i na političkoj tribini s ratnim zločincem Goranom Hadžićem u Iloku, gdje su zajedno prijetili kako hrvatska vojska i policija neće doći u Istočnu Slavoniju, kao što su u Oluji došle na Banovinu, Kordun, Liku i Dalmaciju. To je objavljeno u srpskim Vukovarskim novinama.


Pisao je ratno-huškačke tekstove i pravio afirmativne reportaže za časopis Vojska Republike Srpske krajine odakle se otvoreno, agresijom i napadima, prijetilo i Karlovcu i Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Prijetio je, naprimjer, »da će se Kaptol tresti, a da su artiljerijski nišani podešeni na Trg Svetog Marka«! To je čovjek od povjerenja Milorada Pupovca, to je čovjek koji je kao televizijski voditelj vodio vojnu paradu Specijalnog korpusa Vojske Republike Srpske krajine na blagdan Vidovdan 28. lipnja 1995. godine.


Tamo su bili Milan Martić, Kapetan Dragan, Legija i ostali srpski vojni i politički velikani čija je imena Bogdan Borio Rkman izgovarao s velikim ponosom, srećom i zahvalnošću što se, eto Bogdane Rkmanu ispalo je ratno-zločinački, bore za nekakvu srpsku stvar. Sramota«, kazao je Orkan koji o svemu što priča ima dokumente, video snimke i dokaze.