Sporni projekt

IVAN JAKOVČIĆ Ne igram ni za Putina ni za Trumpa. Plutajući terminal u Plomin, Urinj ili Bakar

Marinko Glavan

Ivan Jakovčić, Mirela Ahmetović i Darijo Vasilić, Foto: S. JEŽINA

Ivan Jakovčić, Mirela Ahmetović i Darijo Vasilić, Foto: S. JEŽINA

Zgrožena verbalnom agresijom veleposlanika i koordinatorice State Departmenta uputila sam otvoreno pismo veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, u kojemu sam upozorila na sve nepravilnosti u projektu, kao i na iskazanu volju građana, rekla je Mirela Ahmetović



Ako Vlada Republike Hrvatske i Europska komisija ne žele kopneni, nego plutajući LNG terminal, inzistirat ću u Europskom parlamentu i komisiji da se istraže tri nove lokacije za plutajući terminal – Plomin, Urinj i Bakar, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare koju je u Omišlju održao zajedno s načelnicom općine Mirelom Ahmetović i gradonačelnikom Krka Darijom Vasilićem.


Jakovčić je istaknuo da je u Omišlju moguća gradnja kopnenog terminala, koji će umjesto korištenja topline mora za uplinjavanje ukapljenog plina koristiti izgaranje plina.


Ukoliko se pak bude inzistiralo na plutajućem terminalu, tada su, smatra, navedene tri lokacije puno logičniji izbor od Omišlja.




– Posebno su pogodne lokacije u Plominu i na Urinju. Radi se o industrijom već uništenim lokacijama, a na obje postoje termoelektrane koje su dobrodošla infrastruktura uz sam terminal, rekao je Jakovčić, objašnjavajući kako bi u tom slučaju TE Rijeka na Urinju trebala biti obnovljena i pretvorena u termoelektranu na plin, a jednaka konverzija mogla bi se izvesti i na prvom bloku plominske termocentrale.


Jakovčić je najavio da će već idućeg tjedna razgovarati s predstavnicima Europske komisije, koje kani upozoriti na nezakonitost projekta plutajućeg terminala u Omišlju.


– Europska unija spremna je sufinancirati taj projekt s preko sto milijuna eura. Želim da taj novac bude potrošen na najbolji mogući način, a ne da građane diže na noge, kao u slučaju plutajućeg terminala u Omišlju. Očekujem razgovore na visokom nivou, kako u Europskoj komisiji, tako i u Europskom parlamentu, gdje ću dokazati da je ovakav projekt protuzakonit. Istina će u svakom slučaju doći do njih, iako ne mogu reći kakva će biti njihova reakcija. Znam kako se to radi, učinio sam to s teranom, učinio sam to s jamstvima Uljaniku, pa ću i ovoga puta učiniti sve da se revidira odluka o ulaganju u plutajući terminal na Krku, rekao je Jakovčić.


Na Krk je, prema vlastitim riječima, došao kako bi podržao napore Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, te građane koji su jasno rekli ne plutajućem terminalu. Oštro je opovrgnuo teze da protivljenjem gradnji plutajućeg LNG terminala zastupa ruske interese.


– Nisam ni Putinov čovjek, ni Trumpov, nego zastupam interese građana svoje zemlje. Ova država ne bi smjela voditi ni rusku ni američku politiku, nego vlastitu i u interesu svojih građana. Dakle, ili fiksni terminal u Omišlju ili plutajući na drugoj lokaciji, rekao je Jakovčić.



Ahmetović je pozvala građane na prosvjed protiv gradnje plutajućeg LNG terminala, što će se održati 3. ožujka na riječkom Korzu, s početkom u 12 sati.– Pozivam građane cijele županije i Hrvatske da nam se pridruže. Pozivam ih da ustanu u obranu pravne države, zakona i propisa, kao i volje naroda, rekla je Ahmetović.


Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović oštro je osudila izjave američkog veleposlanika Roberta Kohorsta i izaslanice i koordinatorice za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta, Sue Saarnio, koji su LNG ocijenili prioritetnim projektom, otvoreno zagovarajući američke interese za izvoz prirodnog plina preko Krka.


– Pitam se čiji su oni poslanici i s kojim pravom govore o nečemu što se ne zbiva u njihovoj zemlji. Zgrožena verbalnom agresijom veleposlanika i koordinatorice State Departmenta uputila sam otvoreno pismo veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, u kojemu sam upozorila na sve nepravilnosti u projektu, kao i na iskazanu volju građana, a gospodu sam pozvala da dođu u Omišalj pa se i sami uvjere u sve to, rekla je Ahmetović.


Ona je ponovila argumente protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala, na prvo mjesto stavljajući neusklađenost s prostornim planovima županije i općine, koji predviđaju isključivo kopneni terminal, koji neće koristiti more za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.


– Samim time projekt plutajućeg terminala nije u skladu ni s hrvatskim zakonima, što je priznala i Vlada, uguravši riječ plutajući u nedavnu odluku o strateškom projektu, kako bi izbjegla tužbe. Projekt nije u skladu ni s najvišim ekološkim standardima, jer je, prema riječima direktora LNG Hrvatska Gorana Frančića, odabrana tehnologija koja je najjeftinija, odnosno donosit će najveću zaradu stranim ulagačima. Prekršeni su i europski propisi o lokalnoj samoupravi, a lokalno stanovništvo osim toga neće imati nikakve benefite. Ne samo to, nego će biti ugrožena i temeljna djelatnost naših građana – turizam, rekla je Ahmetović, najavivši pokretanje upravnih postupaka protiv projekta plutajućeg LNG terminala.


Darijo Vasilić je kazao kako su se protiv tog projekta izjasnila sva općinska vijeća na otoku, kao i gradsko vijeće Grada Krka i županijska Skupština, izrazivši istovremeno podršku gradnji fiksnog terminala.


– Mi Krk vidimo kao energetsko čvorište i spremni smo na ustupke kako bi se realizirali strateški projekti, ali nismo spremni pristati na ovakav projekt koji će ugroziti sve od čega živimo. Pri tom inzistiramo na poštivanju zakona. Po zakonu za gradnju garaže morati imati dozvolu usklađenu s prostornim planom i planovima nižeg reda, koji pak moraju imati procjenu utjecaja na okoliš. A najavljenim Lex LNG-jem Vlada pokušava sve to premostiti, što je nedopustivo, rekao je Vasilić.