Oglušili se na upozorenja

INSPEKCIJA NA KRKU Slovenci moraju srušiti ilegalnu kuću u uvali Sveti Juraj

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Već se dulje vrijeme vodila pravna bitka između institucija i bespravnih graditelja – Milana Skočaja i Franca Križmana iz Domžala, suvlasnika tvrtke MF čije je sjedište registrirano u Vantačićima. Ovih je dana izdano rješenje kojim je naređeno uklanjanje njihove ondje bespravno podignute građevine



KRK Da su nakon perioda »terenske dominacije« beskrupuloznih bespravnih graditelja koji su diljem otoka Krka već neko vrijeme, barem naoko, činili što ih je volja, u posljednje vrijeme – nogometnim rječnikom rečeno – inicijativu na bodulskim travnjacima ipak preuzeli predstavnici institucija pravne države, potvrđuje sve više njihovih akcija kojima i sami posljednjih tjedana imamo priliku svjedočiti. Zaredale su tako aktivnosti djelatnika inspekcijskih službi koji su, čini se, redom počeli obilaziti i na red stavljati sve koji su u proteklom periodu kršili zakonske odredbe kao i temeljima pravila civiliziranog ponašanja pa se tako, osim na Piciku gdje se već neko vrijeme odrađuje sustavno detektiranje i sankcioniranje nezakonitog građenja i stanovanja, slične akcije događaju i na nekim izdvojenim lokalitetima na kojima je uočeno pojedinačno, »točkasto« bespravno građenje.


Potvrđuju to i tragovi djelovanja građevinskih inpektora na području Svetog Jurja, slikovite, od okolnih naselja udaljene uvale koja je, posebice u ljetnim mjesecima, oduvijek omiljeno kupalište plovilima opremljenih žitelja grada Krka te stanovnika, ali i posjetitelja ostalih mjesta tog dijela otoka.Upravo u tom šumom i maslinicima prekrivenom djelu krčkog priobalja već se duže vrijeme, predstavili su nam ovih dana u krčkoj Gradskoj upravi, vodila pravna bitka između institucija zaduženih za provedbu Zakona o gradnji i u najmanju ruku bahatih slovenskih bespravnih graditelja – Milana Skočaja i Franca Križmana iz Domžala, suvlasnika tvrtke MF čije je sjedište registrirano u Vantačićima. Spomenuti postupak, na zadovoljstvo predstavnika Grada, ali i brojnih otočana koji su nadležnim službama već neko vrijeme ukazivali na nelegalnu rabotu beskrupuloznog graditeljskog dvojca, ovih je dana napokon zaključen izdavanjem rješenja kojim je naređeno uklanjanje njihove ondje bespravno podignute građevine.


Rok od 8 dana


Aktom koji je pred koji tjedan izašao iz ureda riječke Područne jedinice Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostrornog uređenja vlasnicima nezakonito podignute troetažne vile tlocrtne površine veće od stotinu četvornih metara dan je rok od 8 dana da uklone svoje bespravno zdanje, zajedno sa svim njegovim »produžecima« u vidu okolnih terasnih i pomoćno-građevnih elemenata. Nezakonita i bez ikakvih valjanih papira izgrađena kuća, iščitali smo iz doklumentacije koja nam je podastrijeta na uvid, podignuta je izvan granica građevinskog područja ili što bi se reklo – »usred ničega«, barem u smislu mogućnosti poduzimanja bilo kakvih oblika gradnje. Unatoč tome, slovenski investitori ondje unatrag posljednje dvije godine ustrajno rade i grade, ignorirajući pri tom u prethodnim obilascima građevinskih inspektora postavljene službene oznake, najprije u obliku poziva investitorima da se jave nadležnim inspekcijskim službama, a potom i znakove zabrane nastavka izgradnje.



Da bespravna gradnja u Krku »ne prolazi, niti će ikad prolaziti«, čuli smo i u ovom slučaju od zamjenika krčkog gradonačelnika Čedomira Milera koji nije propustio ukazati da, osim putem djelovanja »kroz službene kanale i procedure«, Gradska uprava neće oklijevati niti od korištenja snage medijskog praćenja ovakvih pojavnosti.– Više no kažnjavati bilo koga, cilj nam je preventivno djelovati i pokazati da bespravna, odnosno nelegalana gradnja nema smisla te da, uvijek i svugdje, završava na isti način – ustvrdio je krčki dogradonačelnik, iskazavši uvjerenje da bi građevinsko-inpekcijski epilog (i) ovog slučaja trebao biti pouka svim tom dvojcu sličnim investitorima.


Prve službene oznake, u obliku poziva tad još nepoznatom investitoru da se javi nadležnim inspektorima, na tom su zdanju postavljene još u siječnju prošle godine. Poziv slovenskim investitirima, pokazalo se kasnije, nije značio mnogo jer se nisu odazvali pa je stoga u listopadu 2018. ponovljen inspekcijski nadzor. U toj prigodi utvrđeno i da je u međuvremenu nastavljena izgradnja, odnosno da su, od prvog inspekcijskog obilaska, MF-ovci osim oko ignoriranja inspektora imali i posla oko izgradnje fasade, podizanja krovne kućice na najvišoj ploči objekta, ali i instalacije solarnih panela te uređenja okoliša, radovima koji su se zbili nakon prvog dolaska inpekcije na taj teren (u katastarskoj općini Vrh).


Pravomoćno rješenje


Koncem prošle godine inspektori koje u međuvremenu, po dojavama brojnih uznemirenih otočana pozivima na novi izalazak na teren, nastavljaju »pritiskati« i iz Grada, ipak uspijevaju stupiti u kontakt s bespravnim graditeljima koji, unatoč njihovim pokušajima da gradnju prikažu kao legalizaciju nekog navodno otprije postojećeg objekta, u svojim naumima – ne uspijevaju. Tad postavljenim oznakama kojima se zabranjuje nastavak bilo kakvih radova građevinska inspekcija u međuvremenu pridodaje i netom izdano pravomoćno rješenje kojim je u osmodnevnom roku Skočaju i Križmanu naređeno žurno uklanjanje cjelokupne građevine.Iako je dan im rok za postupanje po rješenju (na koje, uzgred rečeno, stranke više nemaju pravo izjaviti žalbu već isključivo pokrenuti Upravni spor pred Upravnim sudom u Rijeci), bepravni graditelji do jučer, kad smo obišli spomenuti lokalitet, nisu postupili po izrečenoj im službenoj naredbi. Može se očekivati, nastave li ovi činiti ono što su i do sad činili, odnosno ignorirati zakone i naloge predstavnika nadležnih tijela, da će u prvoj idućoj akciji uklanjanja bespravnih građevina, a kakve se s vremena na vrijeme provode diljem Jadrana pa tako i Krka, spomenuta kuća biti sravnjena sa zemljom, i to od građevinara angažiranih od samog Ministarstva graditeljstva. A sve, naravno, o trošku »zaigranih« vlasnika vantačićke fikus-tvrtke na čijim nam se telefonskim brojevima, unatoč brojnim pozivima i pokušajima doznavanja njihove strane priče, nitko nije javljao.