Stranka Pametno

IMA LI PILOTA U AVIONU Novi prijedlog zakona izazvat će gašenje malog poduzetništva i Start-up scene

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nije dovoljan vrlo visoki PDV, nije dovoljan porez na dobit, porez na dohodak, cijela sila parafiskalnih nameta, sad ćete još propisivati malim i mikro poduzetnicima koliku plaću moraju uplatiti kako bi vi uzeli više, a što je najgore, sve pod krinkom tobožnjeg rasterećenja rada i pomoći poduzetnicima



SPLIT Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima rijetko je viđen pokušaj upropaštavanja i onako upropaštene ekonomije u Hrvatskoj, reagiraju iz stranke Pametno.


– Na stranu sada takozvana rasterećenja rada koja su dio ovog prijedloga, jer su tako niska da njihov učinak na plaće neće biti nikakav, jedan prijedlog izmjene zaslužuje posebnu pozornost. U maniri najgorih socijalističkih zakonodavaca, bez imalo osjećaja za male poduzetnike koji u razvijenim zemljama čine okosnicu privrede, Vlada povećava koeficijent obračuna plaća sa 0,65 na 1,1.


Neupućenome to ništa ne znači, no u stvarnom životu to znači da vlasnik i najmanje tvrtke, malog jdoo-a sa samo jednim zaposlenim, mora(!) sebi isplatiti minimalnu bruto plaću od preko 11.000 kn. Ako to sebi ne osigura svaki mjesec biti će na udaru inspekcija jer je u prekršaju.




Znači, mučite se, radite, naplaćujete, sve ono što je nepoznato većini u državnom aparatu, i ne uspijete jedan mjesec sebi osigurati toliki iznos za plaću, vi ste u ozbiljnom prekršaju – kaže Ante Renić, član predsjedništva stranke Pametno.


Nije dovoljan vrlo visoki PDV, nije dovoljan porez na dobit, porez na dohodak, cijela sila parafiskalnih nameta, sad ćete još propisivati malim i mikro poduzetnicima koliku plaću moraju uplatiti kako bi vi uzeli više, a što je najgore, sve pod krinkom tobožnjeg rasterećenja rada i pomoći poduzetnicima. Za rubriku vjerovali ili ne, dodaje Ante Renić.


– Ne smije država propisivati poduzetniku koliku ce sebi plaću isplatiti. Rezultat svega predloženog, ako se prihvati u ovakvom obliku, naravno neće biti više naplaćenog poreza, nego puno više iseljavanja, otpuštanja i rada na crno, jer tko će se u takvim uvjetima usuditi osnovati svoju tvrtku i poslovati kako zakon propisuje.


Sve dobro opisuje komentar drage kolegice koji kaže: „Pa vlada nam svima čini uslugu, pokazuje kojim smjerom se trebamo kretat. Mladi vanka, mi stariji ili vanka ili na crno.“, kaže Ante Renić u ime stranke Pametno.