Pristupni proces vrlo zahtjevan

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova: ‘Slovenska blokada RH u OECD je iznenađujuća’

P. N.

Marija Pejčinović Burić / Foto Petar Glebov/PIXSELL

Marija Pejčinović Burić / Foto Petar Glebov/PIXSELL

"Slovenija nas je dosad podržavala u našoj ambiciji pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija. Vijest koju smo danas primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća; i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju", poručili su za N1 iz MVEP-a



Slovensko preispitivanje stava o ulasku RH u OECD je iznenađujuće, zbog bilateralnog pitanja blokira se proces koji podržava EK, poručili su za televiziju N1 iz hrvatskog MInistarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon što je Slovenija uskratila potporu hrvatskom članstvu u OECD-u zbog odbijanja Hrvatske da prizna arbitražu.


“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Vlada RH s osobitom pozornošću prate raspravu koja se vodi između 35 članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) tijekom rujna ove godine u Parizu o mogućem otvaranja vrata ove organizacije razvijenih država novim članicama te dinamici upućivanja pozivnica za članstvo. Među kandidatima za članstvo u OECD-u su tri europske i tri južnoameričke države”, podsjećaju iz MVEP-a.


Stav Europske komisije prema daljnjem proširenju OECD-a je od 2007. godine nepromijenjen – zagovara se pristupanje svih država članica EU-a OECD-u, dodaju.




“Sami pristupni proces je dugotrajan i zahtjevan, postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidat za članstvo treba ispuniti, na čemu naša Vlada intenzivno radi već niz godina, no presudna će biti politička volja država članica OECD-a za odluku o upućivanju pozivnice”, ističe MVEP.


“Slovenija nas je dosad podržavala u našoj ambiciji pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija. Vijest koju smo danas primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća; i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju”, poručili su za N1 iz MVEP-a.


I pritom zaključili: “Hrvatska diplomacija će nastaviti kroz kontakte s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prijenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše gospodarske, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike”.


Da Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) jer ne ispunjava uvjete za uključenje, objavili su u srijedu slovenski diplomatski izvori, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, nakon što je Hrvatska odbila priznati arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.


Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji, tijekom u utorak završenog Bledskog strateškog foruma.


Za vrjeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofenzivi goste skupa iz Europe i svijeta nastojala uvjeriti da hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže predstavlja kršenje načela vladavine prava, te da hrvatska vlada pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu.


Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a, na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice obavijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.