Druga – sreća?

Hrvatska u roku od godinu dana dobiva Centar za industrijske odnose i tržište rada

Gabrijela Galić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Bivši premijer Ivo Sanader i bivši sindikalist Boris Kunst još su prije osam godina svečano otvorili Institut za rad i industrijske odnose koji je »radio« sam tog dana – na svečanom otvaranju



ZAGREB  Hrvatska će u roku od godinu dana dobiti Centar za industrijske odnose i tržište rada koji će se baviti istraživanjem i analizama industrijskih odnosa u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je težak 1,97 milijuna kuna i koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a partneri su mu Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Hrvatska udruga poslodavaca i Sveučilište u Zagrebu.


Kako se predviđa, Centar bi trebao biti osnovan kao ustanova i to vjerojatno u veljači iduće godine. Do tad će sudionici projekta raditi na pripremi ustanove koja bi u budućnosti istraživala i analizirala kretanja na tržištu rada te svojim istraživanjima, vjerojatno, pripremala i temelje za buduće politike na tom tržištu. Uzor za Centar za industrijske odnose su belgijski ETUI i norveški Fafo. ETUI je neovisan istraživački centar Europske konfederacije sindikata (ETUC) koji se osim kretanjima na tržištu rada bavi i edukacijom. Norveški Fafo, također je nezavisna istraživačka fondacija, koju je u startu osnovala Norveška konfederacija sindikata.


U području istraživanja tržišta rada, odnosno industrijskih odnosa Hrvatska je poprilično tanka. Godinama se govori o potrebni osnivanja tijela koje bi se bavilo upravo inustrijskim odnosima te svojim istraživanjima i analizama pridonosilo kreiranju politika na tržištu rada. 




S obzirom da je u ovom slučaju nositelj projekta resorno ministarstvo i da se projekt sufinancira europskim sredstvima, trebao bi se doista i realizirati. 


Naime, svojedobno je u Hrvatskoj bilo pokušaja osnivanja tijela koje bi se bavilo tržištem rada. Tako je danas nepostojeća sindikalna centrala Glas HR, koju je vodio Boris Kunst sredinom lipnja 2007. godine otvorila Institut za rad i industrijske odnose Glas HR, a na otvorenju je bio i tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader. Tada je kazao kako će Institut donijeti novu kvalitetu tripartizmu, socijalnom partnerstvu i dijalogu poslodavaca, Vlade i sindikata. S druge strane, Kunst je govorio kako bi Institut trebao postati »mravinjak iz kojeg će izlaziti kvalitetne i stručne ideje«. No, kako je svečano otvoren, tako je Institut odmah nakon otvaranja i zamro.