Hrvatska u prvih 20 zemalja po izvozu oružja

Hrvatska trgovala preko Jordana: Siriji prodano oružje vrijedno 200 milijuna kuna

Danko Radaljac

Prema službenim UN-ovim podacima o međunarodnoj trgovini, koji su obrađeni do kraja srpnja prošle godine, Hrvatska je u tom razdoblju nastavila i s masovnijom prodajom oružja Siriji via Jordan te je ukupno isporučeno robe u vrijednosti od 36,4 milijuna dolara



ZAGREB » Više od 200 milijuna kuna vojne opreme izvezla je Hrvatska u Jordan u prvih sedam mjeseci prošle godine. Radi se o nastavku izvoza vojne tehnike koja preko ove bliskoistočne države završava u rukama sirijskih pobunjenika. 


   Ova je priča prvi put u javnost procurila početkom prošle godine, kada su domaći političari najprije pokušali negirati pisanja medija o ovome. No, nakon nepobitnih dokaza, prodaja oružja Jordanu stavljena je i u godišnje trgovinsko izvješće. Predsjednik Josipović tada je lakonski ustvrdio da »Hrvatska prodaje oružje Jordanu« te da nije na nama da razmišljamo što se s njime dalje događa. 


   Prema službenim UN-ovim podacima o međunarodnoj trgovini, koji su obrađeni do kraja srpnja prošle godine, Hrvatska je u tom razdoblju nastavila i s masovnijom prodajom oružja Siriji via Jordan te je ukupno isporučeno robe u vrijednosti od 36,4 milijuna dolara. Odnosno nešto više od 200 milijuna kuna. Za usporedbu, u Jordan je 2012. godine izvezeno oko 6,5 milijuna dolara vojne opreme, a prije toga je u 20 godina postojanja neovisne Hrvatske u Jordan izvezeno ukupno 1.035 dolara vrijednosti pištolja. 




   Prema ovim podacima jasno je kako je Hrvatska lani bila veliki opskrbljivač opreme sirijske oporbe. Vojni analitičar i urednik specijaliziranog portala Obris, Igor Tabak, smatra kako je razjedinjenost oporbenih strana dovela do toga da hrvatsko oružje više ne igra prevagu na ratištu. 


   – Prve isporuke 2012. godine dovele su do pomaka na bojišnici. Dva su razloga bila – oporba je dobila opremu kakvu do tada nije imala, a i sve su oporbene struje bile u dobrim odnosima, pa su čak mogli i izmjenjivati vojnu opremu koja im je bila potrebna, kaže Tabak. Takva situacija se promjenila krajem proljeća, kad su Asadove snage počele napredovati, a došlo je i do razjedinjavanja pobunjenika, prije svega na islamiste i sekulariste. 


   – Bit će zanimljivo vidjeti detaljnije podatke o izvozu. Naime, za pretpostaviti je da u ovim daljnjim isporukama, nakon 2012. godine, sirijskoj oporbi nismo slali veće količine onoga čega im najviše nedostaje – protutenkovskog i protuzrakoplovnog oružja, smatra Tabak. 


   Oporba već mjesecima od zapadnih država prije svega traži ove dvije vrste naoružanja, ali Zapad je u načelu protiv isporuke. 


   Tabak drži i kako je naša Vlada pametno nastupila, ne skrivajući direktno prodaju oružja, samo se držeći tiho. 


   – Prodaja iz 2012. godine je lani prezentirana u izvješćima. Tako će vjerojatno biti i sada. A uvijek će se moći iskoristiti stav da mi ne možemo znati gdje oružje ide, kaže Tabak, dodajući kako je Hrvatska ipak potpisnica rezolucija o prodaji oružja.