Eurostat

Hrvatska i dalje među EU zemljama s najvećim padom nezaposlenosti, ali nismo sigurni da je to tako dobra vijest

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U odnosu na prošlogodišnji lipanj broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za 36 tisuća. Tako se Hrvatska osmi mjesec zaredom svrstala među zemlje s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine



Hrvatska je u lipnju ponovno bila među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, no ostaje među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti, uz njezin blagi rast na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće Eurostata.


Na razini 28-člane EU sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 6,9 posto, što znači da je nepromijenjena u odnosu na revidiranih 6,9 posto u mjesecu ranije, te na najnižim razinama od svibnja 2008., pokazalo je najnovije izvješće.


I u eurozoni je ostala nepromijenjena, na 8,3 posto, najnižoj razini od prosinca 2008. godine. Prijašnji podatak za svibanj snižen je za 0,1 postotni bod, kao i u slučaju EU-a u cjelini.




U lipnju je bez posla u EU bilo ukupno 17,105 milijuna građana, od čega njih 13,570 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj porastao na mjesečnoj razini za četiri tisuće u EU, a za 14 tisuća u eurozoni.


U usporedbi s istim razdobljem prošle godine broj nezaposlenih u EU smanjen je za 1,657 milijuna a u eurozoni za 1,146 milijuna.


Daleko najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Grčkoj, od 20,2 posto u travnju, te u Španjolskoj, od 15,2 posto. Slijedi Italija, s 10,9 posto.


U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u lipnju blago porasla, na 9,2 posto, s 9,1 posto u svibnju. Bez posla je u Hrvatskoj u lipnju bilo 166 tisuće građana, tisuću više nego u svibnju, pokazalo je izvješće Eurostata.


U odnosu na prošlogodišnji lipanj broj nezaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za 36 tisuća. Tako se Hrvatska osmi mjesec zaredom svrstala među zemlje s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine, odnosno za 1,9 postotnih bodova.


Daleko najviše je na godišnjoj razini smanjena stopa nezaposlenosti na Cipru, za 2,8 postotnih bodova, i u Portugalu, za 2,4 postotna boda. U toj se skupini još nalaze Estonija gdje je ona smanjena za 1,9 postotnih bodova i Španjolska, s padom za 1,8 postotnih bodova, pokazalo je Eurostatovo izvješće.


Među zemljama članicama EU-a daleko najnižu stopu i dalje imaju Češka, s 2,4 posto, i Njemačka s 3,4 posto.


Stagnacija stope nezaposlenosti mladih u EU, u Hrvatskoj pad


Na razini EU u dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u lipnju je ostala nepromijenjena u usporedbi s mjesecom ranije, na 15,2 posto. I u eurozoni je stagnirala prema mjesecu ranije, na 16,9 posto.


U lipnju je na razini EU-a bez posla bilo ukupno 3,415 milijuna mladih, od čega njih 2,412 milijuna u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj u EU smanjen za 386 tisuća, te za 266 tisuća u eurozoni.


Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o stopi nezaposlenosti među mladima. Prema posljednjim dostupnim podacima, u drugom kvartalu ove godine ona je u Hrvatskoj iznosila 22,7 posto, uz nezaposlenih 35 tisuća građana mlađih od 25 godina, što je tri tisuće manje nego u prvom kvartalu, pokazalo je izvješće Eurostata.


Daleko najvišu stopu nezaposlenosti mladih bilježi Grčka, od 42,3 posto u travnju, a slijede Španjolska i Italija s 34,1 odnosno 32,6 posto.


Među zemljama članicama najniže stope nezaposlenosti mladih imale su Malta, od 5,5 posto, Njemačka, od 6,2 posto, te Nizozemska, od 7,2 posto.