Lijekovi od kanabisa

Hrgu pitali kad će predsjednica pomilovati Huanita? Uključio se i Bošnjaković

Hina

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Čekamo da dobijemo potrebnu dokumentaciju i nakon toga je to pitanje uistinu tehničko, rekla je Hrga novinarima



ZAGREB Savjetnica predsjednice Republike za strateške politike i odnos s Vladom i Saborom Mirjana Hrga izjavila je u utorak novinarima da će pomilovanje Huanita Luksetića postati tehničko pitanje nakon što Ured predsjednice dobije potrebnu dokumentaciju.


»Čekamo da dobijemo potrebnu dokumentaciju i nakon toga je to pitanje uistinu tehničko«, rekla je Hrga novinarima na okruglom stolu o nacrtu prijedloga Ovršnog zakona, upitana u kojoj je fazi postupak pomilovanja Luksetića, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog proizvodnje marihuane unatoč njegovim tvrdnjama da mu kanabisovo ulje ublažava simptome bolesti – multiple skleroze.


Isto pitanje novinari su postavili i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću koji im je odgovorio: »Još neke dokumente trebamo i onda ćemo kompletirati predmet i postati, mislim da je to ovaj tjedan«.




Hrgu su novinari pitali smatra li, dođe li do pomilovanja, da će se predsjednici obraćati sve više ljudi s istim zahtjevima.


»Svi smo mi pametni ljudi, ako postoji problem onda će biti i tih zahtjeva, ali ne možete ovakvu situaciju riješiti jednim pomilovanjem nego morate šire gledati tu priču i pronaći rješenje. Od rješenja ne treba bježati i to je sve što mogu reći«, rekla je Hrga.


Upitana koje su opcije za rješavanje problema kanabisa u svrhu liječenja, kazala je novinarima kako vjeruje da su već upoznati s tim da je od 2015. Hrvatska jedna od prvih država u svijetu, a neki kažu i prva, koja je dopustila prodaju pripravaka na bazi kanabisa u ljekarnama.


Problem nedostatka i skupoće lijekova od kanabisa


»Došli smo do problema da od ožujka prošle godine nemamo tih lijekova, a kad ih imamo oni su skupi. Tu možete detektirati odmah dva krucijalna problema. Hajdemo za početak probati riješiti ta dva problema, pa ćemo nastaviti šire priču«, poručila je Hrga.


Drugostupanjski sud nedavno je potvrdio osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome njegove bolesti.


Prema informacijama iz riječkog suda, predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku, gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda.


Luksetićev branitelj odvjetnik Vladimir Gredelj ustvrdio je tada da je to primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva.


»Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti«, rekao je Gredelj.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem.


Bošnjaković je krajem siječnja izjavio kako očekuje da bi cjelokupna procedura vezana uz pomilovanje Luksetića mogla završiti u iduća dva tjedna, nakon čega će predmet biti dostavljen predsjednici na postupanje.